Ismét drágulhat az áram áprilistól

Pénzcentrum
2010. február 26. 09:17

Kismértékben emelkedhetnek a lakossági áramárak áprilisban, a pontos tarifákat azonban várhatóan csak március közepén hozzák nyilvánosságra az érintett szolgáltatók és a hatóság - írja a Napi Gazdaság.

Negyedévenként egy alkalommal lehet módosítani az egyetemes szolgáltatási tarifákat a szolgáltatók kérelmeiről a Magyar Energia Hivatal (MEH) határoz, amit a minisztérium hagy jóvá - mondta a lapnak Vigassy Csaba, a MEH szóvivője, azt azonban nem közölte a szóvivő, hogy a napokban érkeztek-e a hivatalhoz az áram árának módosítására vonatkozó kérelmek.

A nukleáris tüzelőanyagok piacán nem volt megfigyelhető jelentős áremelkedés, a földgáz drágulása az, ami inkább a szolgáltatók áramár emelését indokolttá teheti - nyilatkozták a lapnak piaci elemzők.

A kereslet megugrása 2010-ben nem fenyegeti az árampiacot, így ez a tényező sem valószínű, hogy hirtelen áremelkedést hozhatna, azonban a forint árfolyam-ingadozásában - amely kihat a lakossági áramárakra is - idén is vannak kockázatok.

A szakértők úgy vélik, hogy idén, ha nem is jelentősen, de növekedni fog a háztartások energia-költsége. Az áremelkedés abban az esetben maradhat el, ha a kínálati oldalon a meglévő túlkapacitás a piacon is érvényre jut.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A változás - ha lesz egyáltalán - eltérő mértékű lehet az egyes szolgáltatóknál. Az idei év elején is, miközben az E.On 3%-kal nagyobb árcsökkenést kérelmezett és hajtott végre, addig az Elmű és az Émász csupán 2%-kal emelt lakossági tarifáin - jegyzi meg a lap.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?