Ingatlanpiac az M0-ás körgyűrű keleti szektorának átadása után

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 07:59

Már érezhető a 2008. szeptember 16-án átadásra kerülő M0-ás keleti szektorának hatása a környék ingatlanpiacán. - derül ki az Elephant Holding elemzéséből. Jóllehet az építési telkek, házak és lakások ára egyelőre nem mutat átlagon felüli emelkedést, határozott élénkülés tapasztalható mind a kínálati, mind a keresleti oldalon.

"Jól megfigyelhető tendencia az, hogy az érintett települések - Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Pécel, Maglód, Gyömrő, Üllő, Ecser valamint Vecsés - önkormányzatai rohamléptekben készítik elő a hozzájuk tartozó területek rendezési tervét, valamint az átminősítések és a parcellázások is gyorsabban haladnak, mint néhány éve." - mondja Csikós Balázs, az Elephant Holding igazgatója.

A hivatalok ébredésének oka, hogy az M0-ásnak köszönhetően nem csak a kereskedelmi és logisztikai, de a lakóingatlanok iránti kereslet is nő. Sokan, akik eddig nem számoltak a drága budai, vagy nehezen elérhető pesti agglomerációba költözéssel, most megfontolják ezt; valamint jelentős azok aránya is, akik a távolabbi városokból, vidéki településekről igyekeznek a főváros keleti részének vonzáskörzetében otthont találni maguknak.

Lakóépületek

Az Elephant elemzése szerint a növekvő kereslet mindenképpen intenzívebb építési tevékenységet eredményez az M0-ás környékén. Jóllehet, a szakértők nem a "klasszikus" többemeletes, soklakásos lakóparkok további térhódítását vetítik előre, a körgyűrű vonzásában épülő projektek inkább a tágasabb kialakítású lakókertek, villaparkok mintáját követik.

Ennek megfelelően a beruházók többemeletes épületek helyett inkább szellős sorházakban gondolkodnak, négy- legfeljebb nyolclakásos társasházakban, ikerházakban.

"A lakáskeresők nem a város zsúfoltságát keresve költöznek az agglomerációba, inkább szabad levegőre, élettérre vágynak. A kert legyen minél nagyobb, tágasabb, hogy kompenzálja a napi ingázást." - érzékelteti a fejlesztői logikát Csikós Balázs.

Az Elephant prognózisa szerint ugyanakkor gyakori lesz az is, hogy az építési terület egy részét nagyméretű, 2000-3000 m²-es villaparcellaként értékesítik. Sokan tehát azért vesznek telket az M0-ás vonzáskörzetében, hogy felépítsék saját házukat a frissen parcellázott területeken. A szakértők szerint ebben a szegmensben igen elterjedtek a nem tradicionális építési módszerek, a könnyűszerkezetes és gerendaházak, valamint az alternatív energiaforrások (hőszivattyúk és napelemek) tudatos kiaknázása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Befektetőknek fontos a megítélés

Hogy melyik településen érdemes ingatlant vásárolni? Az Elephant szakértői rámutatnak, hogy a választásban nem csak praktikus szempontok játszhatnak szerepet. Megéri figyelemmel kísérni azt, hogy melyik településnek sikerül pozitívan megkülönböztetni magát a versenytársaitól, melyik lesz divatosabb, keresettebb akkor, amikor majd szűkösebbé válik a kínálat ezeken a településeken, és az árszint is meredeken emelkedni kezd.

Kereskedelmi ingatlanok

Az M0-ás gyorsforgalmi út menti önkormányzatok gőzerővel készülnek arra, hogy megfelelő teret biztosítsanak a körgyűrű mentén várhatóan gombamód szaporodó kereskedelmi beruházásoknak. Amint azt Harmat Levente, az Elephant Holding leányvállalataként működő Rákos mezeje Zrt. vezetője elmondta már számos nemzetközi vállalat és hipermarket lekötötte a fejlesztési területeket az új út mentén. Ezeken a telkeken az építkezés megindulását a beruházók általában az elkerülő gyorsforgalmi út átadásához kötik.

Mivel a tapasztalatok szerint az első nagyberuházás vonzza a többi kis- és nagykereskedelmi áruházláncot, elosztó központot, a szakember erőteljes gazdasági növekedést prognosztizál az érintett részen. "A keleti szektor megnyitásával Csömör, és Vecsés között is lejátszódhat az a folyamat, amely meghatározta Törökbálint és Budaörs fejlődését az elmúlt 10 évben."

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem