Az új lakáspiac növekedését lassítja, hogy sokan félnek a vagyonosodási vizsgálattól

Pénzcentrum
2008. október 27. 13:21

A tízmilliárd Ft beruházással épülő Forest Hill beruházójának előrejelzése szerint: a magánszemélyek egyre nehezebben kapnak majd lakáshitelt. Ennek egyik oka, hogy a bankok a pénzügyi válság kapcsán kivárnak.

Mint ismert, több bank befagyasztotta svájci frank alapú hitelezését, megszigorította a hitelek elbírálását. Ennek köszönhetően használt lakásra várhatóan nehezebben lehet majd hitelt kapni, ugyanakkor a lakóparkok többsége nagy ügyfélnek számít a bankoknál, így ügyfeleiknek könnyebben tudnak lakáshitelt szerezni a projekteket egyébként is finanszírozó bankoknál. Éppen ezért Szili Balázs úgy látja, hogy a válság rövidebb távon azokat is az új lakások piacára fogja terelni, akik eddig használt lakás vásárlásán gondolkodtak.

Ugyanakkor a beruházó úgy látja, hogy az erősen túlkínálatos új lakások piacán is érezhető lesz a válság. A legtöbb lakópark azonban nem fogja négyzetméterárait csökkenteni, hanem hatalmas, speciális kedvezményekkel árusítja majd lakásait. Így például ismét divatba jöhetnek majd a milliós értékű ingyen konyhabútorokkal, ingyenes parkolókkal, plazmatévékkel teli hirdetések. Összességében ez is csökkenti majd a beruházók profitját, ám hosszabb távon így is jobban járnak majd, mintha lenyomták volna rövid távú érdekeik miatt a lakásárakat.

A tízmilliárdos Forest Hill lakópark beruházójának véleménye szerint: egy-gy lakást hitelre nehezebb lesz ugyan eladni a jövőben, ám konpenzálhatja a kieső forgalmat az, hogy a válságtól megriadt kisbefektetők zacskóban hozzák a pénzüket, hogy lakást vegyenek. Ilyen vásárlásra az elmúlt években csak elvétve, a nagyértékű lakások kapcsán volt példa. Most a bankokban nem bízó kisbefektetők közül hetente legalább egy-egy megjelenik az értékesítési irodában és középkategóriás, (20-30 millió Ft közötti) lakást vásárol befektetésként. Szili Balázs szerint az ilyen típusú vásárlóból akár kétszer-háromszor is több lehetne, ám a többség fél, hogy az adóhatóság látókörébe kerül és vagyonosodási vizsgálatot indítanak ellenne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?