2 °C Budapest

Elkészült a bűntérkép: áresés jön az érintett területek ingatlanpiacán?

Pénzcentrum
2007. november 6. 09:22

Bűntérkép, zajtérkép, hőtérkép. Ez a hármas befolyásolhatja majd a jövőben, hol is veszünk lakást. Budapesten minden lakópark reklámja csendes, nyugodt környezetet ígér, ám a fővárosi új közbiztonsági térképe nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban biztonságos környéken épül-e a lakópark.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Sasad Resort legújabb megfigyelései rámutatnak arra, hogy a Belügyminisztérium által készített legújabb "bűntérkép" a jövőben árnyaltabbá teheti az ingatlanpiacot. Mint ismert: a térkép alapján az V. kerület a legveszélyesebb. Ott több a bűntény, mint a Józsefvárosban. Az elemzés kimutatta azt is, hogy a XVII. kerület a legbiztonságosabb. Ugyanakkor általánosságban megfogalmazható az is, hogy Budán kevesebb a bűncselekmény mint a pesti oldalon. Az 1,2 millió lakással rendelkező Pesten tavaly 108 ezer, a félmilliós Budán 25 ezer esetben rendeltek el büntetőeljárást a hatóságok.

Árnyaltabbá teheti a fővárosi ingatlanpiacot a korábban napvilágot látott zajtérkép is - állítja a Sasad Resort projekt marketingért felelős igazgatója, Dömötör Mónika. Mint ismert: a főváros szakemberei e dokumentumon rögzítették a főváros jelentősebb útjait, vasútvonalait, nagyobb üzemeit. A szakemberek egy úgynevezett konfliktustérképet is felvázoltak azokról a területekről, ahol az erős zaj lakóházakat, kórházakat, iskolákat is terhel. Mindez forintokra, négyzetméter/árakra is lefordítható lesz-mondta a szakember.

A szakértő kiemelte: az új lakást vásárlók egyre tudatosabban vásárolnak. Így ma már nemcsak a banki lakáshitelekkel kapcsolatos szerződéseket, vagy a tulajdonosi viszonyokat, bizonyítandó papírokat nézik át részletesen, de az új ingatlan technikai jellegű paramétereit is leellenőrzik, mielőtt megvásárolják a lakást. Egyre gyakoribbak például az energiafogyasztással kapcsolatos kérdések. Mint ismeretes: 2009-től Magyarországon is bevezetik a lakóházakra érvényes zöldkártya-rendszert, amely tartalmazza az épületek energiafogyasztását. Dömötör Mónika szerint az emelkedő energiaárak miatt, már most is sok vevőnél döntési szempont ez a kérdés is.

Hasonlóan befolyásolni fogja az ingatlanpiaci döntéseket a zajtérkép, hiszen eddig csak szubjektív megérzései alapján tudta eldönteni a vevő, hogy zajos e a környék vagy sem. (Ez ráadásul napszakonként változó, így gyakorta megeshetett, hogy olyan időpontban nézte meg a lakást a vevő, amikor éppen csendes volt, ám beköltözve kellemetlen meglepetésben lehetett része.)
 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59