4 °C Budapest

Kimerült a Nemzeti energiatakarékossági program kerete

Pénzcentrum
2009. szeptember 1. 08:17

Hétfőn lehetett utoljára pályázni az augusztusban megnyílt Nemzeti energiatakarékossági program (NEP) keretérben nyújtott vissza nem térítendő támogatásra, amely hetek alatt teljesen kimerült - írja a Magyar Hírlap.

Több hónapos csúszással írták ki az idei NEP-programot, amelyet a Széchenyi-terv keretében 2000-ben hirdettek meg először. Az energiaügyi tárca korábban arról számolt be, hogy az augusztus elején megnyíló pályázatra az idei évre 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít az állam.

A minisztérium a múlt héten arról adott hírt, hogy a források kimerülése miatt augusztus 31-én fogadják az utolsó pályázatokat. Múlt hét csütörtökig 3077 pályázat érkezett az Energiaközpont Nonprofit Kft. címére, és a pályázatokban igényelt összes támogatási összeg már 1,535 milliárd forintra rúgott.

Forrás: Magyar Hírlap

Az igénylések alacsony száma annak tudható be, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén nem tavasszal, hanem a nyári szabadságolások idején nyitották meg a keretet. A lakossági energiahatékonysági beruházásokat ösztönző program nyílászárók cseréjéhez vagy hőszigeteléséhez, fűtés vagy melegvíz-ellátás korszerűsítéséhez, továbbá a megújuló energiák felhasználásához nyújt segítséget.

Az igénybe vehető támogatás mértéke legfeljebb 30 % (megújuló energiák esetében 35 %). A fennmaradó részre a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül lehet hitelt igényelni, de mindez az elnyert támogatással együtt sem haladhatja meg a 2,1 millió forintot (megújuló energiák esetében a 4,2 millió forintot). Az idén az MFB-nél e kedvezményes hitelre 15,1 milliárd forintot szántak. Ez azt jelenti, hogy tízszer akkora hitelösszeget szánt az állam a pályázóknak, mint amennyi pénzt vissza nem térítendő forrásként utalnának ki nekik.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?