16 °C Budapest

Krízisalap Dubaiban: akik ferde szemmel néznek a csodavárosra

Pénzcentrum
2009. november 11. 14:02

A Bloomberg információi szerint több dubai vállalat - köztük a neves Nakheel is - dollár milliárdokkal tartozik olyan japán alvállalkozóknak, melyek a metróépítés és a Pálmasziget megalkotásából vették ki a részüket. Az emirátusok egy 20 milliárd dolláros "krízisalapot" hozott létre az ilyen vállalkozások támogatására, amit a hírek szerint még ebben a hónapban megtoldanak további 10 milliárd dollárral.

Számos japán acél- és építőipari nagyvállalat küzd ezzel a problémával, többen a túlélésért küzdenek, amiért nem jöttek meg a pénzek Dubaiból. Az arab cégek bevételi terveit teljesen felborította a válság, ezért óriási gondot jelent a kötelezettségek teljesítése.


A Zayed sejk sugárút

A Deutsche Bank novemberi elemzése szerint a korábbi csúcsponthoz képest 52 %-kal alacsonyabbak az ingatlanárak, a válság pedig úgy elgáncsolta a hitelpiacot, hogy a vásárlók - különösen a spekulánsok - elmenekültek a piacról.

A nemfizetés miatt szenvedő japán vállalatok (köztük a Mitsubishi, a Taisei, az Obayashi és a Kajima is) most az emirátusok építőiparának megsegítésére létrehozott alapban bíznak. Meg nem erősített hírek szerint a Nakheel korábban megkereste a partnereit, akikkel 25-35 %-os levonásokat akartak elfogadtatni, de az alvállalkozók ebbe nem mentek bele.

A fejlesztők röviden kommentálták az esetet: "Továbbra is keményen dolgozunk a bevételekért, de azok messze nem olyan ütemben érkeznek, mint azt korábban terveztük".

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?