22 °C Budapest

Robbanások Kabulban: megszólalt egy tartalékos tengerész

2009. november 25. 14:02

Miközben az afgán főváros egyik felén a lázadó tálibok robbantgatnak, addig Kabul más kerületeiben 75 %-os árrobbanást mértek az elmúlt egy évben. A városrész iránt a nemzetközi ügynökségeken keresztül külföldiek is érdeklődnek, de a vásárlók között egyelőre inkább csak módosabb afgánokat találni.

A legfelkapottabb helyeken már most az egekbe szöktek az árak, egy helyi ügynökség tud olyan négyszobás ingatlanról, melynek havi 10 ezer dollár a bérleti díja, de félmillió dollárért meg is lehet vásárolni. Az afgán ingatlanpiacon nyílt titokként kezelik, hogy a vevők között akadnak olyanok, akik így próbálják tisztára mosni az illegális drogkereskedelemből származó bevételeiket, de a vásárlók többségét nem ez jellemzi. Visszatértek a hazai vizekre azok a vásárlók is, akik Dubaiban megégették magukat.

A piacot nagyon jól ismeri egy volt tartalékos tengerész, Richard Scarth, aki öt évvel ezelőtt érkezett az országba. A férfi saját ingatlanos vállalkozást indított, cége adásvételekkel és bérbeadással egyaránt foglalkozik, továbbá induló helyi vállalkozásoknak nyújt hasznos tanácsokat. Elmondása szerint volt idő, amikor ő volt a város egyetlen ismert okleveles földmérője, rengeteg munkát kapott a területek parcellázásakor.

Az afgán főváros látképe

A legtöbb esetben rendezettek a tulajdonviszonyok - még, ha nem is tudnak mindent hivatalos dokumentumokkal igazolni -, de vannak olyan részei a városnak, ahová nem célszerű bemerészkedni. Véleménye szerint, ha visszaáll a mindennapi élet a normális kerékvágásba, akkor további áremelkedésre lehet majd számítani. A város befogadóképessége már kezdi elérni a határait, ezért egyre nagyobb problémát jelentenek a veszélyesebb vidékekről nagy számban oda vándorlók elhelyezése.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24