Koncentráció és minőségi javulás a lakáspiacon

Pénzcentrum
2008. szeptember 18. 16:48

Komor felhők gyülekeznek a magyar lakásépítés egén, de hogy éltető eső (növekvő kereslet) vagy pusztító zivatar (kereslethiány) lesz a végeredmény, arról még megoszlik a szakemberek véleménye. A piaci helyzet megítélésében nagy segítséget nyújthat a Budapesti Lakásvásár, amelyet szeptember 26-28. között immár 13. alkalommal rendeznek meg - ezúttal is a SYMA Sport- és Rendezvényközpont legnagyobb csarnokában.

Óriási változások nem történtek a budapesti lakáspiacon az elmúlt hónapok során: az aktuális lakáskínálat például ugyanúgy kilencezer volt, mint 2008 nyarán - derül ki az AL Holding összesítéséből. Ez persze továbbra is markáns túlkínálatot jelent, sőt még némiképp emelkedett is a készleten lévő, azaz a már elkészült, azonnal költözhető otthonok száma - ez mára meghaladja a 2000-et, vagyis mostanra minden negyedik új lakást készen árulják.

A készlet gyarapodásának két alapvető oka van: egyfelől meglehetősen sok - jellemzően kisebb - fejlesztő taktikázta el magát, azaz olyan kialakítású vagy olyan helyen lévő otthont kínál, amire egyszerűen nincs kereslet. Másfelől a beruházók egy része még akkor kezdte el projektjét, amikor szép számmal akadtak külföldi vevők a piacon. Az ő igényeik szerint kialakított, tipikusan befektetésnek szánt lakásokra azonban - elsősorban az egyre terebélyesedő nemzetközi hitelválság miatt - ma már nincs olyan kereslet, így ezek értékesítése csak zökkenőkkel halad.

Vannak azonban örömteli változások is a piacon:

Koncentráció és minőségi javulás - ezt a két - egymással is összefüggő - tendenciát említi meg az AL Holding Zrt. igazgatótanácsának elnöke. Hunyady Attila a területi koncentrációval kapcsolatban kiemeli, már 2006 év eleje óta öt kerület (III., VIII., XI., XIII. és XIV.) teszi ki a budapesti választék 60%-át. Ez persze önmagában még nem befolyásolja az átadott lakások minőségét, az viszont annál inkább, hogy csökkenő számú beruházó a budapesti értékesítés növekvő hányadát tudhatja magáénak, vagyis kezdenek kikopni a piacról a bizonytalan hátterű, gyenge minőséget produkáló cégek.

A lakáspiac minőségének javulását többek közt az is mutatja, hogy a háromnál több lakásos beruházások mérete nem, de lakásszáma csökken, a leendő otthonok alapterülete folyamatosan nő, a kislakások építése egyre inkább visszaszorul. Mára egyébként szinte teljesen "kihalt" a garzon, míg korábban ez sláger volt, addig mostanra szinte ezektől szabadulnak meg legnehezebben a fejlesztők. A vevői döntésekben egyre inkább tükröződik a tudatosság, a hosszabb távú tervezés, mind többen igénylik a minőségi elemeket, a garázs, a terasz meglétét.

A nagy beruházók sokéves szakmai tapasztalata és a gondosan megválasztott projekt helyszínek az eladási statisztikák tanúsága szerint találkozik a kereslet elvárásaival még változó piaci környezetben is - mondta Hunyady Attila. A szakember üdvözli az OTÉK előírások aktuális változását, hiszen ezzel a minőség javulására szeptembertől már nemcsak keresleti, hanem szabályozási oldalról is egyre több tényező hat.

A változó OTÉK-kal, valamint az illetéktörvény és az építési szabályok friss módosításaival a Lakásvásáron egyébként külön szakmai kerekasztal foglalkozik a rendezvény pénteki megnyitója után 14 órakor. Ezt megelőzően az értékesítők egy új típusú szakmai eseményen, ingyenes Ingatlanos Értékesítési Tréningen vehetnek részt reggel 9 órától a Magyar Ingatlanszövetség szervezésében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fejlesztői oldalról a lakáspiac stabilitását jelzi, hogy a szeptember 26-án kezdődő 13. Budapesti Lakásvásár kiállítótere, ahogy a korábbi években, ismét megtelt. Több mint 170 kiállító újfent több mint 100 ezer lakást hoz ki a 8.000 négyzetméteres nagycsarnokba.

Az érdeklődők szeptember 26.-án pénteken 14 és 18 óra között, szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között látogathatják Magyarország legnagyobb ingatlanpiaci eseményét, ahol a lakásokon, telkeken és családi házakon kívül, a kiállítók közt megjelennek a bankok és egyéb ingatlanvásárláshoz köthető szolgáltatók is.

A Lakásvásár szervezői idén is gondolnak a gyermekkel érkezőkre: a kicsiket Gyermeksziget, a nagyobbakat Internet Café várja, hogy a szülők oldott figyelemmel látogathassák végig a standokat.

Forrás: Lakásvásár Médiacsoport

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm