15 °C Budapest

Decemberben nyílik a világ legmagasabb épülete

2009. október 24. 12:32

December 2-án, az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti ünnepén adják át a világ legmagasabb emberi kéz alkotta építményét, a szédítő magasságú Burj Dubai-t, ami több szempontból világrekordernek fog számítani.

Az Egyesült Arab Emirátusok megalakulásának 38. évfordulóján, idén december 2-án adják át Dubaiban a világ legmagasabb épületét a Burj Dubai-t. Az épület végleges magasságát az építtetők még nem közölték, annyi biztos, hogy jelenleg is mintegy 12 ezer ember dolgozik azon, hogy a monstrum az átadási határidőre pontosan elkészüljön.


A Burj Dubai, már az építése alatt is egy jó ideje a világ legmagasabb épületének számít. Idén februárban a torony magassága elérte a 818 métert, ezzel pedig több mint másfélszer nagyobb volt a korábbi rekordernek számító Taipei 101-nél.

A világ legmagasabb épületei - Forrás: Wikipedia


Az építkezést 5 évvel ezelőtt kezdték meg, a projekt összköltségvetése 1,1 milliárd amerikai dollárra rúg, ami a mostani áron számolva nagyjából 195 milliárd forintnak felel meg. A 2008-as csúcs óta az országban mintegy 50%-ot eső ingatlanárak miatt a torony kivitelezőknek már nem kell aggódniuk, mivel az épület teljes területének értékesítése már közel 3,5 éve befejeződött.

Az épületben számtalan lakás, iroda és üzlethelység mellett egy 175 szobás, 40 000 négyzetméteres fürdővel ellátott Armani Hotel is várja a látogatókat. Ezenkívül éttermek, fitneszterem, de még egy könyvtár is megtalálható lesz a 160 szintes toronyban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A létesítmény hibátlan kiszolgálásához minden eddigit felülmúló kapacitásokra lesz szükség. Az épületben egy átlagos napon majdnem egymillió liter vizet használnak majd fel, és egyszerre akár 36 megawatt energiára is szükség lehet, ami nagyjából 18 szélkerék maximális teljesítményével egyenlő. A világ leggyorsabb liftjei, és legnagyobb kapacitású teherliftjei is a Burj Dubaiban kapnak helyet. A torony aljából a tetején lévő kilátóba vezető úton a szuperliftek sebessége a másodpercenkénti 18 métert (64,8 km/h) is eléri, az épületben üzemelő legnagyobb teherliftek pedig 5,5 tonnát is képesek lesznek szállítani.

(Forrás: burjdubai.com; Bloomberg.com; Wikipedia)

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?