Az új lakáspiac növekedését lassítja, hogy sokan félnek a vagyonosodási vizsgálattól

Pénzcentrum
2008. október 27. 13:21

A tízmilliárd Ft beruházással épülő Forest Hill beruházójának előrejelzése szerint: a magánszemélyek egyre nehezebben kapnak majd lakáshitelt. Ennek egyik oka, hogy a bankok a pénzügyi válság kapcsán kivárnak.

Mint ismert, több bank befagyasztotta svájci frank alapú hitelezését, megszigorította a hitelek elbírálását. Ennek köszönhetően használt lakásra várhatóan nehezebben lehet majd hitelt kapni, ugyanakkor a lakóparkok többsége nagy ügyfélnek számít a bankoknál, így ügyfeleiknek könnyebben tudnak lakáshitelt szerezni a projekteket egyébként is finanszírozó bankoknál. Éppen ezért Szili Balázs úgy látja, hogy a válság rövidebb távon azokat is az új lakások piacára fogja terelni, akik eddig használt lakás vásárlásán gondolkodtak.

Ugyanakkor a beruházó úgy látja, hogy az erősen túlkínálatos új lakások piacán is érezhető lesz a válság. A legtöbb lakópark azonban nem fogja négyzetméterárait csökkenteni, hanem hatalmas, speciális kedvezményekkel árusítja majd lakásait. Így például ismét divatba jöhetnek majd a milliós értékű ingyen konyhabútorokkal, ingyenes parkolókkal, plazmatévékkel teli hirdetések. Összességében ez is csökkenti majd a beruházók profitját, ám hosszabb távon így is jobban járnak majd, mintha lenyomták volna rövid távú érdekeik miatt a lakásárakat.

A tízmilliárdos Forest Hill lakópark beruházójának véleménye szerint: egy-gy lakást hitelre nehezebb lesz ugyan eladni a jövőben, ám konpenzálhatja a kieső forgalmat az, hogy a válságtól megriadt kisbefektetők zacskóban hozzák a pénzüket, hogy lakást vegyenek. Ilyen vásárlásra az elmúlt években csak elvétve, a nagyértékű lakások kapcsán volt példa. Most a bankokban nem bízó kisbefektetők közül hetente legalább egy-egy megjelenik az értékesítési irodában és középkategóriás, (20-30 millió Ft közötti) lakást vásárol befektetésként. Szili Balázs szerint az ilyen típusú vásárlóból akár kétszer-háromszor is több lehetne, ám a többség fél, hogy az adóhatóság látókörébe kerül és vagyonosodási vizsgálatot indítanak ellenne.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem