11 °C Budapest

Leszáll az adóhatóság az ingatlanügyletekről: ideje volt!

Pénzcentrum
2008. december 17. 11:00

A tengerentúli lakástulajdonosok átmenetileg fellélegezhetnek, ugyanis az IRS (az APEH amerikai megfelelője) az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan gyorsított eljárást vezetett be. Az ottani gyakorlat szerint amikor valaki értékesíti a tulajdonában lévő ingatlant, vagy kiváltja a az azt terhelő jelzálogkölcsönt, akkor az ingatlan tisztaságát bizonyító adóhatósági igazolást kell kérnie.

Az igazolás kiállítását adóhatósági ellenőrzés előzte meg, aminek az ügyintézési ideje legtöbbször 30 napig is elhúzódott. Az IRS vezetése annak jegyében, hogy a procedúra ne akadályozza az ingatlanok adásvételeit és a banki eljárások kezdeményezését, egyszerűsített eljárást vezet be. A hatóság megbízott vezetője elmondta, hogy az eljárások felgyorsítása indokolttá teszi a meglévő állomány bővítését.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy hány családot érint majd a könnyítés, de az elmúlt évben végzett 600 ezer vizsgálatból arra lehet következtetni, hogy két éven belül meghaladhatja a milliós nagyságrendet az egyszerűsített eljárások száma. A hatósági ellenőrzés és a rendezett státusszal ellátott okirat a vevő és a hitelező szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírt, ennek birtokában vált teljesen biztonságossá az ügylet.

A magyar gyakorlatban a nullás igazolásra hajazó dokumentum az eladóval szembeni esetleges követeléseket részletezte. Amíg a tulajdonos nem rendezte a kötelezettségeit, az adóhatóság nem járult hozzá az ingatlanügylethez. Mivel jelenleg rendkívül nehéz idők járnak a tengerentúli gazdaságban és a lakáspiacon, sokakat fenyeget a lakás elvesztésének lehetősége.

A kamatvágásokat követően megszaporodhatnak a hitelkiváltások, de a negatív tartományban (a fennálló tartozás magasabb, mint a fedezet értéke) mozgó lakástulajdonosokon sokszor az eladás sem segít. Az adóhatóság olyan módon kívánja az igazolások kiállításának rendszerét átalakítani, hogy az hiánytalan dokumentáció benyújtása esetén ne akadályozza magát az adásvételt, vagy a banki hitelkérelmet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingatlanszektor nagyszerűnek titulálta a döntést, szerintük üdvözlendő minden olyan intézkedés, ami közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a piac feltámasztásához. A statisztikák szerint a tengerentúlon évi 11 %-os visszaesést követően 183.300 dollárra (34,5 millió forintra) csökkent az átlagos lakásár.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?