Ilyet még nem láttál: több milliárdot érő lakások

Pénzcentrum
2008. március 10. 13:00

Bár a lakáspiacon visszaesést tapasztalunk, ez nem veti vissza a filmcsillagokat, a tőzsdecápákat és az óriásvállalatok tulajdonosait, hogy vagyonokat fizessenek a világ legfényűzőbb ingatlanjaiért.

A rekorder az elmúlt évben 103 millió dollárral egy befektetési cég alapítója, aki East Hampton-ban vásárolt egy 40 hektáros óceánparti birtokot, amire egy luxusingatlant épít. Egy tőzsdecápa 49 millió dollárt fizetett a korábban a Penthouse Kiadó tulajdonában lévő 29 szobás manhattan-i lakásért az East Side-on. Ugyanez az ingatlan 29,9 millió dollárért, 64 %-kal olcsóbban cserélt gazdát 2003-ban, amikor a lakásárak még jelentősen emelkedtek. A nyugati parton egy 29 hálószobás, 40 fürdőszobás - korábban egy színészházaspár tulajdonában lévő - beverly hills-i ingatlant 165 millió dollárért dobták piacra, ez az amerikai lakáspiac legmagasabb kínálati ára.

A lakáspiac felső 5 %-a erősen tartja magát, nemcsak azért mert az amerikai gazdagok még gazdagabbak lettek, hanem a tőkeerős külföldi vevők is megjelentek a piacon és kihasználva a gyenge dollár előnyeit a korábbiakhoz képest alkalmi árakon vásárolnak. A luxusingatlanokkal foglalkozó cégek speciálisan erre a területre képeznek ki ügynököket. A gazdag vásárlók többsége nem aggódik a kamatszint ingadozása és a jelzálogpiaci eredmények miatt, minden harmadik egymillió dollár feletti adásvétel esetében önerőből fizetik ki a vételárat.

Gyengébbek az eladások az 1 és 3 millió dollár közötti ingatlanok esetében, mert a hitelválság nehezebbé teszi a vevők helyzetét, szigorodott a hitelminősítés is. A piac itt is bővülne, de akadoznak az eladások, mert a vevők kivárnak. Az 5 millió dollár feletti ingatlanok ára stabilan tartja magát, a gazdag vásárlók minőségi ingatlanokat keresnek és a kínálat véges. A Las Vegas-i luxuslakásokra magas a kereslet, ugyanez igaz Beverly Hills-re Califormiában és Palm Beach-re is Floridában.

Ha beszáll valaki a luxusingatlanok piacára, az nem jelenti azt, hogy rögtön megsokszoroztuk a pénzünket. Ez a befektetés a kényelemről és az egyedülálló küllemről szól. A gazdag vevők száma növekszik, akik értenek az üzlethez és az ingatlanokhoz, azok most megcsinálták a szerencséjüket. Manapság a vevők nem csak egy értékbecslést készítenek a lakásról, hanem a teljes piacot vizsgálják. Tudják, hogy amikor a gazdaságban a dolgok nem mennek jól, eljön az ideje a vásárlásnak és a befektetésnek!

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem