7 °C Budapest

Eladó a zsinagógából lett református templom: az ár irányár!

2009. november 19. 08:32

Eladó a békés megyei Medgyesegyháza eredetileg zsinagógának épült, de a világháború után a református gyülekezet által megvásárolt temploma. A XIX. század végén épült ingatlan értékét 4,5 millió forintra becsülik, de az irányár alkuképes.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Másodszor is elfogytak a hívek a templomból, a II. világháború után zsidó hívek nélkül maradt, az utóbbi időben a református istentiszteleteken üresek a sorok. A 70 férőhelyes templomban 1-2 jelent meg minden hónap harmadik vasárnapján, ahol már a fűtés és a világítás is felmondta a szolgálatot.

Az épület felújítása 30 millió forintba kerülne, de mivel csak két hívő fizet egyházfenntartói járulékot, az évi 8 ezer forintból ezer év alatt sem gyűlne össze a költségek fedezete. Úgy döntöttek, hogy eladják az ingatlant, de csak olyan vevő jöhet számításba, aki garantálja, hogy megőrzi az utókornak és kizárólag kulturális célokra, értékmegőrzésre használja.

A templom 171 kilogrammos bronz harangját már kinézték a fémkereskedők, ezért azt megvásárolja az önkormányzat, még mielőtt lába kelne.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?