13 °C Budapest

Téged is köt a hűségnyilatkozat? Már érződik a változások szele...

Pénzcentrum
2007. november 8. 10:00

Önkorlátozó ajánlást fogadott el a hűségnyilatkozattal kapcsolatos panaszok megszüntetése végett a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács. A hat nagy távközlési szolgáltató és a két szakmai szervezet megegyezett többek között abban, hogy az elkötelezettség időtartamának arányban kell állnia az ennek fejében nyújtott kedvezményekkel, illetve, hogy az előfizetés idő előtti felmondásakor kiszabott kötbért keretek közé kell szorítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar távközlési piac természetes velejárója a hűségnyilatkozat, a szerződések 70-95 százalékát nyilatkozat megadásával kötik meg az ügyfelek. Bár idén júniusban már megszületett a hűségnyilatkozat szabályozására vonatkozó javaslat, melynek értelmében annak maximális időtartama 6 hónapra rövidülne, az ügyben azóta nem történt érdemi változás.

A távközlési cégek saját üzletpolitikájuknak megfelelően alakítják ki a hűségnyilatkozatot, amely így általában 1-2 esztendőre köti az ügyfelet a szerződésben foglaltakhoz. Az NHH fogyasztói jogi képviselője szerint erősen kifogásolható az ajánlás azon része, melynek értelmében a hűségszerződés a szolgáltató és a fogyasztó között létrejövő magánjogi szerződés, s így nincs szükség annak hatósági jogszabályi korlátozására.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a GTS Datanet Távközlési Kft., az Invitel Zrt., a Magyar Telekom Nyrt, a Pannon GSM Zrt., a UPC Magyarország Kft. és a Vodafone Zrt. együttes javaslatában vállalja, hogy időben értesíti az ügyfeleket a hűségszerződés lejártáról, az automatikusan nem hosszabbodhat meg, de nem is alakulhat át határozatlan időtartamú szerződéssé.

A távközlési társaságok emellett arra is ígéretet tettek, hogy a szerződés lejárta előtt 15 nappal értesítik az ügyfeleket, a rossz azonban az, hogy csakis akkor, ha a változások negatív módon érintik őket. Ezek szerint továbbra főként az ügyfélnek kell figyelnie a dátumokra, és megtenni a szükséges lépéseket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?