18 °C Budapest

Itthon is jön a kényszereladás!

Pénzcentrum
2008. december 16. 09:00

Jövő tavasszal akár két-háromezerrel is megnőhet a piacon lévő lakások száma a valószínű kényszerértékesítések miatt, amit az adósságcsapdába került tulajdonosok kezdeményeznek majd - írja a Világgazdaság.

A lap által megkérdezett ingatlanközvetítők közül a Duna House vezető elemzője szerint 2500-3000 olyan ingatlan kerülhet piacra, melyet tulajdonosaik az erőn felüli hitelfelvételük miatt kénytelenek eladni.

Ilyen esetben az eladók hajlamosak a hálózatokat is kihagyni az értékesítésből, hogy a közvetítői díjat is megspórolják, ez azonban veszélyes lehet, hiszen ahol sok az eladó ingatlan, megjelennek a spekulánsok, akik ellen csak a gyakorlott közvetítőknek van esélye - osztja a véleményt az Otthon Centrum franchise igazgatója is.

A CDC-lánc társtulajdonos vezetője azonban csak a második negyedévre vár nagyobb rohamot a piacon, addigra fogy el ugyanis az elbocsátottak végkielégítése, ami eladásra kényszerítheti őket. Ez elsősorban a használt lakásokat érinti majd.

A Mareco Ingatlan Zrt. vezetője szerint hazánkban a 4,3 milliós lakásállomány 30 százalékát terheli jelzálog, ami 1,3 millió lakást jelent, ehhez jön még az 1-2 százalék nem fizető adós, akik újabb 13-26 ezer lakást kényszerülhetnek eladni, amely mennyiséget már nem képes felszívni a piac.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A probléma akkor jelentkezik, mikor ezeket a lakásokat akár nyomott áron is hajlandók eladni tulajdonosaik, hiszen ilyen esetben a bankok kénytelenek megváltoztatni a jelzáloghitel fedezeti értékét is, ami negatív spirált indítana el.

Az elmúlt egy hónapban megduplázódott az árcsökkentő lakáseladók aránya, akik 9 százaléka már el is kezdett leértékelni az eladás érdekében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?