Meggyújtották a kanócot: bajban a korábbi slágerpiac!

Pénzcentrum
2008. december 1. 13:00

Néhány héttel ezelőtt még a világ egyik legdinamikusabban fejlődő ingatlanpiacának számított, mára azonban Brazíliát is elérték a nemzetközi hitelválság negatív hatásai. Az építési vállalkozásokat elbocsátási hullám sújtja, a bankok megszigorították a hitelezési feltételeket, a gazdasági kilátások egyre borúsabbak és elemzők szerint jövőre még rosszabbra is fordulhat az ország gazdasági helyzete.


Forrás: LA Times

A brazil fizetőeszköz 30 %-ot gyengült a dollárhoz képest az elmúlt két hónapban, ennek következtében az importált termékek rendkívül megdrágultak. A világ neves autógyártói dollár milliárdokat költöttek a brazil leányvállalatok megvalósítására, most azonban két hetes extra leállást fontolgatnak a visszaesett kereslet miatt.

Az építőipar a brazil gazdaság egyik húzóágazata egészen szeptemberig jól is tartotta magát, de a fogyasztók bizalmának csökkenése egyre érezhetőbbé válik. A szakértők szerint nem a pénzhiány a fő ok, hanem az, hogy az emberek kivárnak és az árak alakulásának bizonytalansága miatt inkább nem fektetnek ingatlanba.

A hivatalos statisztikákban még nem érzékelhető a visszaesés valós mértéke, a folyamatban lévő ügyek lezáródását követően tisztulhat a kép. Októberben még negyedével több lakóparkot adtak át a brazil nagyvárosokban, mint egy évvel ezelőtt, jövőre azonban drasztikusan lecsökkenhet az új építések száma.

A 11 %-os brazil hitelkamatok még mindig jónak számítottak az országban ahhoz képest, hogy hat éve még 40 %-on hiteleztek, mára azonban leszűkültek a hitelfelvételi lehetőségek, ami korábban óriási lökést adott a keresleti oldalnak. A bankok nem adnak rövid távú kölcsönöket a beruházások megvalósítására, ez pedig az iparágon keresztül a teljes gazdaságot visszaveti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre többen aggódnak az állásuk miatt, pedig a brazil ingatlanpiac óriási rejtett tartalékokkal rendelkezik. Becslések szerint az országban 8 millióra tehető a lakáshiány, aminek pótlása hosszú évekre munkát biztosítana a vállalkozóknak. A brazil gazdasági sikertörténetnek köszönhetően az országot együtt emlegették Kínával, Indiával és Oroszországgal, most pedig kevesebb, mint felére csökkentették a 2009-es várható gazdasági növekedést.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem