22 °C Budapest

Meggyújtották a kanócot: bajban a korábbi slágerpiac!

Pénzcentrum
2008. december 1. 13:00

Néhány héttel ezelőtt még a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanpiacának számított, mára azonban Brazíliát is elérték a nemzetközi hitelválság negatív hatásai. Az építési vállalkozásokat elbocsátási hullám sújtja, a bankok megszigorították a hitelezési feltételeket, a gazdasági kilátások egyre borúsabbak és elemzők szerint jövőre még rosszabbra is fordulhat az ország gazdasági helyzete.


Forrás: LA Times

A brazil fizetőeszköz 30 %-ot gyengült a dollárhoz képest az elmúlt két hónapban, ennek következtében az importált termékek rendkívül megdrágultak. A világ neves autógyártói dollár milliárdokat költöttek a brazil leányvállalatok megvalósítására, most azonban két hetes extra leállást fontolgatnak a visszaesett kereslet miatt.

Az építőipar a brazil gazdaság egyik húzóágazata egészen szeptemberig jól is tartotta magát, de a fogyasztók bizalmának csökkenése egyre érezhetőbbé válik. A szakértők szerint nem a pénzhiány a fő ok, hanem az, hogy az emberek kivárnak és az árak alakulásának bizonytalansága miatt inkább nem fektetnek ingatlanba.

A hivatalos statisztikákban még nem érzékelhető a visszaesés valós mértéke, a folyamatban lévő ügyek lezáródását követően tisztulhat a kép. Októberben még negyedével több lakóparkot adtak át a brazil nagyvárosokban, mint egy évvel ezelőtt, jövőre azonban drasztikusan lecsökkenhet az új építések száma.

A 11 %-os brazil hitelkamatok még mindig jónak számítottak az országban ahhoz képest, hogy hat éve még 40 %-on hiteleztek, mára azonban leszűkültek a hitelfelvételi lehetőségek, ami korábban óriási lökést adott a keresleti oldalnak. A bankok nem adnak rövid távú kölcsönöket a beruházások megvalósítására, ez pedig az iparágon keresztül a teljes gazdaságot visszaveti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre többen aggódnak az állásuk miatt, pedig a brazil ingatlanpiac óriási rejtett tartalékokkal rendelkezik. Becslések szerint az országban 8 millióra tehető a lakáshiány, aminek pótlása hosszú évekre munkát biztosítana a vállalkozóknak. A brazil gazdasági sikertörténetnek köszönhetően az országot együtt emlegették Kínával, Indiával és Oroszországgal, most pedig kevesebb, mint felére csökkentették a 2009-es várható gazdasági növekedést.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?