16 °C Budapest

Ezek a világ legzöldebb országai: hol vagyunk mi hozzájuk képest?

2010. szeptember 9. 04:42

Egyre nagyobb fejtörést okoz a világ országai számára a klímaváltozás, a fenntarthatatlan fejlődésből eredő nagyfokú környezetterhelés. Épp ezért évre-évre több kormányzat dönt úgy, hogy új típusú politikát folytatva szem előtt tartja a környezetvédelmet, és az ökoszisztéma védelmét. A különböző politikák hatásosságának mérésére már mutatószámot is megalkottak, így a Yale egyetem által kidolgozott 0 és 100 pont között értékelő EPI index segítségével már arra is választ kaphatunk, hogy melyik a világ legzöldebb állama.

A Yale egyetem által kidolgozott EPI-index a világ 163 országát, 25 teljesítménymutató alapján értékeli, hogy végül eredményt hirdessen a "világ legzöldebb országa" versenyben.

Az indexen 0 és 100 között pontozzák az országokat az alapján, hogy politikájuk során mennyire következetesen érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok, és a fenntartható fejlődés elve. Többek között olyan területeket vizsgálnak, mint a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, erődgazdálkodás, légszennyezés, valamint az üvegháztartást okozó gázok kibocsátása.

Forrás: Environmental Performance Index 2010


Szerencsés helyzetben érezhetjük magunkat, ugyanis a TOP 10-es listán hat európai ország található. Az amerikai kontinensről három ország erőfeszítései nyertek oly mértékű elismerést, hogy helyet kapjanak a 10 legzöldebb állam között. Ázsiából a legjobb helyezet Japán, a maga 20. helyével.

A tízes lista utolsó helyén Kolumbia található, amelyet a kilencedik helyen Kuba követ. Hetedik helyen az imént már említett Ausztria végzett, nyugati szomszédunkat a nukleáris nagyhatalom Franciaország előzte meg. Hatodik helyen egyetlen afrikaiként a Top 10-ben Mauritius végzett. A következő két pozíciót a skandináv országok foglalták el, Norvégia és Svédország, majd a dobogó legalacsonyabb fokra Costa Rica álhatott fel. Svájc a 2008-as utolsó felméréshez képest visszacsúszott a második helyre, így a 2010-ben készült összeállításban Izland 93.5 ponttal a világ legzöldebb városa válhatott.

Magyarország a 163 ország közül a 33. helyen szerepel, 69,1 ponttal. Szomszédaink közül Szlovákia a 13., Szerbia a 29., Románia a 45., Ukrajna a 87. helyen szerepel.

Zöldül a magyar adórendszer

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több zöld elem is bekerülhet a hazai adórendszerbe, legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkárának elmondása szerint a tárca több olyan adózási javaslaton dolgozik, amely ösztönözné az energiahatékonysági beruházásokat, a megújuló energiák felhasználását. Olajos Péter véleménye szerint az energetikai cégeket érintő adókat is úgy lenne érdemes átalakítani, hogy az elősegítse a hatékonyabb és környezetkímélőbb energiaszolgáltatást.

Olajos Péter szerint az energetikai cégeket jelenleg terhelő különböző adókat kiváltó, vagy résben kiváltó új adóra van szükség, amely kalkulál az egyes cégek hatékonyságával és széndioxid-kibocsátásával.

A megújuló beruházások előremozdítását szintén adózási oldalról kívánja megközelíteni az NGM. Olyan javaslatokat dolgoznak ki, amelyek érdekeltté tennék a hazai vállalkozásokat az energiahatékonysági, megújuló energiákat hasznosító beruházásokra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm