17 °C Budapest

Leleplezték a világ legnagyobb napelemes hajóját

Pénzcentrum
2010. február 26. 09:26

Leleplezték Németországban a világ legnagyobb napelemes hajóját, amellyel 2011-ben világkörüli útra indulnak. A katamaránban ötvenen utazhatnak - írja az Index.

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb, napenergiával működő hajóját Németországban. A hatvantonnás PlanetSolar elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 km/h-s sebességet, és akár ötven embert is vihet magával. A katamaránon ötszáz négyzetméternyi napelem van, a tervek szerint 2011-ben világkörüli útra indul.

"Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a földkörüli úton a kapitány lesz. Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből. A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette.

A tervezett nagy út több mint negyvenezer kilométer hosszú lesz, és átlagosan százharminc napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkoznak. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. "Tiszta és csendes lesz"- mondta a hajó készítője.
hirdetés

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821. születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, 2011. áprilisában pedig elindul a világkörüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?