Elkészült a bűntérkép: áresés jön az érintett területek ingatlanpiacán?

Pénzcentrum
2007. november 6. 09:22

Bűntérkép, zajtérkép, hőtérkép. Ez a hármas befolyásolhatja majd a jövőben, hol is veszünk lakást. Budapesten minden lakópark reklámja csendes, nyugodt környezetet ígér, ám a fővárosi új közbiztonsági térképe nyilvánosságra hozatalával a vevő maga is ellenőrizheti, valóban biztonságos környéken épül-e a lakópark.

A Sasad Resort legújabb megfigyelései rámutatnak arra, hogy a Belügyminisztérium által készített legújabb "bűntérkép" a jövőben árnyaltabbá teheti az ingatlanpiacot. Mint ismert: a térkép alapján az V. kerület a legveszélyesebb. Ott több a bűntény, mint a Józsefvárosban. Az elemzés kimutatta azt is, hogy a XVII. kerület a legbiztonságosabb. Ugyanakkor általánosságban megfogalmazható az is, hogy Budán kevesebb a bűncselekmény mint a pesti oldalon. Az 1,2 millió lakással rendelkező Pesten tavaly 108 ezer, a félmilliós Budán 25 ezer esetben rendeltek el büntetőeljárást a hatóságok.

Árnyaltabbá teheti a fővárosi ingatlanpiacot a korábban napvilágot látott zajtérkép is - állítja a Sasad Resort projekt marketingért felelős igazgatója, Dömötör Mónika. Mint ismert: a főváros szakemberei e dokumentumon rögzítették a főváros jelentősebb útjait, vasútvonalait, nagyobb üzemeit. A szakemberek egy úgynevezett konfliktustérképet is felvázoltak azokról a területekről, ahol az erős zaj lakóházakat, kórházakat, iskolákat is terhel. Mindez forintokra, négyzetméter/árakra is lefordítható lesz-mondta a szakember.

A szakértő kiemelte: az új lakást vásárlók egyre tudatosabban vásárolnak. Így ma már nemcsak a banki lakáshitelekkel kapcsolatos szerződéseket, vagy a tulajdonosi viszonyokat, bizonyítandó papírokat nézik át részletesen, de az új ingatlan technikai jellegű paramétereit is leellenőrzik, mielőtt megvásárolják a lakást. Egyre gyakoribbak például az energiafogyasztással kapcsolatos kérdések. Mint ismeretes: 2009-től Magyarországon is bevezetik a lakóházakra érvényes zöldkártya-rendszert, amely tartalmazza az épületek energiafogyasztását. Dömötör Mónika szerint az emelkedő energiaárak miatt, már most is sok vevőnél döntési szempont ez a kérdés is.

Hasonlóan befolyásolni fogja az ingatlanpiaci döntéseket a zajtérkép, hiszen eddig csak szubjektív megérzései alapján tudta eldönteni a vevő, hogy zajos e a környék vagy sem. (Ez ráadásul napszakonként változó, így gyakorta megeshetett, hogy olyan időpontban nézte meg a lakást a vevő, amikor éppen csendes volt, ám beköltözve kellemetlen meglepetésben lehetett része.)
 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?