20 °C Budapest

Estek a luxustelek-árak: már csak 51 millió forint négyzetmétere

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 15:02

Az illetékes japán minisztérium által közzétett legfrissebb jelentés szerint az országban öt éve nem látott mértékben csökkentek a telekárak. Az okok között szerepel, hogy a vevők száma megcsappant, a fejlesztők számos beruházást elhalasztottak, az ingatlanpiac pedig összezsugorodott.

Az elmúlt egy évben átlagosan 4,4 %-kal csökkentek a telekárak, a minisztérium országos felmérése szerint a visszaesés Japán mind a 47 prefektúráját (közigazgatási egységét) érintette. A jelentés leírja, hogy a háború utáni legválságosabb időszakot követően kedvező jeleket is fellelni a piacon.

Az irodák kihasználtsága másfél éven át csökkent, a legfrissebb adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy már túl vannak a mélyponton, az eladatlan lakások száma pedig (a készletsöprések és az új beruházások elhalasztása miatt) 43 %-kal csökkent az elmúlt háromnegyed évben.

Tokió belvárosa

Az egyik fővárosi ingatlanpiaci elemző cég képviselője szerint a Tokióban és a többi nagyvárosban a telekárak csökkenése megállt. A fővárosban akár növekedés is elképzelhető a következő egy évben, vidéken azonban még több időt vehet igénybe a fellendülés.

Tokió legfelkapottabb körzetében (a Ginza bevásárlónegyedben) az elmúlt egy évben mért 17 %-os árcsökkenés ellenére is 25 millió japán jent (51 millió forintot) kérnek a fejlesztési telkek négyzetméteréért. Itt a legnagyobb címletű japán papírpénzből egy négyzetmétert 45 réteg vastagon kellene leteríteni, hogy kijöjjön az ára.

A kevésbé impozáns partmenti Chiyoda városrészen található telkek négyzetméteréért 3 millió jent (6,1 millió forintot) kell fizetni.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?