21 °C Budapest

Sok nagycsaládos bukta el az idei gázártámogatást

2011. április 4. 12:02

Érdekes fejlemények láttak napvilágot az idei gázártámogatások kapcsán: a gázt szabadpiacról beszerző nagycsaládosok nem jogosultak a gázártámogatási kedvezményre. Ezt azonban az igénylőlapon elfelejttették feltüntetni, így idén a jóváírási lehetőségük már elúszott.

A Magyar Államkincstár által a fogyasztókhoz eljuttatott igénylőlapokon nem szerepel az a feltétel, hogy a gyermekek után járó jóváírásra csak azok a nagycsaládosok jogosultak, akik egyetemes szolgáltatókkal állnak szerződésben.

A vasnepe.hu hírportál érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) elmondták, hogy számukra minden család egyformán fontos, azonban a kormányzatnak csak az egyetemes szolgáltatás (ESZ) árára és fogyasztási jóváírására van ráhatása.

Azok a 20 köbméter/óra kapacitásnál kisebb mérőórával rendelkező fogyasztók, akik a szabadpiacról, kereskedelmi szerződéseken keresztül szerzik be a földgázt, annak reményében - és döntésük minden kockázatát vállalva - léptek ki az állam által kontrollált fogyasztói körből, hogy ezzel a döntésükkel árelőnyhöz jutnak az ESZ-ben megállapított árakhoz képest. Ezzel a döntésükkel az elmúlt időszakban az ESZ árainál olcsóbban jutottak földgázhoz. Amennyiben úgy gondolják, hogy a kereskedelmi szerződésben számukra biztosított árelőny nem elegendő és nagyobb segítséget jelent nekik az ESZ-ben működő jóváírási rendszer, bármikor visszaléphetnek, érveltek a hírportál megkeresésére a minisztériumban, valamint hozzáfűzték: Ez esetben természetesen a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően lesznek jogosultak a fogyasztási jóváírásra.

Mivel az igénylés határideje február végén lejárt, a fogyasztók idén már abban az esetben sem lesznek jogosultak a kedvezményre, ha szolgáltatót váltanak. Ahhoz pedig, hogy a nagycsaládosok időben értesüljenek a lehetőségeikről az említett pontot fel kellett volna tüntetni a nyomtatványokon is, így esély lett volna a választásra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?