Menekülnének az önkormányzatok a bérlakásokból

Pénzcentrum
2009. május 22. 10:17

A vidéki önkormányzatok a finanszírozási gondok szorításában szabadulnak lakásaiktól. A rossz állapotú bérlakásokban élők jelentős díjhátralékokat halmoztak fel, több nagyvárosban már a kilakoltatás is napirenden van.

Ugyanakkor a növekvő szociális feszültségek ellenkező előjelű cselekvést követelnek a helyhatóságoktól, amelyek források híján csupán lakhatást segítő, illetve lakásmobilitást növelő koncepciókat készítenek. Szolnokon és Veszprémben a diplomás értelmiségiek letelepedését támogatják, Zalaegerszegen és Székesfehérváron a rászorultságot figyelembe vévő differenciált lakbérrendszer a cél. Pécsett és Miskolcon egyre nagyobbak a díjhátralékok, így ott a tömeges kilakoltatások elkerülése a cél. A bérlakásra várók tömegét a kilakoltatott devizahitelesek is szaporítják.

Önkormányzati bérlakásprogramra azonban Kaposvár kivételével alig van példa. Somogy megye székhelyén összesen 1 100 önkormányzati bérlakás található, s a polgármester a közelmúltban jelentette be, hogy újabb 30, elsősorban fiatal családoknak szánt bérlakás kerül átadásra nyár végén a főutcán.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 25. 19:29