12 °C Budapest

Nemzetközi áramárhoz kötnék a hazait - novemberben drágulás jöhet

Pénzcentrum
2009. október 15. 09:47

A lakossági áramár jövőre a nemzetközi áramtőzsdék árait követheti, azt azonban még szakértők sem tudják, hogy egy csökkenést, vagy drágulást hoz-e magával - írja a Népszabadság.

A lakossági áramárat a Magyar Energia Hivatal (MEH) jelenleg az őket ellátó áramcégek kérelmei alapján állapítja meg, a jövőben azonban a számla egyik elemét - magát az áramtermékét - a nemzetközi áramárakhoz kötnék. Ez a számla körülbelül felét teszi ki, a másik fele tucatnyi egyéb tételből áll, melyeket részint a kormány határoz meg bizonyos megállapodások alapján, részben maga a hivatal az áramcégek bevételigényei alapján.

Az áram ára tehát az irányadó piacok, például a lipcsei áramtőzsde alapján változhatna, de a magyar cégeknek tartott áramárverések eredményei is alapul szolgálhatnak.

Idén a nemzetközi áresés ellenére a lakossági ár nemhogy nem csökkent, hanem két alkalommal még nőtt is, novembertől pedig további pár százalékos emelkedés várható. A MEH szerint azonban a nemzetközi árakhoz képest még mindig alacsonynak mondható a hazai, bár már erősen közelít, így a hivatal szerint most érdemes a nemzetközi tőzsdékhez kötni a terméket.

Szakértők szerint igazi versenyár a lakossági piacon azonban nem alakulhat ki, mivel ott olyan szereplők átják el a lakosságot árammal, amelyek gyakorlatilag monopolhelyzetűnek mondhatók, ugyanis a piacra való belépés költségei még rendkívül magasak, így nem éri meg a lakossági szolgáltatás.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07