29 °C Budapest

A válság kapujában Kelet-Európa ingatlanpiaca

Pénzcentrum
2007. november 9. 11:00

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jelentése szerint a volt keleti blokk államaiban jellemző ingatlanpiaci növekedés nem tartható fent hosszútávon. Így várhatóan korrekcióval, az árszínvonal emelkedésének lassulásával, esetlegesen stagnálással kell majd szembenéznie a régióban tevékenykedő finanszírozóknak és a lakhatási, illetve egyre gyakrabban befektetési céllal vásárlók lakástulajdonosoknak.

Az EBRD szerint, az átalakuló gazdaságokról szóló éves jelentésében prognosztizált változások oka egyrészről, hogy az ingatlanpiaci árak növekedése jelentősen meghaladta a GDP és a jövedelem bővülését, mely összességében több ország esetében is túlértékeltséghez vezetett.

A lassulás jelei, a balti államok esetében már most is látszanak: a lett főváros Riga ingatlanárai a tavalyi év 60 százalék feletti szárnyalása után, idén nyár elejétől ismét csökkeni kezdtek, a visszaesés mértéke pedig manapság már eléri a 15-20 százalékot.

Az ingatlanpiaci korrekció időpontját előbbre hozhatja és a folyamatot is felgyorsíthatja az amerikai piacról kiinduló hitelválság, mely globális szinten is a hitelezési politika szigorodásához vezethet. A keleti blokk országainak, általában devizahitelek hajtotta piacán, ez fokozottan érezhető lesz, a fizetőképes kereslet szűkössége miatt.

Az utóbbi években az ingatlanpiac növekedési ütemét az innovatív és olcsó jelzáloghitelek megjelenése tartotta fenn, amely a tendenciózusan emelkedő ingatlanárak és a külföldi kisbefektetők megjelenése mellett arra késztette a lakosságot, hogy befektetési céllal vásároljon lakást. Az árak növekedésében egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a spekuláció.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ingatlanpiaci árak legnagyobb mértékben, sorrendben, Ukrajnában, Romániában, Lettországban, Észtországban, Litvániában, Bulgáriában, Oroszországban és Örményországban növekedtek. A 20 százalékos éves emelkedés bőven meghaladta a GDP-bővülés mértékét.

Egy nemrégiben megjelent IMF tanulmány szerint a volt kommunista államok között több is akad, mely kiemelten magas érzékenységet mutat a tőkeáramlás megváltozásával szemben. Az EBRD emellett arra is figyelmeztet, hogy egy jelentősebb, esetleg a régióban általánosan jellemző ingatlanpiaci korrekció hatásai beláthatatlanok lehetnek.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?