200 százalékos áremelkedés: kizárták a fiatalokat a brit ingatlanpiacról!

Pénzcentrum
2008. április 18. 15:00

A lakástulajdonossá válás költségei az elmúlt évtizedben radikálisan megemelkedtek Nagy-Britanniában. Azok akik első otthonukat szeretnék megvenni, az ingatlanárak 200 százalékos emelkedésével kell, hogy szembenézzenek.

1997 és 2007 között az átlagárak 52 674 fontról (16,57 millió forint) 159 494 fontra (50,17 millió forint) emelkedtek. Azoknak ráadásul, akik a fővárosban szeretnék elkezdeni az életüket a londoni lakáspiac teljesítménye még nehezebbé teszi egy otthon megszerzését. Itt az átlagárak 260 százalékkal, 260 000 fontra (81,796 millió forint) emelkedtek.

Miközben egy átlagos háztartás heti keresete mindössze 53 százalékkal emelkedett az elmúlt 10 évben, 590 fontról 900-ra (186-ról 283 ezer forintra), addig a jelzáloghitelek havi törlesztő részlete 172 százalékkal ugrott meg.

Nagy-Britanniában az átlagos hitelköltségek 304,8-ról 827,87 fontra (95,9-ről 360,5 ezer forintra) ugrottak, miközben Londonban az 1997-es 436,6 fonthoz (137,4 ezer forint) képest tavaly már 1343,1 fontot (422,5 ezer forint) értek el. A felmérést készítő Shelter vezérigazgatója szerint az adatok egyre romló kilátásokat mutatnak azoknak akik első lakásukat szeretnék megvenni. Ráadásul, hogy mit engedhetnek meg maguknak és a tényleges összeg közötti szakadék minden évben egyre szélesedik.

A várakozások szerint bár a brit ingatlanárak csökkenni fognak, az nem jelenti azt, hogy megnő az első lakást vásárlók száma. Februárban mindössze 18 ezren vették meg jelzáloghitellel az első otthonukat, a tavaly júniusi 34 ezerrel szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hitelpiaci válság folyamatos hatásai miatt azok, akik csak hitelből tudják megoldani az ingatlanvételt egyre szigorodó hitelfeltételekkel nézhetnek szembe, a növekvő költségekről nem is beszélve. Annak ellenére, hogy van ahol már újra elkezdtek csökkeni az ingatlanárak, a hitelintézetek egyre csak növelik a jelzálog kamatokat, tovább rontva egy már egyébként is kétségbeejtő helyzetet.

Így gyakorlatilag az első lakásvásárlókat kizárták az ingatlanpiacról, ugyanis szinte már hitelből sem tudnak megvenni egy házat, ha nem segítenek a szülők vagy a rokonok a megfelelő önerőt összeszedni.

Gyász: elhunyt Pál Mihály

Nyolcvanhat éves korában szerdán elhunyt Pál Mihály Munkácsy-díjas szobrászművész - közölte a család csütörtökön.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?