Ordító hibák lakásvásárlás előtt: ezekre érdemes odafigyelni!

Pénzcentrum
2008. szeptember 8. 14:00

A piaci szereplőknek ideje tudomásul venni, hogy a lakásárak szárnyalása véget ért, sőt vannak olyan szegmensek, ahol a kínálati árak csökkenéséről lehet beszámolni. A bankok alkalmazkodtak a megváltozott lakáspiaci környezethez és kedvező hitel-, valamint lízingtermékeikkel célozták meg az érdeklődőket. Az ingatlanpiaci szakértők szerint érdemes mindent inkább többször is végigszámolni, mielőtt aláírjuk az adásvételi szerződést!

A jelenlegi piaci környezetben a meglévő lakásunk értékesítése az új lakás foglalózása előtt talán fontosabb, mint valaha. Az erős túlkínálat következtében a korábbiakhoz képest hosszabbá vált az értékesítési idő, ezért aki nem adja el időben a lakását az rendkívül kedvezőtlen helyzetbe kerülhet. Ha később alacsonyabb áron sikerül csak értékesíteni a lakásunkat, akkor magasabb összegű hitelt kell felvenni, ami tovább növeli a kiadásokat.

A bankok által díjmentesen végzett hitelezési előminősítés mellőzésével az ügymenet során kellemetlen meglepetések érhetik az óvatlan vásárlót. A költözési szándék eldöntését követően érdemes felkeresni a bankunkat és ajánlatot kérni a maximum felvehető hitelösszegről és az aktuális kondíciókról.

Ha menet közben derül ki, hogy több hitelt kell felvenni, akkor sincs minden veszve, de a magasabb összegű hitelhez kamatfelár párosulhat. Az alacsony kamatok és a könnyen felvehető hitelek kora lejárt, a bankok óvatosabb hitelezési politikát alkalmaznak és ritkábban finanszírozzák a kockázatosabb ügyleteket.

A vásárlók többsége a stagnáló árak mellett további kedvezményeket próbál kiharcolni az eladótól, de emellett sokan megfeledkeznek a jövedelmeik átgondolt beosztásáról. A szakértők szerint azonban, ha egy lakás valóban első ránézésre belopta magát a szívünkbe, akkor nem érdemes a végletekig alkudni és esetleg elszalasztani a lehetőséget, mert a havi törlesztésünkben nem jelent akkora többlet-terhet a picit magasabb vételár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Sajnos a finanszírozási lehetőségek felmérése és a megfelelő lakás megtalálása nem mindig jelent teljes sikert. Olyan eladót kell találnunk, aki gyorsan tud költözni és nem köti tőlünk független feltételekhez a költözést. A vevőnek érdemes pontosan utánaszámolni, hogy milyen várható kiadások merülhetnek még fel az ügylet során.

Semmiképpen ne írjunk alá úgy szerződést, hogy a jogi tanácsadónk nem véleményezte azt és kerüljük az olyan kikötéseket, hogy addig nem kapunk kulcsot, amíg az eladó nem talált magának megfelelő új lakást. Ez akár hónapokig is eltarthat, a hitelünk pedig időközben már kamatozik!

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?