23 °C Budapest

Hol éri meg lakást venni Pest környékén?

Pénzcentrum
2011. február 13. 14:02

A Budapest környéki lakáspiacot tekintve elmondhatjuk, hogy Szigetszentmiklós jól tartja magát, Pomázon viszont nagyot estek tavaly a kínálati ingatlanárak - áll a Thesys Csoport elemzésében. Az elemzés 4 agglomerációs település ingatlankínálati árait vizsgálta meg 2009 második negyedéve és 2010 második negyedéve között.

Bár ha csupán a négyzetméter árakat nézzük, akkor még mindig drágább Budaörs és Törökbálint, Szigetszentmiklós jól tartja magát, gyakorlatilag stabilak maradtak az árak az elmúlt egy évben - derült ki a Thesys Csoport elemzéséből. A vizsgálathoz csak az adott településeken, az 1200 négyzetméternél kisebb telekkel rendelkező, 75-150 négyzetméter közötti alapterületű, családi kategóriájú házakat vették figyelembe.

A 4 település mindegyike jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik Budapest felé, éppen ezért kedvelt célpont volt az elmúlt években, emellett nagyjából hasonló méretűek és adottságúak. A különbség csupán annyi, hogy míg Törökbálint és Budaörs régóta népszerű célpontja a városból kiköltözőknek, addig Pomáz és Szigetszentmiklós az utóbbi években lett kedvelt. Budaörs és Törökbálint kínálati árai a vizsgált időszakban szinte teljesen együtt mozognak, ugyanez ez a többi település relációjában nem mondható el. Budaörsön a kínálati árak 2009 második negyedéve és 2010 második negyedéve között mintegy 3,9 százalékkal estek, Törökbálinton ennél minimálisan nagyobb, 4,3 százalékos volt a kínálati árak esése.

 


Feltűnő, hogy Szigetszentmiklóson a válság ellenére szinte stagnáltak az eladni kívánt lakások kínált árai, a változás mindössze 0,7%-os, ami egyfajta stabilitást mutat. Ezzel szemben Pomázon a kínálati árak, a vizsgált egy évben 14,7%-ot estek, ami komolyabb mértékű az előzőekhez képest. Az is látható, hogy Pomáz kivételével a másik három település a vizsgált időszakban egy darabig tartotta árait, 2009 harmadik negyedévére kisebb mértékű pozitív irányú elmozdulást is mutattak az eladási árak. A vizsgált időszak végére viszont mind a 4 településen inkább felfelé mutató változások látszottak. Emellett a kínálati árakat nyilván befolyásolta a devizahitelezés további szigorítása, ami miatt a hitelezési piac tovább szűkült. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?