5 °C Budapest

Decemberben nyílik a világ legmagasabb épülete

2009. október 24. 12:32

December 2-án, az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti ünnepén adják át a világ legmagasabb emberi kéz alkotta építményét, a szédítő magasságú Burj Dubai-t, ami több szempontból világrekordernek fog számítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Egyesült Arab Emirátusok megalakulásának 38. évfordulóján, idén december 2-án adják át Dubaiban a világ legmagasabb épületét a Burj Dubai-t. Az épület végleges magasságát az építtetők még nem közölték, annyi biztos, hogy jelenleg is mintegy 12 ezer ember dolgozik azon, hogy a monstrum az átadási határidőre pontosan elkészüljön.


A Burj Dubai, már az építése alatt is egy jó ideje a világ legmagasabb épületének számít. Idén februárban a torony magassága elérte a 818 métert, ezzel pedig több mint másfélszer nagyobb volt a korábbi rekordernek számító Taipei 101-nél.

A világ legmagasabb épületei - Forrás: Wikipedia


Az építkezést 5 évvel ezelőtt kezdték meg, a projekt összköltségvetése 1,1 milliárd amerikai dollárra rúg, ami a mostani áron számolva nagyjából 195 milliárd forintnak felel meg. A 2008-as csúcs óta az országban mintegy 50%-ot eső ingatlanárak miatt a torony kivitelezőknek már nem kell aggódniuk, mivel az épület teljes területének értékesítése már közel 3,5 éve befejeződött.

Az épületben számtalan lakás, iroda és üzlethelység mellett egy 175 szobás, 40 000 négyzetméteres fürdővel ellátott Armani Hotel is várja a látogatókat. Ezenkívül éttermek, fitneszterem, de még egy könyvtár is megtalálható lesz a 160 szintes toronyban.

A létesítmény hibátlan kiszolgálásához minden eddigit felülmúló kapacitásokra lesz szükség. Az épületben egy átlagos napon majdnem egymillió liter vizet használnak majd fel, és egyszerre akár 36 megawatt energiára is szükség lehet, ami nagyjából 18 szélkerék maximális teljesítményével egyenlő. A világ leggyorsabb liftjei, és legnagyobb kapacitású teherliftjei is a Burj Dubaiban kapnak helyet. A torony aljából a tetején lévő kilátóba vezető úton a szuperliftek sebessége a másodpercenkénti 18 métert (64,8 km/h) is eléri, az épületben üzemelő legnagyobb teherliftek pedig 5,5 tonnát is képesek lesznek szállítani.

(Forrás: burjdubai.com; Bloomberg.com; Wikipedia)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 19. szerda
Sára, Márió
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?