Luxuslakást adtak a hajléktalanoknak: a szomszédok kiakadtak!

2009. június 5. 13:02

Parázs vitákat váltott ki New York város vezetésének azon döntése, miszerint üresen álló luxusapartmanokba hajléktalanok költözhessenek az önkormányzat pénzén.

A brooklyni Crown Heights újonnan épült apartmanjai igazán exkluzívnak számítanak. A pultok gránitból készültek, a fürdőszoba és a WC burkolata márvány és hatalmas erkély is tartozik hozzájuk. Az építtetők az apartmanokat 250-350 ezer dollárért szerették volna értékesíteni, ám a gazdasági válság miatt sem vevőt, sem bérlőt nem találtak rájuk elegendő számban. New York azonban tele van olyanokkal, akiknek szükségük lenne fedélre a fejük fölé.


Nagyobb térképre váltás
New York város vezetősége ezért úgy döntött, hogy bérbe veszi az apartmanok egy részét és azokat hajléktalanoknak adjak ki. A város egy apartmanért éjszakánként 90 dollárt fizet a tulajdonosnak - ez teljes kihasználtságnál csaknem 200 ezer dollárjába kerül az önkormányzatnak.

A szomszédok azonban nincsenek elragadtatva. Nem meglepő módon úgy érzik, hogy képzetlen és lusta emberek ölébe hullott ugyanaz a jólét, amiért ők keményen megdolgoztak. Ráadásul, ha a hajléktalanok idővel nem költöznek ki, az a környék lakásáraira is negatív hatással lehet. New Yorkban egy átlagos éjszakán 35 000 hajléktalan gyűlik össze 250 menhelyen, a számuk pedig a válság elmélyülésével tovább nőhet.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 25. szombat
Eufrozina, Kende
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?