5 °C Budapest

Szárnyalás a szomszédban - érdemes Szlovákiában venni?

Pénzcentrum
2007. december 13. 10:00

A fiatalok beáramlásának és a még mindig alacsony lakásépítési volumennek köszönhetően szárnyalnak az ingatlanárak a szomszédos Szlovákiában. A jegybank november végi jelentése szerint 2006 és 2007 harmadik negyedéve között országos átlagban 25,4 százalékkal növekedtek az ingatlanárak - írja a Napi.

A legnagyobb emelkedéssel a nagyvásárosokban, így Pozsonyban, Nagyszombatban, Nyitrán és Zsolnában lehet számolni, a folyamatot a fent leírt tényezőkön kívül a külföldön dolgozó szlovákok milliárdos összegre rugó utalásai is segítik.

Az országos átlagár jelenleg eléri a 38 700 koronát, vagyis körülbelül 290 ezer forintot. Összehasonlítási alapként megemlíthető, hogy a budapesti használt lakások esetében is hasonló átlaggal számolnak a hazai elemzők. A legmagasabb árszínvonallal természetesen Pozsonyban (51800 korona), míg a legalacsonyabbal a nyitrai kerületben (16 600 korona) találkozhatunk.

Ha az áremelkedés ütemét vesszük alapul elmondható, hogy az elmúlt egy évben a leggyorsabban a zsolnai kerületben, illetve a kassai, besztercebányai és nyitrai kerületben nőttek az árak. Az árszínvonal-emelkedés mértéke utóbbiak esetében is meghaladta a 40 százalékot.

Az árak növekedést a szomszédos Szlovákia esetében azonban, ahogy az a fent leírtakból is kitűnik nem a spekulatív kereslet hajtja, bár az ingatlan egyre hangsúlyosabb befektetési eszközzé válik. A Pozsonyban jellemző árszínvonal eléri, sőt egyes területek esetében meg is haladja a Bécsben jellemzőt.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?