6 °C Budapest

Mégis minden lakásra kivetik az ingatlanadót?

2009. május 27. 08:17

A Pénzügyminisztériumnak komoly tervei vannak az ingatlanadó értékhatárának leszállításáról vagy megszüntetéséről - értesült a Magyar Hírlap kormányzati forrásokból. Vita csak a körül van, hogy ezt mikor lehet a legkisebb politikai veszteséggel meglépni: valószínűleg az őszi ülésszak előtt állnak elő a tervvel.

Néhány költségvetési ügyekben jártas MSZP-s frakciótaggal közösen a Pénzügyminisztérium azért hozná vissza Bajnai Gordon kormányfő eredeti tervét, az értékhatár nélküli általános ingatlanadó bevezetését, mert a harmincmillió forintos értékhatár felvetésével sem sikerült érdemben csillapítani az újabb adó miatti társadalmi. Úgy érvelnek, hogy ha már nem sikerül elkerülni a politikai veszteséget, legalább az anyagi mozgásterük nőjön. A minden ingatlanra kivetett adóból csökkenthetnék más területeken az adókat, s ez megkönnyítené a személyi jövedelemadó mérséklését. Kormányzati és szocialista forrásaink szerint e lépéssel már politikailag is lehetne kezdene valamit.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a kormány mégis minden ingatlant megadóztat, tekintet nélkül az értékére. Ezt több elemző is alátámasztja, némelyikük határozottan szorgalmazza az ingatlanadó értékhatárának lejjebb vitelét. Mások a négyzetméter-alapú adózást támogatnák, tekintettel az értékövezeti besorolás alkotmányossági problémáira.

Update: A Pénzügyiminisztérium közleményben cáfolta a Magyar Hírlap értesüléseit. Erről bővebben itt olvashat.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?