34 °C Budapest

Védekezz a hőguta ellen, fesd fehérre a házad!

2009. május 20. 13:02

Ki ne gyönyörködött volna már el a mediterrán vidékben megbúvó falvak egységes fehér házacskáinak láttán? Pedig a fehérre festett épületeknek az esztétikai indokokon túl praktikus okai is vannak: kint tartják a hőt, így belül hűvösebb marad.

Hogy a globális felmelegedés milyen mértékben fogja érinteni a jövőben a ködös Albiont, az egyelőre homályos, így az is, vajon a brit egészségségügyi minisztérium tanácsa - miszerint a hőhullámok hatásainak kivédésére fehérre kéne festeni a házakat - felesleges okoskodás vagy példaértékű jövőbelátás.

Mindenesetre egy tegnapi közlemény szerint ahhoz, hogy a meleget nehezen tűrő britek valahogy átvészeljék a meleg nyári napokat, a legjobb, ha fehérre festik a házukat, csakúgy mint a kis görög falvak lakói. A szőnyegek helyett a fa- vagy csempeburkolatot ajánlják, a fém redőnyök helyett pedig a fa zsalukat és a világos színű függönyöket.


A minisztérium aggodalmai szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak lesznek a szigetországban. Egy komolyabb felmelegedés - amikor a hőmérséklet legalább kilenc napig 27 fok felett van - akár ezrek halálát is okozhatja. A hőség megviseli a szívet, a légmozgás hiánya pedig kedvez a szmog kialakulásának, ami a légzést nehezíti meg. A 39 oldalas tanulmány szerint a hőhullám hatásai alig egy-két napon belül jelentkeznek, így a megfelelő felkészülés létfontosságú lehet.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem