Gond lesz a lakásokkal 2008-ban? A szakértő válaszol...

Pénzcentrum
2008. január 3. 05:40

Begyújtották az adógőzöst - merre megy a vonat 2008-ban? A 2007-ben elfogadott új jogszabályok és bejelentett tervezetek már megszületésük évében is hatással voltak az ingatlanpiacra, akár az új, akár a használt lakások szegmensét vesszük górcső alá. Többségük, így például a 2009-től bevezetésre kerülő értékalapú ingatlanadó vagy a 2008 februárjában kormány elé kerülő OTÉK-módosítás azonban főként az idén éreztetik majd hatásukat a piaci szereplők, fejlesztők, vásárlók, eladók oldalán.

Ismét megkérdeztük a piaci szereplőket arról, hogy hogyan vélekednek az elmúlt évben megszületett jogszabályi változtatásokról, mit gondolnak a várható piaci tendenciákról, a szereplők elé tornyosuló problémákról. Vajon kell-e jelentős áremelkedéssel számolniuk a vásárlóknak az új lakások esetében, vagy csökkenéssel a használt lakások eladóinak. Lássuk, mint mondanak a szakértők!

Kaptunk hideget, meleget...

Nehéz lenne egyértelműen pozitívnak vagy negatívnak bélyegezni az elmúlt évben megszületett jogszabályi változásokat. Ha csak a fejlesztőket új kihívások elé állító településrendezési rendelet körül virtuális hasábjainkon létrejött szakmai vitára gondolunk, láthatjuk, hogy a szakma sok ponton egyetért a piacot követő változtatásokkal, több ponton pedig értetlenül áll az új követelmények előtt.

Áremelésbe hajszolja az építőket az új rendelet?

Az OTÉK-módosítás elfogadásán kívül jelentős lépés volt az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adózási szabályok változtatása. A jövő évtől érvénybe lépő értékalapú ingatlanadó mellett jelentős piacmódosító hatással bírhat a lakásszerzési kedvezmény kvázi megszüntetése. Ez a változtatás lassíthatja a lakossági piacot, megszűnik vagy korlátozottá válik ugyanis az a lehetőség, hogy az eladott lakás korábbi vételára, és a mostani eladási ára közötti különbséget le kell adózni akkor is, ha új lakásba fektetjük az így befolyt pénzt.

Kérdés azonban, hogy az APEH milyen módon, mennyire szigorúan és milyen feltételrendszer alapján bírálja majd el a hozzá érkező kérelmeket, melyek a lakásszerzési kedvezmény igénybevételére irányulnak.

Ennél kisebb, de mindenképpen pozitív hatással lehet a lakásértékesítéskor felmerülő szja-fizetési kötelezettség szabályainak változtatása. Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője kérdésünkre elmondta, hogy a korábban érvényes 15 éves határidő 5 évre való csökkentése hangsúlyossá teheti a befektetési tényezőket az ingatlanvásárlások során, persze az ingatlant érdemes lesz az adómentessé válásig, vagyis legalább öt évig megtartani.

Az új jogszabály ugyanis úgy rendelkezik, hogy az eladásból származó jövedelem után, vagyis a vételi és az eladási ár különbözete után, ezután már csak akkor kell adót fizetni, ha a vétel és az eladás között 5 évnél kevesebb idő telik el. Ez az időtartam korábban 15 év volt, az emberi léptékkel igencsak hosszúnak számító időtáv a hazai viszonyok mellett (az ingatlanpiaci növekedés kiszámíthatatlan, az ezredforduló utáni boom óta jelentősen lassult) csökkenti a befektetési célú vásárlás jelentőségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ingatlanadó 2009: sok a kétes pont

A lakosság szempontjából az egyik legnagyobb volumennel bíró kérdést az ingatlanadó sorsa jelentette. A bevezetés azonban csak egyedi számítás alapján történik, az adó kivetésének joga pedig továbbra is az önkormányzatok hatáskörében maradt. A 92 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező magyar lakosság számára az adónem jelentős megterhelést jelent, így valószínűsíthetően annak gyakorlatban való megjelenése hatást gyakorol majd a piacra.

Az ingatlanadó kapcsán felmerült továbbá az illetékhivatali adatbázis nyilvánosságra hozatalának kérdése. Valkó Dávid és Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője is egyetértett az ingatlan-adatbázis nyilvánosságra hozatalának szükségességében. A naprakész információ a bankok, az ingatlanközvetítők és a kormányzati szervek munkáját is megkönnyítené. Az ingatlanadó alapjának meghatározásához létrehozott módszertan kidolgozása előtt a szakértők egyik legnagyobb kifogásaként a friss információ hiánya jelent meg.

A teljes nyilvánosság számára elérhető illetékhivatali adatok jó támpontot jelenthetnének mind az eladók, mind a vevők számára. Ám az adatok mindenki számára elérhetővé tételéről egyelőre szó sincs, a tervek között csak annyi szerepel, hogy az adatbázis a jövőben kizárólag belső használatra megnyílik a bankok, a kormányzati szervek és az ingatlanközvetítők számára.

A szakemberek által szükségesnek ítélt intézkedések azonban nem merülnek ki egyszerű illetékhivatali adatbázis nyilvánosságra hozatalának kérdésével, a változtatásra váró rendelkezések sora hosszú. Járosi Tamás, a CEU Reality vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a szakma részéről érkező módosítási javaslatokat csak ismertetni több órába kerülne.

Baj van az új ingatlanokkal: jön az ársokk?

Áremelkedés 2008-ban? Lesz dráma?

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem