Decemberben nyílik a világ legmagasabb épülete

2009. október 24. 12:32

December 2-án, az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti ünnepén adják át a világ legmagasabb emberi kéz alkotta építményét, a szédítő magasságú Burj Dubai-t, ami több szempontból világrekordernek fog számítani.

Az Egyesült Arab Emirátusok megalakulásának 38. évfordulóján, idén december 2-án adják át Dubaiban a világ legmagasabb épületét a Burj Dubai-t. Az épület végleges magasságát az építtetők még nem közölték, annyi biztos, hogy jelenleg is mintegy 12 ezer ember dolgozik azon, hogy a monstrum az átadási határidőre pontosan elkészüljön.


A Burj Dubai, már az építése alatt is egy jó ideje a világ legmagasabb épületének számít. Idén februárban a torony magassága elérte a 818 métert, ezzel pedig több mint másfélszer nagyobb volt a korábbi rekordernek számító Taipei 101-nél.

A világ legmagasabb épületei - Forrás: Wikipedia


Az építkezést 5 évvel ezelőtt kezdték meg, a projekt összköltségvetése 1,1 milliárd amerikai dollárra rúg, ami a mostani áron számolva nagyjából 195 milliárd forintnak felel meg. A 2008-as csúcs óta az országban mintegy 50%-ot eső ingatlanárak miatt a torony kivitelezőknek már nem kell aggódniuk, mivel az épület teljes területének értékesítése már közel 3,5 éve befejeződött.

Az épületben számtalan lakás, iroda és üzlethelység mellett egy 175 szobás, 40 000 négyzetméteres fürdővel ellátott Armani Hotel is várja a látogatókat. Ezenkívül éttermek, fitneszterem, de még egy könyvtár is megtalálható lesz a 160 szintes toronyban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A létesítmény hibátlan kiszolgálásához minden eddigit felülmúló kapacitásokra lesz szükség. Az épületben egy átlagos napon majdnem egymillió liter vizet használnak majd fel, és egyszerre akár 36 megawatt energiára is szükség lehet, ami nagyjából 18 szélkerék maximális teljesítményével egyenlő. A világ leggyorsabb liftjei, és legnagyobb kapacitású teherliftjei is a Burj Dubaiban kapnak helyet. A torony aljából a tetején lévő kilátóba vezető úton a szuperliftek sebessége a másodpercenkénti 18 métert (64,8 km/h) is eléri, az épületben üzemelő legnagyobb teherliftek pedig 5,5 tonnát is képesek lesznek szállítani.

(Forrás: burjdubai.com; Bloomberg.com; Wikipedia)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm