32 °C Budapest

Ezek a világ legzöldebb országai: hol vagyunk mi hozzájuk képest?

2010. szeptember 9. 04:42

Egyre nagyobb fejtörést okoz a világ országai számára a klímaváltozás, a fenntarthatatlan fejlődésből eredő nagyfokú környezetterhelés. Épp ezért évre-évre több kormányzat dönt úgy, hogy új típusú politikát folytatva szem előtt tartja a környezetvédelmet, és az ökoszisztéma védelmét. A különböző politikák hatásosságának mérésére már mutatószámot is megalkottak, így a Yale egyetem által kidolgozott 0 és 100 pont között értékelő EPI index segítségével már arra is választ kaphatunk, hogy melyik a világ legzöldebb állama.

A Yale egyetem által kidolgozott EPI-index a világ 163 országát, 25 teljesítménymutató alapján értékeli, hogy végül eredményt hirdessen a "világ legzöldebb országa" versenyben.

Az indexen 0 és 100 között pontozzák az országokat az alapján, hogy politikájuk során mennyire következetesen érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok, és a fenntartható fejlődés elve. Többek között olyan területeket vizsgálnak, mint a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, erődgazdálkodás, légszennyezés, valamint az üvegháztartást okozó gázok kibocsátása.

Forrás: Environmental Performance Index 2010


Szerencsés helyzetben érezhetjük magunkat, ugyanis a TOP 10-es listán hat európai ország található. Az amerikai kontinensről három ország erőfeszítései nyertek oly mértékű elismerést, hogy helyet kapjanak a 10 legzöldebb állam között. Ázsiából a legjobb helyezet Japán, a maga 20. helyével.

A tízes lista utolsó helyén Kolumbia található, amelyet a kilencedik helyen Kuba követ. Hetedik helyen az imént már említett Ausztria végzett, nyugati szomszédunkat a nukleáris nagyhatalom Franciaország előzte meg. Hatodik helyen egyetlen afrikaiként a Top 10-ben Mauritius végzett. A következő két pozíciót a skandináv országok foglalták el, Norvégia és Svédország, majd a dobogó legalacsonyabb fokra Costa Rica álhatott fel. Svájc a 2008-as utolsó felméréshez képest visszacsúszott a második helyre, így a 2010-ben készült összeállításban Izland 93.5 ponttal a világ legzöldebb városa válhatott.

Magyarország a 163 ország közül a 33. helyen szerepel, 69,1 ponttal. Szomszédaink közül Szlovákia a 13., Szerbia a 29., Románia a 45., Ukrajna a 87. helyen szerepel.

Zöldül a magyar adórendszer

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Több zöld elem is bekerülhet a hazai adórendszerbe, legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkárának elmondása szerint a tárca több olyan adózási javaslaton dolgozik, amely ösztönözné az energiahatékonysági beruházásokat, a megújuló energiák felhasználását. Olajos Péter véleménye szerint az energetikai cégeket érintő adókat is úgy lenne érdemes átalakítani, hogy az elősegítse a hatékonyabb és környezetkímélőbb energiaszolgáltatást.

Olajos Péter szerint az energetikai cégeket jelenleg terhelő különböző adókat kiváltó, vagy résben kiváltó új adóra van szükség, amely kalkulál az egyes cégek hatékonyságával és széndioxid-kibocsátásával.

A megújuló beruházások előremozdítását szintén adózási oldalról kívánja megközelíteni az NGM. Olyan javaslatokat dolgoznak ki, amelyek érdekeltté tennék a hazai vállalkozásokat az energiahatékonysági, megújuló energiákat hasznosító beruházásokra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?