15 °C Budapest

Családi matekból elégtelen: naponta százak kerülnek az utcára Angliában!

Pénzcentrum
2008. augusztus 11. 14:00

Egy a napokban közzétett brit tanulmány szerint a hitelválság évente átlagosan 640 font (185 ezer forint) többletterhet jelent háztartásonként. A magasabb élelmiszer- és üzemanyagárak mellett emelkedtek a rezsiköltségek is, de az elmúlt egy évben a jelzáloghitelek kondíciói is az ügyfelek szemszögéből kedvezőtlenül változtak.

A háztartások egyre kevesebb megtakarítással rendelkeznek, ezért minden újabb áremelés és kamatváltozás fokozottabb csapást mér a családi költségvetésre. Mivel a kimutatásban szereplő összeg egy átlagot jelöl, ezért joggal lehet feltételezni, hogy vannak családok, ahol ettől sokkal súlyosabb anyagi terhekkel számolhatnak. A háztartási kiadások megtervezésekor minden egyes tétel fokozott figyelmet igényel - és amiből lehetséges - ott csökkenteni kell a keretet.

Egy évvel ezelőtt rendkívüli fordulat következett be a pénzpiacokon. A krízishelyzet a tengerentúlról indult, miután egyre többen váltak fizetésképtelenné a magas finanszírozású hitelek piacán. Olyanok is nagy összegű hitelt kaptak, akik valójában ezt nem engedhették volna meg maguknak és ez tartós és drámai következményekkel járt.

Egy évvel ezelőtt az átlagos hitelösszeg mintegy 155 ezer font volt, két éves kamatperiódus mellett átlagosan 6,59 %-os hitelkamatra, alig 5 % önerővel. Mára a feltételek megváltoztak, az átlagos kamatláb jelenleg 7,06 %, ami önmagában évi 554 font (160 ezer forint) többletkiadást jelent. A felmérést végző kutatók szerint a másik problémát az jelenti, hogy a lakosság nem rendelkezik jelentősebb megtakarításokkal, ugyanakkor a betéti kamatok közel egy százalékpontot csökkentek az elmúlt egy évben.

A szakértők szerint az ország gazdasági mutatói még nem zuhantak ilyen meredeken, mint az elmúlt egy évben. Ez az év elképzelhető, hogy még rosszabb lesz, munkahelyek szűnhetnek meg, egész családok mehetnek csődbe, tovább folytatódhat az árverési hullám. A háztartásoknak többféle javaslatot is tettek a többletköltségek kigazdálkodására. Egyesek kevesebbet használják az autóikat, mellőzik a felesleges költekezést és belföldi nyaralásokat szerveznek a távoli és drágább célpontok helyett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A költségcsökkentés ellenére a januártól júniusig terjedő időszakban naponta átlagosan 100 brit család vált fizetésképtelenné és veszítette el a lakását. Ezeknél a családoknál egyszerre jelentkeztek a megnövekedett hitelköltségek, a magasabb rezsi és a reálértéken csökkenő bérek hatása. A munkanélkülivé vált emberek szerint a politikusoknak nem egymással kellene csatákat vívni, hanem közös erővel az országot elindítani a kilábalás felé vezető úton.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem