Védekezz a hőguta ellen, fesd fehérre a házad!

2009. május 20. 13:02

Ki ne gyönyörködött volna már el a mediterrán vidékben megbúvó falvak egységes fehér házacskáinak láttán? Pedig a fehérre festett épületeknek az esztétikai indokokon túl praktikus okai is vannak: kint tartják a hőt, így belül hűvösebb marad.

Hogy a globális felmelegedés milyen mértékben fogja érinteni a jövőben a ködös Albiont, az egyelőre homályos, így az is, vajon a brit egészségségügyi minisztérium tanácsa - miszerint a hőhullámok hatásainak kivédésére fehérre kéne festeni a házakat - felesleges okoskodás vagy példaértékű jövőbelátás.

Mindenesetre egy tegnapi közlemény szerint ahhoz, hogy a meleget nehezen tűrő britek valahogy átvészeljék a meleg nyári napokat, a legjobb, ha fehérre festik a házukat, csakúgy mint a kis görög falvak lakói. A szőnyegek helyett a fa- vagy csempeburkolatot ajánlják, a fém redőnyök helyett pedig a fa zsalukat és a világos színű függönyöket.


A minisztérium aggodalmai szerint a hőhullámok egyre gyakoribbak lesznek a szigetországban. Egy komolyabb felmelegedés - amikor a hőmérséklet legalább kilenc napig 27 fok felett van - akár ezrek halálát is okozhatja. A hőség megviseli a szívet, a légmozgás hiánya pedig kedvez a szmog kialakulásának, ami a légzést nehezíti meg. A 39 oldalas tanulmány szerint a hőhullám hatásai alig egy-két napon belül jelentkeznek, így a megfelelő felkészülés létfontosságú lehet.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?