19 °C Budapest

Nemzetközi áramárhoz kötnék a hazait - novemberben drágulás jöhet

Pénzcentrum
2009. október 15. 09:47

A lakossági áramár jövőre a nemzetközi áramtőzsdék árait követheti, azt azonban még szakértők sem tudják, hogy egy csökkenést, vagy drágulást hoz-e magával - írja a Népszabadság.

A lakossági áramárat a Magyar Energia Hivatal (MEH) jelenleg az őket ellátó áramcégek kérelmei alapján állapítja meg, a jövőben azonban a számla egyik elemét - magát az áramtermékét - a nemzetközi áramárakhoz kötnék. Ez a számla körülbelül felét teszi ki, a másik fele tucatnyi egyéb tételből áll, melyeket részint a kormány határoz meg bizonyos megállapodások alapján, részben maga a hivatal az áramcégek bevételigényei alapján.

Az áram ára tehát az irányadó piacok, például a lipcsei áramtőzsde alapján változhatna, de a magyar cégeknek tartott áramárverések eredményei is alapul szolgálhatnak.

Idén a nemzetközi áresés ellenére a lakossági ár nemhogy nem csökkent, hanem két alkalommal még nőtt is, novembertől pedig további pár százalékos emelkedés várható. A MEH szerint azonban a nemzetközi árakhoz képest még mindig alacsonynak mondható a hazai, bár már erősen közelít, így a hivatal szerint most érdemes a nemzetközi tőzsdékhez kötni a terméket.

Szakértők szerint igazi versenyár a lakossági piacon azonban nem alakulhat ki, mivel ott olyan szereplők átják el a lakosságot árammal, amelyek gyakorlatilag monopolhelyzetűnek mondhatók, ugyanis a piacra való belépés költségei még rendkívül magasak, így nem éri meg a lakossági szolgáltatás.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55