Bomba üzlet a szomszédban, még most kell bolgár ingatlant venni!

Pénzcentrum
2007. december 12. 10:21

A bolgár ingatlanpiac fejlődése bámulatraméltó, egész Európa figyelme a nemrég még gyakran alábecsült balkáni országra irányul. Mit, hol és kik vásárolnak az EU legolcsóbb ingatlanaival büszkélkedhető piacon? A RE/MAX Bulgária belső információi egy nekünk magyaroknak is közeli, nagy nyereséggel kecsegtető piacról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlan vásárlási célpont most Bulgária, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és az egyelőre könnyen megfizethető tengerparti házak. Nézzük, hogy hol vásárolnak a külföldiek: a hegyek közt a legdivatosabb térségek Bansko, Borovets, Pamprovo és Vitosha. A tengerparton Albena, az "Aranypart", "Napospart", az ősi Sozopol és Nessebur, de egyre többen keresnek ingatlant Kavarna és Balchik környékén is. Hosszú távon a RE/MAX Bulgária elemzői szerint már az ország központi része is érdekli a befektetőket, mint Veliko Tarnovo, Gabrovo, Elena, Tryavna és egyre többen vásárolnak a kifejezetten olcsó Rousse környékén is.

A főváros, Szófia is vonzó lehetőségekkel kecsegtet, a kereskedelmi és irodai terek a legmagasabb megtérülést ígérik. Bulgária a legjobb úton halad, hogy az egyik legvonzóbb európai golfparadicsommá váljon, így a nyári és téli adottságok mellett, mind a négy évszakban kiemelt úti cél lesz. Az időben kalkuláló befektetők ezért már nagyban vásárolnak például Bansko környékén, ahol minden évszakban teltházra számítanak.

Az elemzők szerint a Bulgáriában ingatlant vásárlók egyben életük, életmódjuk megváltoztatására is törekednek. A legtöbb vásárló Angliából érkezik, de jönnek Franciaországból, Belgiumból, Spanyolországból és egyre többen Romániából. A máltai és ciprusi befektetők is jelen vannak, a Fekete-tengernél és a síparadicsomokban pedig hagyományosan sok az orosz vevő.

A külföldi vásárlók George Yankov a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója szerint három csoportba sorolhatóak: Az első kategóriát a Bulgáriában letelepedők alkotják. Ők vagy felújított ingatlanokat vásárolnak ötven és százezer euró között, vagy lepusztult öreg házakat öt-tizenötezer euró közötti áron, majd felújítják ezeket. Igényeik közt szerepel a jó megközelíthetőség és a kommunikációs lehetőségek, fontos számukra egy nagyváros közelsége, üzletek és általában a helyi orvos is feltétel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második kategória a nyaralóvásárlók, hiszen Bulgária az egyik legfelkapottabb nyári célpont, decemberben felkerült a német top10 üdülési célpont listájára.

A harmadik kategóriát a kifejezetten üzleti célú befektetők alkotják, akik közép vagy hosszú távú nyereség miatt az árnövekedés reményében vásárolnak. A fővárosi ingatlanok árának növekedése folyamatos. Egyre erősebb a keresleti piac, amit nagyon gyors árnövekedés kísér. Az Európai Unióban ugyan Bulgáriában a legalacsonyabbak az ingatlanárak, azonban az elmúlt öt évben, évi 21 százalékkal nőttek. Az ingatlanárak emelkedése nagyságrendileg meghaladja a fizetések gyarapodását, ennek társadalmi-piaci hatásairól és a külföldiek ingatlanvásárlásának törvényi hátteréről elemzésünk második részében lesz szó.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09