14 °C Budapest

A bevándorlók mentik meg az USA lakáspiacát?

Pénzcentrum
2008. augusztus 14. 14:00

Az Egyesült Államok korábbi jegybankelnöke úgy véli, hogy a jövő év első felében kezdhetnek el stabilizálódni a lakásárak. A mélypont elérése még nem jelenti azt, hogy majd újabb szárnyalás kezdődik, de a lakáspiac végre megteheti a megszilárdulás felé vezető úton az első lépéseket.

Az ex-elnök szokatlan javaslatokkal állt elő, amikor a krízishelyzet megoldásával kapcsolatban kérdezték. Úgy véli, hogy a lakáspiacnak lökést adhatna a szakképzett bevándorlók nagyobb számban történő érkezése. Az árzuhanás megfékezésekor nem csak az amerikai tulajdonosok lélegezhetnek majd fel, hanem a nemzetközi pénzügyi krízisben érintett szereplők is. A lakásárak megerősödése a bankszektorra is pozitív hatással volna, a kihelyezett jelzáloghitelek biztonságosabbá válnának ennél fogva a bankok is közelebb kerülnének a korábbi egyensúlyi helyzetükhöz.

Az amerikai lakáspiac jelenleg erősen túlkínálatos, összesen mintegy 800 ezer lakóingatlannal van több a piacon, mint amennyi indokolt lenne. A végrehajtás alatt álló és az árveréssel fenyegetett lakásokat befektető cégeknek kellene felvásárolni. A megoldás részeként megemlítette még, hogy az ingatlanpiaci mutatókat a városi és a vidéki régiók adataival együtt kellene meghatározni, különben rendkívül lehangoló a kép.

A közgazdász azon dolgozik, hogy megkeresse azt a pontot, hogy meddig érdemes egy ingatlant, birtokolni és mikor éri meg inkább értékesíteni és a pénzt valami másba fektetni. A múltban akadtak olyan jóslatai, amelyeket nem a varázsgömbből olvasott ki, de egy hat évvel ezelőtti nyilatkozatában előre vetítette, hogy a lakásárak szárnyalása nem tarthat örökké. Most vajon eltalálta, hogy meddig tart a zuhanás?

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?