Bomba üzlet a szomszédban, még most kell bolgár ingatlant venni!

Pénzcentrum
2007. december 12. 10:21

A bolgár ingatlanpiac fejlődése bámulatraméltó, egész Európa figyelme a nemrég még gyakran alábecsült balkáni országra irányul. Mit, hol és kik vásárolnak az EU legolcsóbb ingatlanaival büszkélkedhető piacon? A RE/MAX Bulgária belső információi egy nekünk magyaroknak is közeli, nagy nyereséggel kecsegtető piacról.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlan vásárlási célpont most Bulgária, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és az egyelőre könnyen megfizethető tengerparti házak. Nézzük, hogy hol vásárolnak a külföldiek: a hegyek közt a legdivatosabb térségek Bansko, Borovets, Pamprovo és Vitosha. A tengerparton Albena, az "Aranypart", "Napospart", az ősi Sozopol és Nessebur, de egyre többen keresnek ingatlant Kavarna és Balchik környékén is. Hosszú távon a RE/MAX Bulgária elemzői szerint már az ország központi része is érdekli a befektetőket, mint Veliko Tarnovo, Gabrovo, Elena, Tryavna és egyre többen vásárolnak a kifejezetten olcsó Rousse környékén is.

A főváros, Szófia is vonzó lehetőségekkel kecsegtet, a kereskedelmi és irodai terek a legmagasabb megtérülést ígérik. Bulgária a legjobb úton halad, hogy az egyik legvonzóbb európai golfparadicsommá váljon, így a nyári és téli adottságok mellett, mind a négy évszakban kiemelt úti cél lesz. Az időben kalkuláló befektetők ezért már nagyban vásárolnak például Bansko környékén, ahol minden évszakban teltházra számítanak.

Az elemzők szerint a Bulgáriában ingatlant vásárlók egyben életük, életmódjuk megváltoztatására is törekednek. A legtöbb vásárló Angliából érkezik, de jönnek Franciaországból, Belgiumból, Spanyolországból és egyre többen Romániából. A máltai és ciprusi befektetők is jelen vannak, a Fekete-tengernél és a síparadicsomokban pedig hagyományosan sok az orosz vevő.

A külföldi vásárlók George Yankov a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója szerint három csoportba sorolhatóak: Az első kategóriát a Bulgáriában letelepedők alkotják. Ők vagy felújított ingatlanokat vásárolnak ötven és százezer euró között, vagy lepusztult öreg házakat öt-tizenötezer euró közötti áron, majd felújítják ezeket. Igényeik közt szerepel a jó megközelíthetőség és a kommunikációs lehetőségek, fontos számukra egy nagyváros közelsége, üzletek és általában a helyi orvos is feltétel.

A második kategória a nyaralóvásárlók, hiszen Bulgária az egyik legfelkapottabb nyári célpont, decemberben felkerült a német top10 üdülési célpont listájára.

A harmadik kategóriát a kifejezetten üzleti célú befektetők alkotják, akik közép vagy hosszú távú nyereség miatt az árnövekedés reményében vásárolnak. A fővárosi ingatlanok árának növekedése folyamatos. Egyre erősebb a keresleti piac, amit nagyon gyors árnövekedés kísér. Az Európai Unióban ugyan Bulgáriában a legalacsonyabbak az ingatlanárak, azonban az elmúlt öt évben, évi 21 százalékkal nőttek. Az ingatlanárak emelkedése nagyságrendileg meghaladja a fizetések gyarapodását, ennek társadalmi-piaci hatásairól és a külföldiek ingatlanvásárlásának törvényi hátteréről elemzésünk második részében lesz szó.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?