13 °C Budapest

Szárnyalás a szomszédban - érdemes Szlovákiában venni?

Pénzcentrum
2007. december 13. 10:00

A fiatalok beáramlásának és a még mindig alacsony lakásépítési volumennek köszönhetően szárnyalnak az ingatlanárak a szomszédos Szlovákiában. A jegybank november végi jelentése szerint 2006 és 2007 harmadik negyedéve között országos átlagban 25,4 százalékkal növekedtek az ingatlanárak - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legnagyobb emelkedéssel a nagyvásárosokban, így Pozsonyban, Nagyszombatban, Nyitrán és Zsolnában lehet számolni, a folyamatot a fent leírt tényezőkön kívül a külföldön dolgozó szlovákok milliárdos összegre rugó utalásai is segítik.

Az országos átlagár jelenleg eléri a 38 700 koronát, vagyis körülbelül 290 ezer forintot. Összehasonlítási alapként megemlíthető, hogy a budapesti használt lakások esetében is hasonló átlaggal számolnak a hazai elemzők. A legmagasabb árszínvonallal természetesen Pozsonyban (51800 korona), míg a legalacsonyabbal a nyitrai kerületben (16 600 korona) találkozhatunk.

Ha az áremelkedés ütemét vesszük alapul elmondható, hogy az elmúlt egy évben a leggyorsabban a zsolnai kerületben, illetve a kassai, besztercebányai és nyitrai kerületben nőttek az árak. Az árszínvonal-emelkedés mértéke utóbbiak esetében is meghaladta a 40 százalékot.

Az árak növekedést a szomszédos Szlovákia esetében azonban, ahogy az a fent leírtakból is kitűnik nem a spekulatív kereslet hajtja, bár az ingatlan egyre hangsúlyosabb befektetési eszközzé válik. A Pozsonyban jellemző árszínvonal eléri, sőt egyes területek esetében meg is haladja a Bécsben jellemzőt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?