22 °C Budapest

Leleplezték a világ legnagyobb napelemes hajóját

Pénzcentrum
2010. február 26. 09:26

Leleplezték Németországban a világ legnagyobb napelemes hajóját, amellyel 2011-ben világkörüli útra indulnak. A katamaránban ötvenen utazhatnak - írja az Index.

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb, napenergiával működő hajóját Németországban. A hatvantonnás PlanetSolar elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 km/h-s sebességet, és akár ötven embert is vihet magával. A katamaránon ötszáz négyzetméternyi napelem van, a tervek szerint 2011-ben világkörüli útra indul.

"Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a földkörüli úton a kapitány lesz. Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből. A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette.

A tervezett nagy út több mint negyvenezer kilométer hosszú lesz, és átlagosan százharminc napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkoznak. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. "Tiszta és csendes lesz"- mondta a hajó készítője.
hirdetés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821. születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, 2011. áprilisában pedig elindul a világkörüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24