15 °C Budapest

Ezek a világ legütősebb városai: friss lista

2010. szeptember 30. 16:58

A Foreign Policy című amerikai magazin idén is összeállította a világ legjelentősebb városainak listáját. Habár a TOP 20-ból 7 az ázsiai térségben található, New York vezető szerepe idén sem került veszélybe - igaz, a trónkövetelők már bejelentkeztek.

A Foreign Policy tekintélyes amerikai magazin gazdasági szakértők közreműködésével elkészítette a világ legbefolyásosabb metropoliszainak rangsorát. A felmérés legfontosabb megállapítása nem okozott nagy meglepetést: az ázsiai térség országainak gazdasági fejlődésével párhuzamosan növekszik városaik világgazdaságban elfoglalt jelentősége is.

A lista összeállításában a milliós lélekszámú városokat vették alapul. A sorrend felállításának legfontosabb szempontja volt a város gazdasági, kulturális, üzleti és politikai életben betöltött szerepe. A szakértők vizsgálták azt is, hogy az egyes településeken a világ 500 legnagyobb cége közül hánynak van székhelye, mennyire jelentős az adott helyen a nagy szellemi tudást igénylő iparágak jelenléte, milyen a város infrastrukturális ellátottsága (repülőterek, kikötők, informatikai és egyéb közlekedési hálózat fejlettsége). Ezen felül számított még a város pénzügyi, kulturális, gazdasági térbeli kihatása, hogy mekkora földrajzi terület életét tudja befolyásolni, illetve hány nagykövetség, politikai szervezet és múzeum található ott.

Forrás: Foreign Policy, Pénzcentrum.hu


Amint az a táblázatból látszik, bolygónkon a legbefolyásosabbnak számító város még mindig New York. Második helyen London áll, ezzel gyakorlatilag Európa zászlóshajójának tekinthető. A TOP 10-ben négy város az ázsiai térségben található: Tokió (3), Hongkong (5), Szingapúr (8), és Szöul (10), de ide sorolhatjuk még a 9. helyen szereplő ausztrál metropoliszt, Sidney-t is. Előkelő helyen állnak Európa tradicionális települései is, mint Párizs (4), Brüsszel (11), Berlin (16), és a hozzánk legközelebbi top 20-as Bécs (18). Újdonság az idei évben, hogy Peking után a szintén kínai Sanghaj is bekerült a legjobbak közé.


Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A világban zajló városiasodó folyamat Ázsiában is jelentős, ami a mindennapokban leginkább úgy érzékelhető, hogy egyre több ember él és költözik be vidékről a városokba. Ma már a Föld lakosságának mintegy fele a városokat választja lakhelyéül, a legjelentősebb 65 település fele a keleti féltekéhez tartozik.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem