Problémás hitelek, kozmetikázott banki statisztikák!

Pénzcentrum
2009. március 26. 08:45

A nemfizető adósokkal foglalkozó banki részlegek tevékenységét szinte minden pénzintézet üzleti titoknak minősíti. A válság miatt megnövekedett a problémás hitelek száma és állománya, ezért jelentős változások mennek végbe a követeléskezelési területen. A problémás hitelek aránya 2008-ban 2,2 százalékponttal 10,05 %-ra nőtt, idén a banki portfólió javítására irányuló intézkedések ellenére is további emelkedés várható.

A megnövekedett ügyfélszám miatt sok bank új értékkorlátot vezetett be, így akik ennél kevesebb hátralékot halmoztak fel, rögtön a legkeményebb eljárással szembesülnek. Mivel a fizetési késlekedés hatványozottan növeli a tartozást, bizonyos esetekben egy kisebb összegű, de tartós csúszás akár árveréshez is vezethet. A bankok különböző partnerekkel dolgoztatnak, akiknek változatos módszerekkel dolgoznak. Feltételezések szerint a banki portfóliók minősége azért nem romlik látványosabban, mert a kisebb tartozásokat egyszerűen kisöprik az állományból.

A hitelintézetek többsége külön kezeli a lakossági és a vállalati ügyleteket. Néhány pénzintézet az ügyek növekvő számát sem titkolja, bár mindenki csak enyhe romlásról beszél. A legrészletesebb tájékoztatást az OTP Bank adta, amelynek rendszere egyébként nem jellemző a bankpiacra. A bajba került lakossági adósok kérhetik a hitel törlesztésének átmeneti szüneteltetését, a törlesztés mérséklését, a futamidő hosszabbítását. A bank állítólag már a törlesztés első elmaradásakor telefonon, illetve levélben felveszi az ügyféllel a kapcsolatot, és felajánlja az előbbi lehetőségeket.

Ha mindez eredménytelen, akkor felszólító, majd a hitelt felmondó leveleket küldenek. Ha a hitelszerződés felmondásáról szóló értesítésben rögzített 15 napos teljesítési határidő lejár, és az adós a teljes fennálló tartozást nem fizeti meg, a bank a követelést az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nek értékesíti. Ebben a fázisban a követelés egy részének egyösszegű megfizetése mellett köthető részletfizetési megállapodás, amelynek időtartama maximum 36 hónap lehet. Megállapodás hiányában megindítják a jogi eljárást.

A banknál az 50 millió forint alatti, problémássá váló vállalkozói hitelek behajtását a profitcentrumok, illetve engedményezés után az OTP Faktoring, az efölöttit pedig országosan a bank egy külön szervezeti egységének nyolc alkalmazottja végzi. A behajtási tevékenységhez eseti jelleggel külső szakértő cégek munkáját is igénybe veszik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?