5 °C Budapest

Épülnek Magyarország legdrágább lakásai

Pénzcentrum
2007. október 17. 10:35

Nagyon úgy néz ki, hogy megépül az egykor SZOT-szállónak szánt rózsadombi épület, melynek félkész szerkezete 1971 óta "díszíti" a budapesti városképet. A beruházó Pro-Hill Kft. a KÉSZ kivitelezésében a pereskedés lezárulta után megkezdte a legdrágább budapesti lakásokat magába foglaló Excelsior Budapest Spa társasház építését. A projekt sok szempontból is egyedülálló, s ennek köszönhetően az árazása is unikális; négyzetméterenként legalább 1.5 millió forintot kell fizetni majd egy luxuslakásért.

Az eredetileg SZOT üdülőnek szánt épületben (az ingatlan története a következő oldalon) 70 luxuslakás kap majd helyet. Az összesen 22 ezer négyzetméteres épületnek a felét adják ki a lakások, a másik felét pedig a közösségi terek, melybe a lépcsőházak és a folyosók is beletartoznak. A lakások mindegyike dunai panorámával és erkéllyel rendelkezik majd, s átlagosan 155 négyzetméteresek lesznek, a legkisebb lakás 100, míg a legnagyobb mintegy 270 négyzetméteres lesz. A 8. emeleten pedig 3 penthouse lakás épül majd. A főbejáraton belépve a tervek szerint az ember egy 600 négyzetméteres közös térbe ér majd, melyben egy kávézó, két étterem, egy télikert és egy exklúzív élelmiszer bolt kap majd helyet. A két hektáros kert kizárólag a lakástulajdonosok számára lesz fenntartva.

Mint egy szállodában

A Pro-Hill tervei szerint az épület nemcsak adottságaiban lesz egyedülálló Budapesten. A fejlesztő egy sor olyan szolgáltatást tervez a házban, melyeket idáig jellemzően csak szállodákban lehetett egy helyen elérni. A társasházban mosoda, portaszolgálat és őrzés-védés, garázsmester-szolgálat, autómosó is helyet kap majd és a hosszú távú tervek szerint lesz a házban sofőrszolgálat is. A lakók a házon belül a belépőkártyájukkal fizetnek majd az üzletekben és az éttermekben és aztán a közös költséghez hozzáadva egyben egynlítik ki fogyasztásukat.


Az épület alján épül majd meg az 3,000 négyzetméteres wellness-központ, melyben úszómedence, termálmedence (a vízet a szomszédos Lukács fürdő szolgáltatja majd), szaunák, bár, masszázs- és beauty-szalon, valamint egy 50 nm-es konditerem szolgálja majd a lakástulajdonosok és a - nyilvánvalóan kifejezetten drága - belépőjegyet megvásárló látogatók egészségét.

20 milliárdos beruházás

A Pro-Hill 20 milliárdos projektjét a CIB Bank és a Hypo Alpe-Adria közösen finanszírozza, míg a kivitelezést a Strabagtól a KÉSZ vette át. A fejlesztő szerint az épület 2008 végére készül majd el, így vélhetően 2009 elején kerül majd telejsen átadásra az Excelsior Budapest Spa. A lakások - melyek négyzetméternkénti ára 6,500 eurónál kezdődik, de jellemzően ennél nagyságrendileg magasabb átlagos négyzetméterár alakulhat majd ki - értékesítését a beruházó a RE/MAX-szel közösen végzi majd. A projekt először Londonban, a luxuslakások vásárán mutatkozott be a közelmúltban, így a beruházó egyelőre nem tudott információval szolgálni, hogy milyen arányban érdeklődnek külföldiek a lakások iránt.



Az Excelsior Budapest Spa mindenképpen unikális lakóprojektnek tekinthető Budapesten, hiszen egyrészt hasonló panorámájú és magasságú épület nincs még és nem is nagyon lesz a főváros közepén, másrészt pedig az ingatlan által felsorakoztatott szolgáltatások is kiemelik az épületet a budapesti luxusprojektek sorából. Az árazás ennek megfelelő, a 6,500 eurót meghaladó négyzetméterár jelenleg egyedülálló Magyarországon. A luxuslakások piaca pedig semmiképpen sem nevezhető túlkínálatosnak, az eddigi legdrágább projektben, a Palazzo Dorottyában 1 millió forintos (kb. 4,000 eurós) négyzetméterár mellett is kifejezetten jól alakul az értékesítés. Igaz ugyanakkor, hogy a Palazzo Dorottyában a lakások döntő többségét külföldiek vették meg. Gyarmati Ágoston, a projekt szóvivője elmondta, hogy vélhetően sok külföldi vásárló érdeklődik majd a lakások iránt és arra is számítanak, hogy jelentős számú vásárló elsősorban befektetési célból vesz majd ingatlant a komplexumban. Hasonló luxusprojektre Varsóban találunk példát, ott az Orco toronyház fejlesztése a lengyel főváros belvárosának szívében épül és a négyzetméterárak 7,000 euró körül alakulnak, s az Orco közlése szerint az értékesítés kifejezetten jól halad, a vevők többsége pedig lengyel állampolgár.

A SZOT-üdülőt a hetvenes évek eleje óta figyelhetjük a Rózsadomb Pest felé néző oldalán. 1971-ben a néhai Vass Antal tervei alapján indult el a kivitelezése, azonban a rendszerváltásig csak a jelenlegi szerkezetig sikerült ejutni. A rendszerváltás után a Globex csoporthoz került, mely azonban 1998-ban - büntetőeljárások indulásával párhuzamosan - csődbe ment. Az ingatlan ezután kártérítéseként került a Globex egyik legnagyobb ügyfeléhez, Sopron önkormányzatához. Az önkormányzat több sikertelen kísérlet után 2004 nyarán eladta az ingatlant a jelenlegi tulajdonosnak, a Pro-Hill Kft.-nek.

A beruházó Pro-Hill Kft. 2005. októberében a Magyar Építész Kamarával, az Országos Lakás és Építésügyi Hivatallal és a II. kerületi Önkormányzattal együttműködve nyílt építészeti tervpályázaton választott ki két nyertes pályaművet. A Pro-Hill Kft. kivitelezési tervét a Budapesti Világörökségért Alapítvány (BVA) azonban a városkép szempontjából elfogadhatatlannak tartotta és 2006 februárjában a közigazgatási hivatalnál az építési engedély visszavonását kérelmezte. A BVA fő kifogása az eredtileg 7 emeletes épületre tervezett további két emelet ellen irányult. A Közigazgatási Hivatal először visszautasította a kérelmet, mondván a BVA nem tekinthető ügyfélnek, mire a BVA bírósághoz fordult.


A Fővárosi Bíróság ítéletében kötelezte a Közigazgatási Hivatalt, hogy hozzon érdemi döntést a Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) beadványával kapcsolatban Az indoklásban az ENSZ által létrehozott ún. Aarhusi Egyezmény szerepel, mely környezetvédelmi ügyekben a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételhez való jogát tartalmazza. A bíróság szerint ugyanis az Excelsior Budapest Spa lakóépület átépítésének ügye kifejezetten környezetvédelmi ügy.

A BVA és a Pro Hill pereskedésének idejére a Fővárosi Bíróság aztán felfüggesztette az Excelsior Spa építési engedélyét a jogerős döntésig. A BVA a bíróságon úgy érvelt, hogy az átalakítás keretében épülő további emeletek a dunai panorámát tenné tönkre, veszélyeztetve ezzel az UNESCO által adományozott világörökségi címet. Az épület körüli vitának végül peren kívűli megegyezés vetett véget. A kompromisszum szerint a jelenlegi 7 emelet fölé már csak egy kvázi emelet épül, ahol csak három penthouse lakás kap helyet.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?