7 °C Budapest

Továbbra is Mexikó vezet az adóversenyben

Pénzcentrum
2010. június 18. 12:00

Világviszonylatban továbbra is Mexikó áll az első helyen alacsony adóterheivel, miközben Ausztrália, Kanada, Hollandia adórendszerében is változások történtek, a kialakult adózóbarát környezet pedig növelte vonzóképességüket - áll a KPMG egy nemrég közölt riportjában.

A riport 10 ország 95 nagyvárosának általános adózási versenyképességét térképezi fel (a vizsgált államok: Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Mexikó, Hollandia, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok). A felmérés 41 olyan nagyvárost vizsgál, melynek lakossága meghaladja a kétmilliót, és összeveti az adóterheket, melyekkel a cégeknek számolniuk kell - beleértve a jövedelemadót, az osztalékadót, forgalmi adót, vagyonadót, különböző helyi adókat és a munkaterheket.


A vizsgált országok közül Mexikó rendelkezik a legalacsonyabb mutatóval (59,9); vagyis Mexikóban a teljes adóteher mértéke 40,1 százalékkal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, ahol ez az érték 100 százalék. Kanada, Hollandia, Ausztrália és az Egyesült Királyság szintén alacsonyabb mutatókkal bírnak, mint az USA. A lista végén Franciaország áll, ahol a teljes adómutató 181,4, ami azt jelenti, hogy az adóterhek 81,4 százalékkal magasabbak, mint az egyesült államokbeli érték.

Felmérésünk azt mutatja, hogy a vizsgált országok között nincs standard szemlélet az adópolitika tekintetében - mondja László Csaba, a KPMG adópartnere. Bár a kormányok bevételeit megalapozó adóterhek többé-kevésbé azonosak, de a súlyozásukban és alkalmazásukban már igen nagy eltérés figyelhető meg. Egy ország adópolitikai döntései pedig nagyban befolyásolhatják a cégek adóterheinek alakulását - emeli ki a volt pénzügyminiszter.

A 2010-es teljes adómutató értékek követik a 2008-as trendeket: Kanada egy hellyel Hollandia elé lépett, az Egyesült Királyság pedig az USA elé. A leghangsúlyosabb eltérések a 2008-as és a mostani eredmények között:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Japán két hellyel visszaesett, a hetedik helyről a kilencedikre, ezzel az egyetlen olyan ország, ahol növekedett a teljes adómutató 2008 és 2010 között. Ez nagymértékben a jen elmúlt két éves felértékelődésének köszönhető, mely dollárban számítva növelte a nem jövedelemalapú adófizetést Japánban.

Olaszország egy hellyel feljebb lépett, a kilencedik helyről a nyolcadikra, az összes ország között a legnagyobb csökkenést elérve az adómutatók terén. Ez az előrelépés nagyban azoknak a gazdaságélénkítést célzó adókedvezményeknek köszönhető, melyeket Olaszországban vezettek be az új beruházások számára 2010-ben; így a kiugró eredmény rövid életű lehet.

Ausztrália besorolása nem változott - maradt a negyedik helyen -, de a második legnagyobb csökkenés itt figyelhető meg a vizsgált országok közül. Ez a javulás nagyban a 2010-ben bevezetett K+F adókedvezmény-változásoknak köszönhető.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm