1 °C Budapest

Eladó a zsinagógából lett református templom: az ár irányár!

2009. november 19. 08:32

Eladó a békés megyei Medgyesegyháza eredetileg zsinagógának épült, de a világháború után a református gyülekezet által megvásárolt temploma. A XIX. század végén épült ingatlan értékét 4,5 millió forintra becsülik, de az irányár alkuképes.

Másodszor is elfogytak a hívek a templomból, a II. világháború után zsidó hívek nélkül maradt, az utóbbi időben a református istentiszteleteken üresek a sorok. A 70 férőhelyes templomban 1-2 jelent meg minden hónap harmadik vasárnapján, ahol már a fűtés és a világítás is felmondta a szolgálatot.

Az épület felújítása 30 millió forintba kerülne, de mivel csak két hívő fizet egyházfenntartói járulékot, az évi 8 ezer forintból ezer év alatt sem gyűlne össze a költségek fedezete. Úgy döntöttek, hogy eladják az ingatlant, de csak olyan vevő jöhet számításba, aki garantálja, hogy megőrzi az utókornak és kizárólag kulturális célokra, értékmegőrzésre használja.

A templom 171 kilogrammos bronz harangját már kinézték a fémkereskedők, ezért azt megvásárolja az önkormányzat, még mielőtt lába kelne.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem