Ezek a világ legütősebb városai: friss lista

2010. szeptember 30. 16:58

A Foreign Policy című amerikai magazin idén is összeállította a világ legjelentősebb városainak listáját. Habár a TOP 20-ból 7 az ázsiai térségben található, New York vezető szerepe idén sem került veszélybe - igaz, a trónkövetelők már bejelentkeztek.

A Foreign Policy tekintélyes amerikai magazin gazdasági szakértők közreműködésével elkészítette a világ legbefolyásosabb metropoliszainak rangsorát. A felmérés legfontosabb megállapítása nem okozott nagy meglepetést: az ázsiai térség országainak gazdasági fejlődésével párhuzamosan növekszik városaik világgazdaságban elfoglalt jelentősége is.

A lista összeállításában a milliós lélekszámú városokat vették alapul. A sorrend felállításának legfontosabb szempontja volt a város gazdasági, kulturális, üzleti és politikai életben betöltött szerepe. A szakértők vizsgálták azt is, hogy az egyes településeken a világ 500 legnagyobb cége közül hánynak van székhelye, mennyire jelentős az adott helyen a nagy szellemi tudást igénylő iparágak jelenléte, milyen a város infrastrukturális ellátottsága (repülőterek, kikötők, informatikai és egyéb közlekedési hálózat fejlettsége). Ezen felül számított még a város pénzügyi, kulturális, gazdasági térbeli kihatása, hogy mekkora földrajzi terület életét tudja befolyásolni, illetve hány nagykövetség, politikai szervezet és múzeum található ott.

Forrás: Foreign Policy, Pénzcentrum.hu


Amint az a táblázatból látszik, bolygónkon a legbefolyásosabbnak számító város még mindig New York. Második helyen London áll, ezzel gyakorlatilag Európa zászlóshajójának tekinthető. A TOP 10-ben négy város az ázsiai térségben található: Tokió (3), Hongkong (5), Szingapúr (8), és Szöul (10), de ide sorolhatjuk még a 9. helyen szereplő ausztrál metropoliszt, Sidney-t is. Előkelő helyen állnak Európa tradicionális települései is, mint Párizs (4), Brüsszel (11), Berlin (16), és a hozzánk legközelebbi top 20-as Bécs (18). Újdonság az idei évben, hogy Peking után a szintén kínai Sanghaj is bekerült a legjobbak közé.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A világban zajló városiasodó folyamat Ázsiában is jelentős, ami a mindennapokban leginkább úgy érzékelhető, hogy egyre több ember él és költözik be vidékről a városokba. Ma már a Föld lakosságának mintegy fele a városokat választja lakhelyéül, a legjelentősebb 65 település fele a keleti féltekéhez tartozik.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?