23 °C Budapest

Leszáll az adóhatóság az ingatlanügyletekről: ideje volt!

Pénzcentrum
2008. december 17. 11:00

A tengerentúli lakástulajdonosok átmenetileg fellélegezhetnek, ugyanis az IRS (az APEH amerikai megfelelője) az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan gyorsított eljárást vezetett be. Az ottani gyakorlat szerint amikor valaki értékesíti a tulajdonában lévő ingatlant, vagy kiváltja a az azt terhelő jelzálogkölcsönt, akkor az ingatlan tisztaságát bizonyító adóhatósági igazolást kell kérnie.

Az igazolás kiállítását adóhatósági ellenőrzés előzte meg, aminek az ügyintézési ideje legtöbbször 30 napig is elhúzódott. Az IRS vezetése annak jegyében, hogy a procedúra ne akadályozza az ingatlanok adásvételeit és a banki eljárások kezdeményezését, egyszerűsített eljárást vezet be. A hatóság megbízott vezetője elmondta, hogy az eljárások felgyorsítása indokolttá teszi a meglévő állomány bővítését.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy hány családot érint majd a könnyítés, de az elmúlt évben végzett 600 ezer vizsgálatból arra lehet következtetni, hogy két éven belül meghaladhatja a milliós nagyságrendet az egyszerűsített eljárások száma. A hatósági ellenőrzés és a rendezett státusszal ellátott okirat a vevő és a hitelező szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírt, ennek birtokában vált teljesen biztonságossá az ügylet.

A magyar gyakorlatban a nullás igazolásra hajazó dokumentum az eladóval szembeni esetleges követeléseket részletezte. Amíg a tulajdonos nem rendezte a kötelezettségeit, az adóhatóság nem járult hozzá az ingatlanügylethez. Mivel jelenleg rendkívül nehéz idők járnak a tengerentúli gazdaságban és a lakáspiacon, sokakat fenyeget a lakás elvesztésének lehetősége.

A kamatvágásokat követően megszaporodhatnak a hitelkiváltások, de a negatív tartományban (a fennálló tartozás magasabb, mint a fedezet értéke) mozgó lakástulajdonosokon sokszor az eladás sem segít. Az adóhatóság olyan módon kívánja az igazolások kiállításának rendszerét átalakítani, hogy az hiánytalan dokumentáció benyújtása esetén ne akadályozza magát az adásvételt, vagy a banki hitelkérelmet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ingatlanszektor nagyszerűnek titulálta a döntést, szerintük üdvözlendő minden olyan intézkedés, ami közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a piac feltámasztásához. A statisztikák szerint a tengerentúlon évi 11 %-os visszaesést követően 183.300 dollárra (34,5 millió forintra) csökkent az átlagos lakásár.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem