22 °C Budapest

Átverhetnek! Minek ne dőlj be a lakásroham alatt - interjú

Pénzcentrum
2009. április 27. 06:20

Nehéz negyedévet tudhat maga mögött a magyar lakáspiac. A válság következtében szigorodó hitelezési feltételek hatására a potenciális vásárlók inkább kivárnak, míg mások a zsugorodó anyagi lehetőségeik miatt inkább letettek az ingatlanvásárlásról. A júliusban hatályba lépő kormányzati szigorítások élénkíthetik a szunnyadó lakáspiacot, erről kérdeztük Murányi Ákost, a Duna House vezető elemzőjét.

Pénzcentrum: Hogyan zárta az első negyedévet a magyar lakáspiac?


Murányi Ákos

Murányi Ákos: Az év első két hónapja nem nevezhető különösebben jónak, mivel a válság miatti félelem erősen rányomta bélyegét a piaci folyamatokra is, láthatóan és érezhetően kevesebb volt a vevő, illetve érződött a külföldi beruházók és befektetési vásárlók hiánya is. Inkább a készpénzes vásárlók jelentek meg a terepen, átlagosan 10-ből 6-7 vásárló készpénzzel fizetett, az ügyfelek egy része óvakodott a hitelfelvételtől. A Duna House-nál a március azonban már jelentős forgalomnövekedést okozott, ami bizonyítja, hogy egyre inkább csak a nagy hálózatok maradnak életképesek. Míg az elmúlt hónapokban számos ingatlaniroda zárt be, a DH egri irodája a válság kellős közepén nyitott, és néhány hónap alatt elérte a fedezeti pontot. Véleményünk szerint további ingatlaniroda bezárások is várhatóak a piacon.

Pénzcentrum: Milyen változásokra lehet számítani a második negyedévben a szocpol/kamattámogatott hitel eltörlésének tükrében?

Murányi Ákos: Aki ezzel a támogatással szeretne vásárolni, jól teszi, ha nagyon igyekszik. A következő hetekben várható egy felfutás a témával kapcsolatban, hiszen a támogatások megszűnése után a hiányzó önerőt már csak személyi kölcsönből, saját forrásból, vagy pótingatlan bevonásából lehet majd előteremteni, ami könnyen lehet, hogy nem fog mindenkinek sikerülni. Ezzel együtt néha elképesztő igényekről lehetett hallani a szocpollal kapcsolatban. Volt, aki többször is fel akarta venni, más pedig egészen más célra használta volna fel a kapott összeget.

A korábban népszerű szociálpolitikai kedvezményt viszonylag sokan használták fel arra, hogy részben vagy egészben ebből teremtsék elő a lakásvételhez szükséges beugrót. Általánosságban a vevők 15-20 %-a élt ezzel a lehetőséggel, ám egyes országrészekben az igénybevételi arány ennél jóval magasabb is lehetett. A lehetőség várható megszűnése további vevőcsoportokat zárhat majd ki a lakáspiacról.

Korábban:Utolsó percben vannak az önerő nélküli lakásvásárlók

Pénzcentrum: Mi várható a szigorítások után az év második felében?

Murányi Ákos: Egyelőre konkrétan nem lehet tudni, valószínűleg a mostani trendek folytatódnak tovább - ha a forint illetve a gazdaság kezd majd magához térni, úgy élénkül a forgalom az ingatlanpiacon is. Most nagyon jó vételek vannak a piacon, érdemes - ha van tőke - befektetési célzattal is vásárolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum: Mivel készülnek a beruházók a várhatóan növekvő ügyfélforgalomra?

Murányi Ákos: Budapesten kb. 4-5 ezer eladatlan új építésű ingatlan van, döntően készen, és most leginkább az ilyeneket keresik a vásárlók. Az Ügyfelet azonban meg kell fogni, ezért várható, hogy sok beruházó fog kisebb-nagyobb akciókat, plusz ajánlatokat hirdetni. A vásárlók leginkább a kész, vagy átadás előtt álló ingatlanokat keresik.

Korábban: A válság élénkíti az albérletpiacot

Pénzcentrum: Vannak-e olyan "akciók" melyeknek nem szabad bedőlni?

Murányi Ákos: Érdemes a hitelnél körülnézni, lehet, hogy a helyben kapható hitel sokkal rosszabb feltételű, mint egy másik kereskedelmi bank hasonló terméke. Szintén érdemes megnézni az ingatlan elhelyezkedését, ami a Belvárostól 10-15 percre van, az már adott esetben külváros, vagy agglomerációs település is lehet.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem