5 °C Budapest

Problémás hitelek, kozmetikázott banki statisztikák!

Pénzcentrum
2009. március 26. 08:45

A nemfizető adósokkal foglalkozó banki részlegek tevékenységét szinte minden pénzintézet üzleti titoknak minősíti. A válság miatt megnövekedett a problémás hitelek száma és állománya, ezért jelentős változások mennek végbe a követeléskezelési területen. A problémás hitelek aránya 2008-ban 2,2 százalékponttal 10,05 %-ra nőtt, idén a banki portfólió javítására irányuló intézkedések ellenére is további emelkedés várható.

A megnövekedett ügyfélszám miatt sok bank új értékkorlátot vezetett be, így akik ennél kevesebb hátralékot halmoztak fel, rögtön a legkeményebb eljárással szembesülnek. Mivel a fizetési késlekedés hatványozottan növeli a tartozást, bizonyos esetekben egy kisebb összegű, de tartós csúszás akár árveréshez is vezethet. A bankok különböző partnerekkel dolgoztatnak, akiknek változatos módszerekkel dolgoznak. Feltételezések szerint a banki portfóliók minősége azért nem romlik látványosabban, mert a kisebb tartozásokat egyszerűen kisöprik az állományból.

A hitelintézetek többsége külön kezeli a lakossági és a vállalati ügyleteket. Néhány pénzintézet az ügyek növekvő számát sem titkolja, bár mindenki csak enyhe romlásról beszél. A legrészletesebb tájékoztatást az OTP Bank adta, amelynek rendszere egyébként nem jellemző a bankpiacra. A bajba került lakossági adósok kérhetik a hitel törlesztésének átmeneti szüneteltetését, a törlesztés mérséklését, a futamidő hosszabbítását. A bank állítólag már a törlesztés első elmaradásakor telefonon, illetve levélben felveszi az ügyféllel a kapcsolatot, és felajánlja az előbbi lehetőségeket.

Ha mindez eredménytelen, akkor felszólító, majd a hitelt felmondó leveleket küldenek. Ha a hitelszerződés felmondásáról szóló értesítésben rögzített 15 napos teljesítési határidő lejár, és az adós a teljes fennálló tartozást nem fizeti meg, a bank a követelést az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nek értékesíti. Ebben a fázisban a követelés egy részének egyösszegű megfizetése mellett köthető részletfizetési megállapodás, amelynek időtartama maximum 36 hónap lehet. Megállapodás hiányában megindítják a jogi eljárást.

A banknál az 50 millió forint alatti, problémássá váló vállalkozói hitelek behajtását a profitcentrumok, illetve engedményezés után az OTP Faktoring, az efölöttit pedig országosan a bank egy külön szervezeti egységének nyolc alkalmazottja végzi. A behajtási tevékenységhez eseti jelleggel külső szakértő cégek munkáját is igénybe veszik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?