18 °C Budapest

Panellakások tízezreit újítják fel: Te se maradj le!

Pénzcentrum
2011. április 3. 14:02

Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár az MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában ismertette, hogy hol tart jelenleg a kormányzat az épületenergetikai pályázatok terén. Az energiaügyekért felelős államtitkár kifejtette, hogy a korábbi kormány által kiírt pályázatokkal igen sok probléma van, még számos 2008-ban és 2009-ben lezárult pályázatnál sem történtek meg a támogatásokról szóló szerződéskötések. Az idei nyár előtt a fejlesztési tárca két kísérleti, lakossági programot tervez meghirdetni, valamint a korábbi programokból mintegy 23 ezer panellakás felújítása indulhat meg.

Bencsik János energiaügyekért felelős államtitkár a műsorban elmondta, hogy a korábbi kormány által kiírt pályázatok kapcsán számos probléma merült fel: a 2008-ban kiírt pályázatoknál a támogatások végső kifizetési dátumát 2012 végében határozták meg, amely számos vállalkozót méltánytalan helyzetbe hozott, míg a 2009-es pályázatoknál nem határoztak felsőhatárt a szétosztható források tekintetében.

2008-ban 950 pályázatot nyújtottak be, ebből eddig 620 szerződés került aláírása, 330 pályázat esetében a lakóközösségek kérésére történt a halasztás, mert nem rendelkeznek a beruházáshoz szükséges önrésszel. Bencsik János hozzátette, hogy ennek kezelésére a MFB-n keresztül 10 milliárd forinttal emelték a PanelPlusz program hitelkeretét annak érdekében, hogy az érintett önkormányzatok kedvező feltételek mentén tudjanak forráshoz jutni a közösségek segítésére.

A 2009-es panelprogrammal kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy az akkori kormányzat a pályázatok kiírásakor a szétosztható összeg tekintetében nem határozott meg felső korlátot, majd a pályázatok feldolgozásáért felelős területeken is jelentős átszervezéseket eszközöltek. Ebben a kiírásban 650 pályázatot nyújtottak be, amelyek közül az első pályázati csomagnál napokon belül megszülethet a döntés. Ennek köszönhetően már a nyári időszakban 23 ezer panellakás felújítását lehet megkezdeni. Az első csomag fedezetét a kvótaeladásokból szerzett kb. 14 milliárd forint biztosítja. Bencsik János hozzátette, hogy reményei szerint az év folyamán további kvótabevételekre tesz majd szert a kormány, és akkor a második csomag pályázatait is képesek lesznek finanszírozni.

Folyamatban van a ZBR Klímabarát Családi Otthon program is, amely esetében kb. ezer pályázatról született eddig döntés, de várhatóan a fennmaradó ezer családi ház esetében is döntés születhet a napokban (erre összesen 2 milliárd forintos keret áll rendelkezésre). Az államtitkár elmondása szerint így a nyári időszakban a 16 milliárd forintos támogatás eredményeként az építési iparág 35 milliárd forintos megrendelés-állományra számíthat.

A jövőben, amennyiben a megfelelő források rendelkezésre állnak, akkor komplex energiahatékonysági pályázatok kerülnek majd meghirdetésre, amelyek során az energiahatékonysági beruházások mellet a megújuló energiák használatát is ösztönözni fogják. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy először az épületek hatékonyabb energiafelhasználását kell majd elérni (szigetelések, nyílászárócserék és a szabályozhatóság megteremtésével), amely beruházásokat követhet majd a megújuló energiaforrások használata.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A középületek esetében az uniós forrásoknak köszönhetően most átmenetileg jobb a helyzet, fogalmazott Bencsik János, karácsony óta mintegy 35 milliárd forint kiutalásáról döntöttek, és húsvétig további 5 milliárd forint sorsáról születhet döntés. Ebben a programban egyébként a kkv-k is pályázhattak.

A kormány még a nyár előtt két lakossági, kísérleti programot szeretne elindítani. A korábbi kvótabevételekből még rendelkezésre áll közel 4-4,5 milliárd forintnyi összeg. Ennek egyik felét az 1992 előtt épült családi házak korszerűsítésre szeretnék fordítani, amely során 50-60%-os energia-megtakarítás lesz a cél. A rendelkezésre álló összeg másik felét új építésű család házak energiahatékony módon történő megépítésére szeretnék fordítani, amelynél bónuszokkal ösztönöznék a megújuló energiaforrások használatát.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18