Krízisalap Dubaiban: akik ferde szemmel néznek a csodavárosra

Pénzcentrum
2009. november 11. 14:02

A Bloomberg információi szerint több dubai vállalat - köztük a neves Nakheel is - dollár milliárdokkal tartozik olyan japán alvállalkozóknak, melyek a metróépítés és a Pálmasziget megalkotásából vették ki a részüket. Az emirátusok egy 20 milliárd dolláros "krízisalapot" hozott létre az ilyen vállalkozások támogatására, amit a hírek szerint még ebben a hónapban megtoldanak további 10 milliárd dollárral.

Számos japán acél- és építőipari nagyvállalat küzd ezzel a problémával, többen a túlélésért küzdenek, amiért nem jöttek meg a pénzek Dubaiból. Az arab cégek bevételi terveit teljesen felborította a válság, ezért óriási gondot jelent a kötelezettségek teljesítése.


A Zayed sejk sugárút

A Deutsche Bank novemberi elemzése szerint a korábbi csúcsponthoz képest 52 %-kal alacsonyabbak az ingatlanárak, a válság pedig úgy elgáncsolta a hitelpiacot, hogy a vásárlók - különösen a spekulánsok - elmenekültek a piacról.

A nemfizetés miatt szenvedő japán vállalatok (köztük a Mitsubishi, a Taisei, az Obayashi és a Kajima is) most az emirátusok építőiparának megsegítésére létrehozott alapban bíznak. Meg nem erősített hírek szerint a Nakheel korábban megkereste a partnereit, akikkel 25-35 %-os levonásokat akartak elfogadtatni, de az alvállalkozók ebbe nem mentek bele.

A fejlesztők röviden kommentálták az esetet: "Továbbra is keményen dolgozunk a bevételekért, de azok messze nem olyan ütemben érkeznek, mint azt korábban terveztük".

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24