Ismét drágulhat az áram áprilistól

Pénzcentrum
2010. február 26. 09:17

Kismértékben emelkedhetnek a lakossági áramárak áprilisban, a pontos tarifákat azonban várhatóan csak március közepén hozzák nyilvánosságra az érintett szolgáltatók és a hatóság - írja a Napi Gazdaság.

Negyedévenként egy alkalommal lehet módosítani az egyetemes szolgáltatási tarifákat a szolgáltatók kérelmeiről a Magyar Energia Hivatal (MEH) határoz, amit a minisztérium hagy jóvá - mondta a lapnak Vigassy Csaba, a MEH szóvivője, azt azonban nem közölte a szóvivő, hogy a napokban érkeztek-e a hivatalhoz az áram árának módosítására vonatkozó kérelmek.

A nukleáris tüzelőanyagok piacán nem volt megfigyelhető jelentős áremelkedés, a földgáz drágulása az, ami inkább a szolgáltatók áramár emelését indokolttá teheti - nyilatkozták a lapnak piaci elemzők.

A kereslet megugrása 2010-ben nem fenyegeti az árampiacot, így ez a tényező sem valószínű, hogy hirtelen áremelkedést hozhatna, azonban a forint árfolyam-ingadozásában - amely kihat a lakossági áramárakra is - idén is vannak kockázatok.

A szakértők úgy vélik, hogy idén, ha nem is jelentősen, de növekedni fog a háztartások energia-költsége. Az áremelkedés abban az esetben maradhat el, ha a kínálati oldalon a meglévő túlkapacitás a piacon is érvényre jut.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A változás - ha lesz egyáltalán - eltérő mértékű lehet az egyes szolgáltatóknál. Az idei év elején is, miközben az E.On 3%-kal nagyobb árcsökkenést kérelmezett és hajtott végre, addig az Elmű és az Émász csupán 2%-kal emelt lakossági tarifáin - jegyzi meg a lap.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24