20 °C Budapest

Kimerült a Nemzeti energiatakarékossági program kerete

Pénzcentrum
2009. szeptember 1. 08:17

Hétfőn lehetett utoljára pályázni az augusztusban megnyílt Nemzeti energiatakarékossági program (NEP) keretérben nyújtott vissza nem térítendő támogatásra, amely hetek alatt teljesen kimerült - írja a Magyar Hírlap.

Több hónapos csúszással írták ki az idei NEP-programot, amelyet a Széchenyi-terv keretében 2000-ben hirdettek meg először. Az energiaügyi tárca korábban arról számolt be, hogy az augusztus elején megnyíló pályázatra az idei évre 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az állam.

A minisztérium a múlt héten arról adott hírt, hogy a források kimerülése miatt augusztus 31-én fogadják az utolsó pályázatokat. Múlt hét csütörtökig 3077 pályázat érkezett az Energiaközpont Nonprofit Kft. címére, és a pályázatokban igényelt összes támogatási összeg már 1,535 milliárd forintra rúgott.

Forrás: Magyar Hírlap

Az igénylések alacsony száma annak tudható be, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén nem tavasszal, hanem a nyári szabadságolások idején nyitották meg a keretet. A lakossági energiahatékonysági beruházásokat ösztönző program nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéséhez, továbbá a megújuló energiák felhasználásához nyújt segítséget.

Az igénybe vehető támogatás mértéke legfeljebb 30 % (megújuló energiák esetében 35 %). A fennmaradó részre a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül lehet hitelt igényelni, de mindez az elnyert támogatással együtt sem haladhatja meg a 2,1 millió forintot (megújuló energiák esetében a 4,2 millió forintot). Az idén az MFB-nél e kedvezményes hitelre 15,1 milliárd forintot szántak. Ez azt jelenti, hogy tízszer akkora hitelösszeget szánt az állam a pályázóknak, mint amennyi pénzt vissza nem térítendő forrásként utalnának ki nekik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?