12 °C Budapest

200 százalékos áremelkedés: kizárták a fiatalokat a brit ingatlanpiacról!

Pénzcentrum
2008. április 18. 15:00

A lakástulajdonossá válás költségei az elmúlt évtizedben radikálisan megemelkedtek Nagy-Britanniában. Azok akik első otthonukat szeretnék megvenni, az ingatlanárak 200 százalékos emelkedésével kell, hogy szembenézzenek.

1997 és 2007 között az átlagárak 52 674 fontról (16,57 millió forint) 159 494 fontra (50,17 millió forint) emelkedtek. Azoknak ráadásul, akik a fővárosban szeretnék elkezdeni az életüket a londoni lakáspiac teljesítménye még nehezebbé teszi egy otthon megszerzését. Itt az átlagárak 260 százalékkal, 260 000 fontra (81,796 millió forint) emelkedtek.

Miközben egy átlagos háztartás heti keresete mindössze 53 százalékkal emelkedett az elmúlt 10 évben, 590 fontról 900-ra (186-ról 283 ezer forintra), addig a jelzáloghitelek havi törlesztő részlete 172 százalékkal ugrott meg.

Nagy-Britanniában az átlagos hitelköltségek 304,8-ról 827,87 fontra (95,9-ről 360,5 ezer forintra) ugrottak, miközben Londonban az 1997-es 436,6 fonthoz (137,4 ezer forint) képest tavaly már 1343,1 fontot (422,5 ezer forint) értek el. A felmérést készítő Shelter vezérigazgatója szerint az adatok egyre romló kilátásokat mutatnak azoknak akik első lakásukat szeretnék megvenni. Ráadásul, hogy mit engedhetnek meg maguknak és a tényleges összeg közötti szakadék minden évben egyre szélesedik.

A várakozások szerint bár a brit ingatlanárak csökkenni fognak, az nem jelenti azt, hogy megnő az első lakást vásárlók száma. Februárban mindössze 18 ezren vették meg jelzáloghitellel az első otthonukat, a tavaly júniusi 34 ezerrel szemben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelpiaci válság folyamatos hatásai miatt azok, akik csak hitelből tudják megoldani az ingatlanvételt egyre szigorodó hitelfeltételekkel nézhetnek szembe, a növekvő költségekről nem is beszélve. Annak ellenére, hogy van ahol már újra elkezdtek csökkeni az ingatlanárak, a hitelintézetek egyre csak növelik a jelzálog kamatokat, tovább rontva egy már egyébként is kétségbeejtő helyzetet.

Így gyakorlatilag az első lakásvásárlókat kizárták az ingatlanpiacról, ugyanis szinte már hitelből sem tudnak megvenni egy házat, ha nem segítenek a szülők vagy a rokonok a megfelelő önerőt összeszedni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm