36 °C Budapest

Ezek a világ legzöldebb országai: hol vagyunk mi hozzájuk képest?

2010. szeptember 9. 04:42

Egyre nagyobb fejtörést okoz a világ országai számára a klímaváltozás, a fenntarthatatlan fejlődésből eredő nagyfokú környezetterhelés. Épp ezért évre-évre több kormányzat dönt úgy, hogy új típusú politikát folytatva szem előtt tartja a környezetvédelmet, és az ökoszisztéma védelmét. A különböző politikák hatásosságának mérésére már mutatószámot is megalkottak, így a Yale egyetem által kidolgozott 0 és 100 pont között értékelő EPI index segítségével már arra is választ kaphatunk, hogy melyik a világ legzöldebb állama.

A Yale egyetem által kidolgozott EPI-index a világ 163 országát, 25 teljesítménymutató alapján értékeli, hogy végül eredményt hirdessen a "világ legzöldebb országa" versenyben.

Az indexen 0 és 100 között pontozzák az országokat az alapján, hogy politikájuk során mennyire következetesen érvényesülnek a környezetvédelmi szempontok, és a fenntartható fejlődés elve. Többek között olyan területeket vizsgálnak, mint a mezőgazdaság, vízgazdálkodás, erődgazdálkodás, légszennyezés, valamint az üvegháztartást okozó gázok kibocsátása.

Forrás: Environmental Performance Index 2010


Szerencsés helyzetben érezhetjük magunkat, ugyanis a TOP 10-es listán hat európai ország található. Az amerikai kontinensről három ország erőfeszítései nyertek oly mértékű elismerést, hogy helyet kapjanak a 10 legzöldebb állam között. Ázsiából a legjobb helyezet Japán, a maga 20. helyével.

A tízes lista utolsó helyén Kolumbia található, amelyet a kilencedik helyen Kuba követ. Hetedik helyen az imént már említett Ausztria végzett, nyugati szomszédunkat a nukleáris nagyhatalom Franciaország előzte meg. Hatodik helyen egyetlen afrikaiként a Top 10-ben Mauritius végzett. A következő két pozíciót a skandináv országok foglalták el, Norvégia és Svédország, majd a dobogó legalacsonyabb fokra Costa Rica álhatott fel. Svájc a 2008-as utolsó felméréshez képest visszacsúszott a második helyre, így a 2010-ben készült összeállításban Izland 93.5 ponttal a világ legzöldebb városa válhatott.

Magyarország a 163 ország közül a 33. helyen szerepel, 69,1 ponttal. Szomszédaink közül Szlovákia a 13., Szerbia a 29., Románia a 45., Ukrajna a 87. helyen szerepel.

Zöldül a magyar adórendszer

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Több zöld elem is bekerülhet a hazai adórendszerbe, legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkárának elmondása szerint a tárca több olyan adózási javaslaton dolgozik, amely ösztönözné az energiahatékonysági beruházásokat, a megújuló energiák felhasználását. Olajos Péter véleménye szerint az energetikai cégeket érintő adókat is úgy lenne érdemes átalakítani, hogy az elősegítse a hatékonyabb és környezetkímélőbb energiaszolgáltatást.

Olajos Péter szerint az energetikai cégeket jelenleg terhelő különböző adókat kiváltó, vagy résben kiváltó új adóra van szükség, amely kalkulál az egyes cégek hatékonyságával és széndioxid-kibocsátásával.

A megújuló beruházások előremozdítását szintén adózási oldalról kívánja megközelíteni az NGM. Olyan javaslatokat dolgoznak ki, amelyek érdekeltté tennék a hazai vállalkozásokat az energiahatékonysági, megújuló energiákat hasznosító beruházásokra.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?