12 °C Budapest

Leszáll az adóhatóság az ingatlanügyletekről: ideje volt!

Pénzcentrum
2008. december 17. 11:00

A tengerentúli lakástulajdonosok átmenetileg fellélegezhetnek, ugyanis az IRS (az APEH amerikai megfelelője) az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan gyorsított eljárást vezetett be. Az ottani gyakorlat szerint amikor valaki értékesíti a tulajdonában lévő ingatlant, vagy kiváltja a az azt terhelő jelzálogkölcsönt, akkor az ingatlan tisztaságát bizonyító adóhatósági igazolást kell kérnie.

Az igazolás kiállítását adóhatósági ellenőrzés előzte meg, aminek az ügyintézési ideje legtöbbször 30 napig is elhúzódott. Az IRS vezetése annak jegyében, hogy a procedúra ne akadályozza az ingatlanok adásvételeit és a banki eljárások kezdeményezését, egyszerűsített eljárást vezet be. A hatóság megbízott vezetője elmondta, hogy az eljárások felgyorsítása indokolttá teszi a meglévő állomány bővítését.

Azt egyelőre nehéz megmondani, hogy hány családot érint majd a könnyítés, de az elmúlt évben végzett 600 ezer vizsgálatból arra lehet következtetni, hogy két éven belül meghaladhatja a milliós nagyságrendet az egyszerűsített eljárások száma. A hatósági ellenőrzés és a rendezett státusszal ellátott okirat a vevő és a hitelező szempontjából is kiemelt jelentőséggel bírt, ennek birtokában vált teljesen biztonságossá az ügylet.

A magyar gyakorlatban a nullás igazolásra hajazó dokumentum az eladóval szembeni esetleges követeléseket részletezte. Amíg a tulajdonos nem rendezte a kötelezettségeit, az adóhatóság nem járult hozzá az ingatlanügylethez. Mivel jelenleg rendkívül nehéz idők járnak a tengerentúli gazdaságban és a lakáspiacon, sokakat fenyeget a lakás elvesztésének lehetősége.

A kamatvágásokat követően megszaporodhatnak a hitelkiváltások, de a negatív tartományban (a fennálló tartozás magasabb, mint a fedezet értéke) mozgó lakástulajdonosokon sokszor az eladás sem segít. Az adóhatóság olyan módon kívánja az igazolások kiállításának rendszerét átalakítani, hogy az hiánytalan dokumentáció benyújtása esetén ne akadályozza magát az adásvételt, vagy a banki hitelkérelmet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ingatlanszektor nagyszerűnek titulálta a döntést, szerintük üdvözlendő minden olyan intézkedés, ami közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a piac feltámasztásához. A statisztikák szerint a tengerentúlon évi 11 %-os visszaesést követően 183.300 dollárra (34,5 millió forintra) csökkent az átlagos lakásár.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?