Robbanások Kabulban: megszólalt egy tartalékos tengerész

2009. november 25. 14:02

Miközben az afgán főváros egyik felén a lázadó tálibok robbantgatnak, addig Kabul más kerületeiben 75 %-os árrobbanást mértek az elmúlt egy évben. A városrész iránt a nemzetközi ügynökségeken keresztül külföldiek is érdeklődnek, de a vásárlók között egyelőre inkább csak módosabb afgánokat találni.

A legfelkapottabb helyeken már most az egekbe szöktek az árak, egy helyi ügynökség tud olyan négyszobás ingatlanról, melynek havi 10 ezer dollár a bérleti díja, de félmillió dollárért meg is lehet vásárolni. Az afgán ingatlanpiacon nyílt titokként kezelik, hogy a vevők között akadnak olyanok, akik így próbálják tisztára mosni az illegális drogkereskedelemből származó bevételeiket, de a vásárlók többségét nem ez jellemzi. Visszatértek a hazai vizekre azok a vásárlók is, akik Dubaiban megégették magukat.

A piacot nagyon jól ismeri egy volt tartalékos tengerész, Richard Scarth, aki öt évvel ezelőtt érkezett az országba. A férfi saját ingatlanos vállalkozást indított, cége adásvételekkel és bérbeadással egyaránt foglalkozik, továbbá induló helyi vállalkozásoknak nyújt hasznos tanácsokat. Elmondása szerint volt idő, amikor ő volt a város egyetlen ismert okleveles földmérője, rengeteg munkát kapott a területek parcellázásakor.

Az afgán főváros látképe

A legtöbb esetben rendezettek a tulajdonviszonyok - még, ha nem is tudnak mindent hivatalos dokumentumokkal igazolni -, de vannak olyan részei a városnak, ahová nem célszerű bemerészkedni. Véleménye szerint, ha visszaáll a mindennapi élet a normális kerékvágásba, akkor további áremelkedésre lehet majd számítani. A város befogadóképessége már kezdi elérni a határait, ezért egyre nagyobb problémát jelentenek a veszélyesebb vidékekről nagy számban oda vándorlók elhelyezése.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem