31 °C Budapest

Ősszel felszabadulhatnak a rejtett ártartalékok az ingatlanpiacon!

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 05:55

A hónap végére átadják a forgalomnak az M0-ás körgyűrű legújabb szakaszát, valamint ha sikeresek lesznek a hatósági bejárások, akkor a Megyeri hídon is megindulhat a közlekedés. Sokan úgy vélik, hogy a főváros közlekedési terheinek csökkenése mindenképpen előnyös lehet, de vajon hogy bírja majd a forgalmat a jelenleg is szinte naponta beduguló M0-ás és milyen hatással lehet a Hungária körút, a Váci és a Szentendrei út környéki ingatlanok értékére a pozitív változás?


Kattints a képre! (Forrás: m0.hu)

Szakértők úgy vélik, hogy a jelenlegi kamionforgalom negyede biztosan elkerüli a várost és a körgyűrű új szakaszát veszi majd igénybe. A járművezetők a gyorsforgalmi úton immár 80 kilométeren át a város érintése nélkül eljuthatnak az Megyeri hídtól - a 2A és a 2B érintésével - egészen az M1-esig, de a legégetőbb az M3-as csomópont bekapcsolása volt a rendszerbe. A Megyeri híd átadásától elsősorban az Árpád híd átmenő forgalmának csökkenésére számítanak, de a használatbavételi eljárást elhúzhatja a szigetmonostori híd ügye.

Az új autópálya szakasz érinti a keleti peremkerületek közül a XV., a XVI. és a XVII. kerületet, keletről pedig Csömör, Nagytarcsa, Pécel, Maglód és Ecser határolja. A nagy hazai ingatlanforgalmazó hálózatok elemzőit arról kérdeztük, hogy milyen hatással lesz az új építészeti műtárgyak átadása és a forgalmi terhelés megváltozása a Hungária körút, valamint Óbuda és Újpest érintett területeinek ingatlanpiacára.

A hatástanulmányok szerint nem kell attól tartanunk, hogy kiürül a Hungária körút, hiszen az új szakasz csak a forgalom egy részétől mentesíti a fővárost, továbbá a fővárosi építkezésekre a jövőbe is nagy teherautók szállítják majd az építőanyagokat. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a korábban átadok pályatestektől az új szakasz szélesebb, valamint leállósávot is kialakítottak az építők.


Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője úgy véli, hogy jelenleg még nagyon nehéz számszerűsíteni a közúti forgalom csökkenésével járó értéknövekedést, de az eladók bizonyára nem fogják kihagyni ezt az érvet a hirdetéseikből. Jelenleg a körút terhelésének csökkenésére csak becslések készültek, a tényleges változás függvényében elképzelhető, hogy csökkenhet az egyébként nagyon nehezen eladható körútra néző lakások értékesítési ideje.

A körgyűrű új szakaszának keleti oldalán fekvő településeken valamelyest fokozódhat az érdeklődés a telkek és a családi házak iránt, bár az utóbbi években ezek a települések nem tartoztak a legnépszerűbb kiköltözési helyek közé.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A III. és a IV. kerület érintett területein erősen szóródnak a lakásárak, paneleket már 150-170 ezer forintos négyzetméterártól lehet vásárolni, a használt lakások elhelyezkedéstől függően 200-300 ezer forintba kerülnek négyzetméterenként. Az új építésű lakások négyzetmétere a pesti oldalon valamivel 300 ezer forint felett mozog, a budai részen viszont jó környéken 400-450 ezer forintba is kerülhet.

A Megyeri híd átadása elsősorban a rejtett ártartalékokkal rendelkező Dunakeszinek kedvez, de Óbuda és Újpest érintett területein is kapósabbak lehetnek a lakások. A várhatóan továbbra is forgalmas Szentendrei és Váci úton aligha valószínű az áremelkedés, de a környékbeli csendesebb utcákban található ingatlanok tulajdonosai a továbbiakban érvelhetnek majd a jó közlekedéssel. A híd környékén elsősorban ipari fejlesztéseknek van létjogosultsága, a társasház építések számának emelkedése a hídtól távolabb fekvő területeken valószínűsíthető.

A közutak fejlesztése mindig is pozitív hatással volt az érintett területek ingatlanpiacára. Az autópálya építések mentén vállalkozások indultak, új munkahelyek jöttek létre, csökkentek a távolságok az egyes területek között és megélénkült az ingatlanok forgalma. A jelentősebb csomópontokon bevásárlóközpontok, hipermarketek épültek, beindultak a lakóingatlan fejlesztések és emelkedtek a lakásbérleti díjak.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06