6 °C Budapest

Megválik ingatlanjaitól a MÁV

Pénzcentrum
2008. február 28. 08:15

Megválik legértékesebb ingatlanjaitól a MÁV: az állami vasút vezérigazgatóságának Andrássy úti épületét, tizenegy másikkal együtt ingatlanalapba szervezik. A befektetők az alap jegyeinek vásárlására március elejéig jelentkezhetnek - írja a Népszabadság.

A legértékesebb irodaépületekkel, ipari területekkel, lakóházzal, óvodával rendelkező MÁV Ingatlanbefektetési Alap nyilvános, 7,5 milliárd forintnyi részének lejegyzésére pénzintézeteknek, ingatlanfejlesztőknek lesz lehetőségük.

Ha a felkínált, egyenként egymillió forintért jegyezhető befektetési jegyek nem, vagy csak a vártnál kisebb számban találnak gazdára, a vasúttársaságnak meg kell fontolnia, hogy az alapba zsúfolt épületeket, telephelyeket külön-külön próbálja meg pénzzé tenni. Egyes ingatlanok feltehetőleg önállóan is elkelnének - köztük például a MÁV vezérigazgatóságának otthont adó, 1900-ban épült irodaház. Valószínűleg, a vidéki nagyvárosokban álló ingatlanok iránt valószínűleg visszafogottabb lenne az érdeklődés.

A MÁV-nál egyelőre az ingatlanbefektetési alapot tartják a befutónak. Olyannyira, hogy az egyes épületek, telephelyek árát külön-külön egyelőre nem is lehet tudni, hasznosításuk terve viszont már elkészült. Legtöbbjüket a vasúttársaság a jövőben is bérlőként használja majd. A vezérigazgatóság Andrássy úti épületét például még másfél évig visszabérelné a MÁV Zrt. Kiköltözése után a további bérbeadás vagy esetleg értékesítés az ingatlanbefektetési alap kezelőjének a feladata lenne.

A hozamokat növelheti, hogy a MÁV-tól és a többi bérlőtől beszedett bérleti díjak, és az egyéb befizetések után az alapnak nem kell társasági nyereségadót fizetnie, és illetékkedvezményeket is igénybe vehet. Eközben a saját irodáit bérlő vasúttársaság az irodák bérleti díjait elszámolhatja.

A MÁV számára az egyetlen kockázat, ha a kivonulásával felszabaduló területekre nem sikerül bérlőt találni. Ebben az esetben ugyanis csak úgy tarthatja életben ingatlanalapját, ha a szabad területeket saját maga bérli tovább. A várakozások szerint az ingatlanalap ezzel együtt is jelentős, a vasút alaptevékenységére fordítható pótlólagos forrást biztosít majd. Emellett bevételei egy részének felhasználásával újabb vasúti ingatlanokat szerezhet meg.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?