29 °C Budapest

A válság kapujában Kelet-Európa ingatlanpiaca

Pénzcentrum
2007. november 9. 11:00

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jelentése szerint a volt keleti blokk államaiban jellemző ingatlanpiaci növekedés nem tartható fent hosszútávon. Így várhatóan korrekcióval, az árszínvonal emelkedésének lassulásával, esetlegesen stagnálással kell majd szembenéznie a régióban tevékenykedő finanszírozóknak és a lakhatási, illetve egyre gyakrabban befektetési céllal vásárlók lakástulajdonosoknak.

Az EBRD szerint, az átalakuló gazdaságokról szóló éves jelentésében prognosztizált változások oka egyrészről, hogy az ingatlanpiaci árak növekedése jelentősen meghaladta a GDP és a jövedelem bővülését, mely összességében több ország esetében is túlértékeltséghez vezetett.

A lassulás jelei, a balti államok esetében már most is látszanak: a lett főváros Riga ingatlanárai a tavalyi év 60 százalék feletti szárnyalása után, idén nyár elejétől ismét csökkeni kezdtek, a visszaesés mértéke pedig manapság már eléri a 15-20 százalékot.

Az ingatlanpiaci korrekció időpontját előbbre hozhatja és a folyamatot is felgyorsíthatja az amerikai piacról kiinduló hitelválság, mely globális szinten is a hitelezési politika szigorodásához vezethet. A keleti blokk országainak, általában devizahitelek hajtotta piacán, ez fokozottan érezhető lesz, a fizetőképes kereslet szűkössége miatt.

Az utóbbi években az ingatlanpiac növekedési ütemét az innovatív és olcsó jelzáloghitelek megjelenése tartotta fenn, amely a tendenciózusan emelkedő ingatlanárak és a külföldi kisbefektetők megjelenése mellett arra késztette a lakosságot, hogy befektetési céllal vásároljon lakást. Az árak növekedésében egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a spekuláció.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingatlanpiaci árak legnagyobb mértékben, sorrendben, Ukrajnában, Romániában, Lettországban, Észtországban, Litvániában, Bulgáriában, Oroszországban és Örményországban növekedtek. A 20 százalékos éves emelkedés bőven meghaladta a GDP-bővülés mértékét.

Egy nemrégiben megjelent IMF tanulmány szerint a volt kommunista államok között több is akad, mely kiemelten magas érzékenységet mutat a tőkeáramlás megváltozásával szemben. Az EBRD emellett arra is figyelmeztet, hogy egy jelentősebb, esetleg a régióban általánosan jellemző ingatlanpiaci korrekció hatásai beláthatatlanok lehetnek.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?