14 °C Budapest

Problémás hitelek, kozmetikázott banki statisztikák!

Pénzcentrum
2009. március 26. 08:45

A nemfizető adósokkal foglalkozó banki részlegek tevékenységét szinte minden pénzintézet üzleti titoknak minősíti. A válság miatt megnövekedett a problémás hitelek száma és állománya, ezért jelentős változások mennek végbe a követeléskezelési területen. A problémás hitelek aránya 2008-ban 2,2 százalékponttal 10,05 %-ra nőtt, idén a banki portfólió javítására irányuló intézkedések ellenére is további emelkedés várható.

A megnövekedett ügyfélszám miatt sok bank új értékkorlátot vezetett be, így akik ennél kevesebb hátralékot halmoztak fel, rögtön a legkeményebb eljárással szembesülnek. Mivel a fizetési késlekedés hatványozottan növeli a tartozást, bizonyos esetekben egy kisebb összegű, de tartós csúszás akár árveréshez is vezethet. A bankok különböző partnerekkel dolgoztatnak, akiknek változatos módszerekkel dolgoznak. Feltételezések szerint a banki portfóliók minősége azért nem romlik látványosabban, mert a kisebb tartozásokat egyszerűen kisöprik az állományból.

A hitelintézetek többsége külön kezeli a lakossági és a vállalati ügyleteket. Néhány pénzintézet az ügyek növekvő számát sem titkolja, bár mindenki csak enyhe romlásról beszél. A legrészletesebb tájékoztatást az OTP Bank adta, amelynek rendszere egyébként nem jellemző a bankpiacra. A bajba került lakossági adósok kérhetik a hitel törlesztésének átmeneti szüneteltetését, a törlesztés mérséklését, a futamidő hosszabbítását. A bank állítólag már a törlesztés első elmaradásakor telefonon, illetve levélben felveszi az ügyféllel a kapcsolatot, és felajánlja az előbbi lehetőségeket.

Ha mindez eredménytelen, akkor felszólító, majd a hitelt felmondó leveleket küldenek. Ha a hitelszerződés felmondásáról szóló értesítésben rögzített 15 napos teljesítési határidő lejár, és az adós a teljes fennálló tartozást nem fizeti meg, a bank a követelést az OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt.-nek értékesíti. Ebben a fázisban a követelés egy részének egyösszegű megfizetése mellett köthető részletfizetési megállapodás, amelynek időtartama maximum 36 hónap lehet. Megállapodás hiányában megindítják a jogi eljárást.

A banknál az 50 millió forint alatti, problémássá váló vállalkozói hitelek behajtását a profitcentrumok, illetve engedményezés után az OTP Faktoring, az efölöttit pedig országosan a bank egy külön szervezeti egységének nyolc alkalmazottja végzi. A behajtási tevékenységhez eseti jelleggel külső szakértő cégek munkáját is igénybe veszik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem