14 °C Budapest

Amerika tüsszent, Európa megfázik!

Pénzcentrum
2008. április 2. 15:00

A Forbes elemzése szerint az európai lakáspiac nagyon összetett, egyes országokban fejlődés figyelhető meg, de az amerikai ingatlanárak csökkenése hatással volt Európa döntő többségére. A legnagyobb vesztes az euró-zóna korábbi minta országa, Írország, a másik véglet Lengyelország, ahol soha nem látott mértékben emelkedtek az ingatlanárak.

Írországban a korábbi 12 %-os ingatlanár emelkedést 7 %-os csökkenés követte 2007-ben, az ország ingatlanpiaca befagyott, az írek érezték és szenvedték meg legkorábban a legutóbbi nemzetközi gazdasági hanyatlást. A spanyol piac szintén bajban van, egy éve még tele volt az ország külföldi vásárlókkal, akik felvásárolták a napfényes, tengerparti villákat, értékvesztés még nincs, de már csak körülbelül 3 %-os növekedésre lehet számítani.

Lengyelországban található az unió leggyorsabban fejlődő ingatlanpiaca, a lakásárak a várakozásokat felülmúlva 28 %-kal emelkedtek 2007-ben, őket szorosan követi Ciprus és Izland 15 %-kal (egy évvel korábbi 7,6 % és 9 %-hoz képest gyorsult az piac). Ezek kirívó esetek, általában megfigyelhető, hogy a legtöbb európai ingatlanpiac visszaesett 2007-ben.

Mielőtt az elmúlt évi visszaesést kizárólag az amerikai jelzálogválságra és az ebből következő nemzetközi hitelválságra fogjuk, az okok között említsük meg az Európai Központi Bank kamatemelését is. Rossz hír a befektetőknek, hogy a stabilizáció nem megy egyik napról a másikra. Az európai jegybank az amerikaival ellentétben ritkábban módosítja kamatpolitikáját, ami azt jelenti, hogy a hitelválság igazi hatása még csak most lesz érezhető.

Ez a kontinens legnagyobb gazdaságával rendelkező Németországnak sem jó hír. Amíg a német gazdaság az elmúlt években reneszánszát élte, a lakáspiacán enyhe visszaesés volt megfigyelhető. A németek rendelkeznek a legnagyobb lakásbérleti hagyományokkal a kontinensen, az összes ingatlan 58 %-a bérelt. A franciáknál is hatással volt a lakáspiacra a gazdaság teljesítménye, hasonló helyzetben vannak, mint a britek, vagy a Benelux-államok. A kilátások Nyugat-Európában valamivel fényesebbek, de még korai bármit is egyértelműen kijelenteni.

London Európa pénzügyi fővárosa és a világ legdrágább ingatlanpiacával rendelkező városa, az árcsökkenés mégsem kerülte el, különösen a központi kerületek, valamint Kensington és Chelsea volt érintett a problémában.

Egyes országok a hiányos adatszolgáltatás miatt nem szerepeltek a magazin által összeállított európai listában, de a kiszivárgó piaci információk szerint a bolgár és a lett ingatlanok korábban nem tapasztalt áremelkedésen mentek keresztül. A balti államok lakáspiaca már túl van a csúcson, nehezen képzelhető el egy újabb 40-50 %-os növekedés. A lett jelzálogpiac 86,5 %-kal bővült egy év alatt a megemelt finanszírozási hányadnak köszönhetően, ugyanebben az időszakban Bulgáriában 73,5 %-os, Észtországban 63,4 %-os növekedést mértek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogy ki fekteti be a pénzét ezeken a piacokon, elsősorban az írekre jellemző a határokon túli befektetés, de közkedvelt terület Bulgária a németek és az oroszok körében is. A biztonságos piacokat keresők továbbra is a frekventált területeken fekvő ingatlanokba, London, Monaco és a francia, a spanyol és az olasz tengerparti ingatlanok még mindig népszerűek.

A felkapott helyeken található, drága és flancos ingatlanokat nem igazán érintette a hitelválság. Azokra a vásárlókra nem nagyon jellemző a hitelfelvétel, akik több millió dollárt költenek egy ingatlan megvásárlására, ennek a vásárlói körnek módjában áll önerőből kifizetni a vételárat.

A központi bank kamatkorrekcióját is figyelembe véve, Európa egészét vizsgálva - beleértve az unión kívüli országokat is, valamint Svájcot és Izlandot - a lakáspiacra hatással van a régió zavaros gazdasági helyzete, a kontinens országainak ingatlanpiacát továbbra is a bizonytalanság jellemzi.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm