22 °C Budapest

Krízisalap Dubaiban: akik ferde szemmel néznek a csodavárosra

Pénzcentrum
2009. november 11. 14:02

A Bloomberg információi szerint több dubai vállalat - köztük a neves Nakheel is - dollár milliárdokkal tartozik olyan japán alvállalkozóknak, melyek a metróépítés és a Pálmasziget megalkotásából vették ki a részüket. Az emirátusok egy 20 milliárd dolláros "krízisalapot" hozott létre az ilyen vállalkozások támogatására, amit a hírek szerint még ebben a hónapban megtoldanak további 10 milliárd dollárral.

Számos japán acél- és építőipari nagyvállalat küzd ezzel a problémával, többen a túlélésért küzdenek, amiért nem jöttek meg a pénzek Dubaiból. Az arab cégek bevételi terveit teljesen felborította a válság, ezért óriási gondot jelent a kötelezettségek teljesítése.


A Zayed sejk sugárút

A Deutsche Bank novemberi elemzése szerint a korábbi csúcsponthoz képest 52 %-kal alacsonyabbak az ingatlanárak, a válság pedig úgy elgáncsolta a hitelpiacot, hogy a vásárlók - különösen a spekulánsok - elmenekültek a piacról.

A nemfizetés miatt szenvedő japán vállalatok (köztük a Mitsubishi, a Taisei, az Obayashi és a Kajima is) most az emirátusok építőiparának megsegítésére létrehozott alapban bíznak. Meg nem erősített hírek szerint a Nakheel korábban megkereste a partnereit, akikkel 25-35 %-os levonásokat akartak elfogadtatni, de az alvállalkozók ebbe nem mentek bele.

A fejlesztők röviden kommentálták az esetet: "Továbbra is keményen dolgozunk a bevételekért, de azok messze nem olyan ütemben érkeznek, mint azt korábban terveztük".

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM