0 °C Budapest

A válság kapujában Kelet-Európa ingatlanpiaca

Pénzcentrum
2007. november 9. 11:00

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jelentése szerint a volt keleti blokk államaiban jellemző ingatlanpiaci növekedés nem tartható fent hosszútávon. Így várhatóan korrekcióval, az árszínvonal emelkedésének lassulásával, esetlegesen stagnálással kell majd szembenéznie a régióban tevékenykedő finanszírozóknak és a lakhatási, illetve egyre gyakrabban befektetési céllal vásárlók lakástulajdonosoknak.

Az EBRD szerint, az átalakuló gazdaságokról szóló éves jelentésében prognosztizált változások oka egyrészről, hogy az ingatlanpiaci árak növekedése jelentősen meghaladta a GDP és a jövedelem bővülését, mely összességében több ország esetében is túlértékeltséghez vezetett.

A lassulás jelei, a balti államok esetében már most is látszanak: a lett főváros Riga ingatlanárai a tavalyi év 60 százalék feletti szárnyalása után, idén nyár elejétől ismét csökkeni kezdtek, a visszaesés mértéke pedig manapság már eléri a 15-20 százalékot.

Az ingatlanpiaci korrekció időpontját előbbre hozhatja és a folyamatot is felgyorsíthatja az amerikai piacról kiinduló hitelválság, mely globális szinten is a hitelezési politika szigorodásához vezethet. A keleti blokk országainak, általában devizahitelek hajtotta piacán, ez fokozottan érezhető lesz, a fizetőképes kereslet szűkössége miatt.

Az utóbbi években az ingatlanpiac növekedési ütemét az innovatív és olcsó jelzáloghitelek megjelenése tartotta fenn, amely a tendenciózusan emelkedő ingatlanárak és a külföldi kisbefektetők megjelenése mellett arra késztette a lakosságot, hogy befektetési céllal vásároljon lakást. Az árak növekedésében egyre hangsúlyosabb szerepet kapott a spekuláció.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ingatlanpiaci árak legnagyobb mértékben, sorrendben, Ukrajnában, Romániában, Lettországban, Észtországban, Litvániában, Bulgáriában, Oroszországban és Örményországban növekedtek. A 20 százalékos éves emelkedés bőven meghaladta a GDP-bővülés mértékét.

Egy nemrégiben megjelent IMF tanulmány szerint a volt kommunista államok között több is akad, mely kiemelten magas érzékenységet mutat a tőkeáramlás megváltozásával szemben. Az EBRD emellett arra is figyelmeztet, hogy egy jelentősebb, esetleg a régióban általánosan jellemző ingatlanpiaci korrekció hatásai beláthatatlanok lehetnek.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm