32 °C Budapest

Távfűtésesek, figyelem! Fontos információ!

2010. április 15. 08:47

A fűtési időszak vége április 15-e, ezt követetőn, május 15-éig csak szerződés szerint, vagy egyedi megrendelés alapján fűt a FŐTÁV Zrt. Az idei hideg időjárásra tekintettel április 15-én a hőszolgáltató fűt, és 16-án reggel kezdi meg a szerződésben foglalt kikapcsolások végrehajtását.

A budapesti épületek 60 százalékánál az április 15. és május 15-e közötti időszakban hőmérséklethez kötött szerződés szerint, az időjárás változásának megfelelően, kapcsolja ki- vagy be a szolgáltatást az épületekben a FŐTÁV Zrt. Itt csak akkor van teendője a képviselőknek, ha a szerződéstől valamilyen ok miatt el kíván térni.

Budapesten azonban van még mintegy 850 olyan épület, ahol ilyen megállapodást nem kötött a közös képviselő, így ennek hiányában április 15-e után le kell állítani a fűtést. Ezekben az esetekben a közös képviselő kérheti a szolgáltatás fenntartását, vagy kikapcsolását a 06-40-200-108 telefonszámon. A fűtés leállítását vagy újraindítását az erre felhatalmazott képviselőnek írásban is meg kell erősítenie.

Tavasszal változékony az időjárás, ezért, nehéz a megfelelő lakáshőmérséklet beállítása. A központi szabályozás a külső hőmérséklet alapján történik, így napközben gyakran lehetnek hidegek a radiátorok, mert a meleg miatt nincs fűtés. A hőközponti szabályzók az egész épület átlagos hőmérsékletét képesek szabályozni, az egyes lakások, illetve azok egyes helyiségeinek hőmérsékletét nem. Az egyedi igények követésére csak az egyedi szabályozás képes.

A már fűtéskorszerűsítésen átesett épületeknél a termosztatikus radiátorszelepek segítségével minden lakó minden szoba hőmérsékletét szabályozhatja. Ha például egy szobába besüt a nap, ott elzár a szelep, a radiátor hideg marad, míg a ház egy másik pontján a beállított hőmérsékletnek megfelelően, napsütés híján, melegek lehetnek a radiátorok. Mindeközben a két helyiségben azonos lehet a hőmérséklet. Kérjük, takarékoskodjon az energiával és a pénzzel, valósítsa meg az egyedi szabályozást az ÖKOPlusz program és állami támogatás segítségével, hogy csak akkor fűtsön, ha az valóban szükséges.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyon fontos, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés teljes leállítását követően a lakástulajdonosok teljesen kinyissák. A zárt szelepek a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak. Ez a fűtés indításánál okozhat gondot, ezt kell megelőzni a szelep teljes kinyitásával.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?