Olcsóbban lehet lakást bérelni Budapesten

Pénzcentrum
2009. március 27. 08:45

Úgy tűnik, az idén is lemondhatnak az inflációkövető bérletidíj-emelésről a lakástulajdonosok, akik - ha új bérlőt keresnek - akár komolyabb árengedményre is kényszerülhetnek.

Ingatlanpiaci szakértők a jelenlegi helyzetben nem látnak esélyt a bérleti díjak emelésére, sőt, nem egy esetben a tulajdonosok - a válságra hivatkozva - valamivel olcsóbban kínálják a kiadó ingatlanokat. Alkudni főleg a kevésbé előnyös helyen fekvő lakások esetében, illetve a magas bérleti díjért kínált otthonoknál lehet. Ez leginkább a kauciónál látszik meg, ami akár nullára is lealkudható.

A válságban a tulajdonosok - a nagy kínálat közepette - mindenképp szeretnék kiadni ingatlanjukat, csökkenteni az üresen állás időszakát, csak hogy bevételhez jussanak. Emellett az eddig a lakásukat kizárólag barátnak, ismerősnek kiadók is talán jobban hajlanak a kevésbé leinformálható bérlőknek is igent mondani.

Az átlagos lakásoknál - helytől, műszaki állapottól függően - akár 20-30 százalékos csökkenés is történt. A bérleti díj emelkedése csak a kivételes adottságú, például az Andrássy úti, vagy budai szuperpanorámás lakásoknál képzelhető el. A kis lakások iránt várhatóan megnő az igény, elsősorban a hitelek drágulásával, a hitelfeltételek szigorodásával összefüggésben, ám ahhoz, hogy ez számottevően emelje a bérleti díjakat, tömeges keresletnövekedés kellene.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16