28 °C Budapest

Az új lakáspiac növekedését lassítja, hogy sokan félnek a vagyonosodási vizsgálattól

Pénzcentrum
2008. október 27. 13:21

A tízmilliárd Ft beruházással épülő Forest Hill beruházójának előrejelzése szerint: a magánszemélyek egyre nehezebben kapnak majd lakáshitelt. Ennek egyik oka, hogy a bankok a pénzügyi válság kapcsán kivárnak.

Mint ismert, több bank befagyasztotta svájci frank alapú hitelezését, megszigorította a hitelek elbírálását. Ennek köszönhetően használt lakásra várhatóan nehezebben lehet majd hitelt kapni, ugyanakkor a lakóparkok többsége nagy ügyfélnek számít a bankoknál, így ügyfeleiknek könnyebben tudnak lakáshitelt szerezni a projekteket egyébként is finanszírozó bankoknál. Éppen ezért Szili Balázs úgy látja, hogy a válság rövidebb távon azokat is az új lakások piacára fogja terelni, akik eddig használt lakás vásárlásán gondolkodtak.

Ugyanakkor a beruházó úgy látja, hogy az erősen túlkínálatos új lakások piacán is érezhető lesz a válság. A legtöbb lakópark azonban nem fogja négyzetméterárait csökkenteni, hanem hatalmas, speciális kedvezményekkel árusítja majd lakásait. Így például ismét divatba jöhetnek majd a milliós értékű ingyen konyhabútorokkal, ingyenes parkolókkal, plazmatévékkel teli hirdetések. Összességében ez is csökkenti majd a beruházók profitját, ám hosszabb távon így is jobban járnak majd, mintha lenyomták volna rövid távú érdekeik miatt a lakásárakat.

A tízmilliárdos Forest Hill lakópark beruházójának véleménye szerint: egy-gy lakást hitelre nehezebb lesz ugyan eladni a jövőben, ám konpenzálhatja a kieső forgalmat az, hogy a válságtól megriadt kisbefektetők zacskóban hozzák a pénzüket, hogy lakást vegyenek. Ilyen vásárlásra az elmúlt években csak elvétve, a nagyértékű lakások kapcsán volt példa. Most a bankokban nem bízó kisbefektetők közül hetente legalább egy-egy megjelenik az értékesítési irodában és középkategóriás, (20-30 millió Ft közötti) lakást vásárol befektetésként. Szili Balázs szerint az ilyen típusú vásárlóból akár kétszer-háromszor is több lehetne, ám a többség fél, hogy az adóhatóság látókörébe kerül és vagyonosodási vizsgálatot indítanak ellenne.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem