11 °C Budapest

Bomba üzlet a szomszédban, még most kell bolgár ingatlant venni!

Pénzcentrum
2007. december 12. 10:21

A bolgár ingatlanpiac fejlődése bámulatraméltó, egész Európa figyelme a nemrég még gyakran alábecsült balkáni országra irányul. Mit, hol és kik vásárolnak az EU legolcsóbb ingatlanaival büszkélkedhető piacon? A RE/MAX Bulgária belső információi egy nekünk magyaroknak is közeli, nagy nyereséggel kecsegtető piacról.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlan vásárlási célpont most Bulgária, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és az egyelőre könnyen megfizethető tengerparti házak. Nézzük, hogy hol vásárolnak a külföldiek: a hegyek közt a legdivatosabb térségek Bansko, Borovets, Pamprovo és Vitosha. A tengerparton Albena, az "Aranypart", "Napospart", az ősi Sozopol és Nessebur, de egyre többen keresnek ingatlant Kavarna és Balchik környékén is. Hosszú távon a RE/MAX Bulgária elemzői szerint már az ország központi része is érdekli a befektetőket, mint Veliko Tarnovo, Gabrovo, Elena, Tryavna és egyre többen vásárolnak a kifejezetten olcsó Rousse környékén is.

A főváros, Szófia is vonzó lehetőségekkel kecsegtet, a kereskedelmi és irodai terek a legmagasabb megtérülést ígérik. Bulgária a legjobb úton halad, hogy az egyik legvonzóbb európai golfparadicsommá váljon, így a nyári és téli adottságok mellett, mind a négy évszakban kiemelt úti cél lesz. Az időben kalkuláló befektetők ezért már nagyban vásárolnak például Bansko környékén, ahol minden évszakban teltházra számítanak.

Az elemzők szerint a Bulgáriában ingatlant vásárlók egyben életük, életmódjuk megváltoztatására is törekednek. A legtöbb vásárló Angliából érkezik, de jönnek Franciaországból, Belgiumból, Spanyolországból és egyre többen Romániából. A máltai és ciprusi befektetők is jelen vannak, a Fekete-tengernél és a síparadicsomokban pedig hagyományosan sok az orosz vevő.

A külföldi vásárlók George Yankov a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója szerint három csoportba sorolhatóak: Az első kategóriát a Bulgáriában letelepedők alkotják. Ők vagy felújított ingatlanokat vásárolnak ötven és százezer euró között, vagy lepusztult öreg házakat öt-tizenötezer euró közötti áron, majd felújítják ezeket. Igényeik közt szerepel a jó megközelíthetőség és a kommunikációs lehetőségek, fontos számukra egy nagyváros közelsége, üzletek és általában a helyi orvos is feltétel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A második kategória a nyaralóvásárlók, hiszen Bulgária az egyik legfelkapottabb nyári célpont, decemberben felkerült a német top10 üdülési célpont listájára.

A harmadik kategóriát a kifejezetten üzleti célú befektetők alkotják, akik közép vagy hosszú távú nyereség miatt az árnövekedés reményében vásárolnak. A fővárosi ingatlanok árának növekedése folyamatos. Egyre erősebb a keresleti piac, amit nagyon gyors árnövekedés kísér. Az Európai Unióban ugyan Bulgáriában a legalacsonyabbak az ingatlanárak, azonban az elmúlt öt évben, évi 21 százalékkal nőttek. Az ingatlanárak emelkedése nagyságrendileg meghaladja a fizetések gyarapodását, ennek társadalmi-piaci hatásairól és a külföldiek ingatlanvásárlásának törvényi hátteréről elemzésünk második részében lesz szó.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm