4 °C Budapest

Téged is köt a hűségnyilatkozat? Már érződik a változások szele...

Pénzcentrum
2007. november 8. 10:00

Önkorlátozó ajánlást fogadott el a hűségnyilatkozattal kapcsolatos panaszok megszüntetése végett a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács. A hat nagy távközlési szolgáltató és a két szakmai szervezet megegyezett többek között abban, hogy az elkötelezettség időtartamának arányban kell állnia az ennek fejében nyújtott kedvezményekkel, illetve, hogy az előfizetés idő előtti felmondásakor kiszabott kötbért keretek közé kell szorítani.

A magyar távközlési piac természetes velejárója a hűségnyilatkozat, a szerződések 70-95 százalékát nyilatkozat megadásával kötik meg az ügyfelek. Bár idén júniusban már megszületett a hűségnyilatkozat szabályozására vonatkozó javaslat, melynek értelmében annak maximális időtartama 6 hónapra rövidülne, az ügyben azóta nem történt érdemi változás.

A távközlési cégek saját üzletpolitikájuknak megfelelően alakítják ki a hűségnyilatkozatot, amely így általában 1-2 esztendőre köti az ügyfelet a szerződésben foglaltakhoz. Az NHH fogyasztói jogi képviselője szerint erősen kifogásolható az ajánlás azon része, melynek értelmében a hűségszerződés a szolgáltató és a fogyasztó között létrejövő magánjogi szerződés, s így nincs szükség annak hatósági jogszabályi korlátozására.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a GTS Datanet Távközlési Kft., az Invitel Zrt., a Magyar Telekom Nyrt, a Pannon GSM Zrt., a UPC Magyarország Kft. és a Vodafone Zrt. együttes javaslatában vállalja, hogy időben értesíti az ügyfeleket a hűségszerződés lejártáról, az automatikusan nem hosszabbodhat meg, de nem is alakulhat át határozatlan időtartamú szerződéssé.

A távközlési társaságok emellett arra is ígéretet tettek, hogy a szerződés lejárta előtt 15 nappal értesítik az ügyfeleket, a rossz azonban az, hogy csakis akkor, ha a változások negatív módon érintik őket. Ezek szerint továbbra főként az ügyfélnek kell figyelnie a dátumokra, és megtenni a szükséges lépéseket.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?