Továbbra is Mexikó vezet az adóversenyben

Pénzcentrum
2010. június 18. 12:00

Világviszonylatban továbbra is Mexikó áll az első helyen alacsony adóterheivel, miközben Ausztrália, Kanada, Hollandia adórendszerében is változások történtek, a kialakult adózóbarát környezet pedig növelte vonzóképességüket - áll a KPMG egy nemrég közölt riportjában.

A riport 10 ország 95 nagyvárosának általános adózási versenyképességét térképezi fel (a vizsgált államok: Ausztrália, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Mexikó, Hollandia, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok). A felmérés 41 olyan nagyvárost vizsgál, melynek lakossága meghaladja a kétmilliót, és összeveti az adóterheket, melyekkel a cégeknek számolniuk kell - beleértve a jövedelemadót, az osztalékadót, forgalmi adót, vagyonadót, különböző helyi adókat és a munkaterheket.


A vizsgált országok közül Mexikó rendelkezik a legalacsonyabb mutatóval (59,9); vagyis Mexikóban a teljes adóteher mértéke 40,1 százalékkal alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, ahol ez az érték 100 százalék. Kanada, Hollandia, Ausztrália és az Egyesült Királyság szintén alacsonyabb mutatókkal bírnak, mint az USA. A lista végén Franciaország áll, ahol a teljes adómutató 181,4, ami azt jelenti, hogy az adóterhek 81,4 százalékkal magasabbak, mint az egyesült államokbeli érték.

Felmérésünk azt mutatja, hogy a vizsgált országok között nincs standard szemlélet az adópolitika tekintetében - mondja László Csaba, a KPMG adópartnere. Bár a kormányok bevételeit megalapozó adóterhek többé-kevésbé azonosak, de a súlyozásukban és alkalmazásukban már igen nagy eltérés figyelhető meg. Egy ország adópolitikai döntései pedig nagyban befolyásolhatják a cégek adóterheinek alakulását - emeli ki a volt pénzügyminiszter.

A 2010-es teljes adómutató értékek követik a 2008-as trendeket: Kanada egy hellyel Hollandia elé lépett, az Egyesült Királyság pedig az USA elé. A leghangsúlyosabb eltérések a 2008-as és a mostani eredmények között:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Japán két hellyel visszaesett, a hetedik helyről a kilencedikre, ezzel az egyetlen olyan ország, ahol növekedett a teljes adómutató 2008 és 2010 között. Ez nagymértékben a jen elmúlt két éves felértékelődésének köszönhető, mely dollárban számítva növelte a nem jövedelemalapú adófizetést Japánban.

Olaszország egy hellyel feljebb lépett, a kilencedik helyről a nyolcadikra, az összes ország között a legnagyobb csökkenést elérve az adómutatók terén. Ez az előrelépés nagyban azoknak a gazdaságélénkítést célzó adókedvezményeknek köszönhető, melyeket Olaszországban vezettek be az új beruházások számára 2010-ben; így a kiugró eredmény rövid életű lehet.

Ausztrália besorolása nem változott - maradt a negyedik helyen -, de a második legnagyobb csökkenés itt figyelhető meg a vizsgált országok közül. Ez a javulás nagyban a 2010-ben bevezetett K+F adókedvezmény-változásoknak köszönhető.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22