Nemzetközi áramárhoz kötnék a hazait - novemberben drágulás jöhet

Pénzcentrum
2009. október 15. 09:47

A lakossági áramár jövőre a nemzetközi áramtőzsdék árait követheti, azt azonban még szakértők sem tudják, hogy egy csökkenést, vagy drágulást hoz-e magával - írja a Népszabadság.

A lakossági áramárat a Magyar Energia Hivatal (MEH) jelenleg az őket ellátó áramcégek kérelmei alapján állapítja meg, a jövőben azonban a számla egyik elemét - magát az áramtermékét - a nemzetközi áramárakhoz kötnék. Ez a számla körülbelül felét teszi ki, a másik fele tucatnyi egyéb tételből áll, melyeket részint a kormány határoz meg bizonyos megállapodások alapján, részben maga a hivatal az áramcégek bevételigényei alapján.

Az áram ára tehát az irányadó piacok, például a lipcsei áramtőzsde alapján változhatna, de a magyar cégeknek tartott áramárverések eredményei is alapul szolgálhatnak.

Idén a nemzetközi áresés ellenére a lakossági ár nemhogy nem csökkent, hanem két alkalommal még nőtt is, novembertől pedig további pár százalékos emelkedés várható. A MEH szerint azonban a nemzetközi árakhoz képest még mindig alacsonynak mondható a hazai, bár már erősen közelít, így a hivatal szerint most érdemes a nemzetközi tőzsdékhez kötni a terméket.

Szakértők szerint igazi versenyár a lakossági piacon azonban nem alakulhat ki, mivel ott olyan szereplők átják el a lakosságot árammal, amelyek gyakorlatilag monopolhelyzetűnek mondhatók, ugyanis a piacra való belépés költségei még rendkívül magasak, így nem éri meg a lakossági szolgáltatás.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm