6 °C Budapest

Budapesti belvárosi, athéni kétszobás, vagy párizsi minigarzon -árban ugyanott

Pénzcentrum
2007. október 9. 12:39

Őszi elemzésünkben virtuális bolyongásra indulunk Európában egy millió euróval a zsebünkben. A cél ingatlanvásárlás Európa fővárosaiban és üdülőhelyein. Az ingatlan.net-hez hasonló európai ingatlanos gyűjtőportálok és közvetítői honlapok segítségével megkerestük milyen ingatlanokhoz juthatunk 100.000 illetve 1.000.000 eurót költve. Az elemzésben bemutatjuk keresési tapasztalatainkat, és a talált ingatlanokat.

A portálok

A külföldi ingatlankeresés legkézenfekvőbb formája az adott országban működő ingatlanos portálok kínálatának böngészése. A sikeres keresés egyik alapja a megfelelő, minőségi szolgáltatást nyújtó portál kiválasztása. Külföldiként indulva két utat járhatunk be.

Egyrészt egy internetes keresőbe beírva a minket érdeklő város nevét és az ingatlan, esetleg a vétel szót, a kapott találatok nagy része valamilyen ingatlanos kereső oldalra vezet minket. Szerencsés esetben értjük a szóban forgó ország nyelvét, s ekkor könnyen kereshetünk a felajánlott oldalakon. Ha nem beszéljük az adott nyelvet, nehezebb dolgunk lesz, mivel kevés oldalnak van angol verziója, illetve ha van is, gyakran nem a teljes tartalmat fedi le. Az ingatlanok fő jellemzői: méret, ár, és szobaszám megjelennek angolul, de a szöveges leírás már a portál anyanyelvén szerepel az angol verzióban is. Sajnos sok olyan portált is találhatunk, ahol egyáltalán nincs angol verzió, de a rámenősebb keresőknek ekkor sem kell feladniuk, az ingatlanos oldalak kereső szolgáltatásai nagyon hasonló szisztéma alapján épülnek fel Európa, de nyugodtan kijelenthetjük, hogy világszerte is. Találhatunk az ingatlan.net struktúrájához hasonlóan gyorskeresőt, illetve részletes keresőt, s pár keresés lefuttatásával a nyelvismeret nélkül is kikövetkeztethetők az egyes adatok jelentései. Így ugyan csak az alapvető információk megismerésére szorítkozhatunk, de a hiányzó nyelvismeret fényében így is sikeresnek mondható a keresés.

A másik út, amelyet külföldi ingatlankeresésünk során követhetünk, olyan nagy ingatlanos portálok keresése melyek több ország kínálatát vonultatják fel. Ezeket a portálokat működtetheti egy multinacionális ingatlanközvetítő hálózat, de találunk olyan kimondott gyűjtőportálokat is, melyek több ország közvetítőinek és magán eladóinak hirdetését gyűjtik össze. Ez utóbbiakra lehet példa az angol Rightmove, mely főleg az Egyesült Királyságbeli közvetítők hirdetéseit teszi közzé angol nyelven, de más európai országok több ezer ingatlan ajánlatát is megtalálhatjuk itt. Az ilyen portálok nagy előnye, hogy a megszokott környezetben kereshetünk több ország hirdetései között, így sok információhoz hozzáférhetünk, a leírásokat is angol nyelven olvashatjuk. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy eme gyűjtőportálok esetében a külföldi kínálat bemutatása a hazai ingatlankeresők másodlagos igényeit szolgálja ki. Ez azt jelenti, hogy főleg üdülési, befektetési célból vásárlók igényeinek megfelelő ingatlanokat mutatnak be, így kínálatuk nem fedi le az adott külföldi ország teljes piacát. Ilyen szélsőséges külföldi kínálatra lehet példa a findaproperty.com honlap.

A sikeres keresés érdekében érdemes a két úton párhuzamosan haladni, és mindkét forrásból összegyűjteni a szükséges információkat. Ha tényleges vásárláson törjük a fejünket, akkor már elkerülhetetlen egy közvetítő bevonása. Ez egyrészt saját biztonságunkat növeli, segít leküzdeni a nyelvi nehézségeket, illetve a fent említett gyűjtőportálokon gyakran csak a közvetítő elérhetősége szerepel, mely így az egyetlen járható utat jelenti.

Az ingatlanok

Nézzük milyen ingatlanokat találunk a fenti módszerekkel 100.000, illetve 1.000.000 euróért az európai városokban. Elsőként a százezer eurós ingatlanokat vesszük sorra. Ez az összeg kb. 25 millió forintot jelent, ezért Budapesten egy belvárosi 75 m2-es, 2 és fél szobás lakást, vagy vidéken egy 3 szobás, 132 m2-es házat tudunk venni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szomszédos Bécsben 100.000 euróért egy külvárosi 45 m2-es, 2 szobás lakást kapunk. Ugyanezen az árért Athénben kétszer ekkora: 90 m2-es, két hálószobás lakást kapunk a város központjában. Moszkvában a két szobás, a 45 m2-es lakásért már 118.000 eurót kell fizetni, ami hozzávetőleg 29 M Ft-ot tesz ki. 105.000 euróért Brüsszel környékén már csak 40 m2-es lakást kapunk, ami ráadásul felújítandó. A 40 m2-t Dublinban már nagyon drágán mérik, a két szobás, jó beosztású lakásért 270.000 eurót kell fizetni. Visszakanyarodva a százezer eurós nagyságrendhez, Isztanbulban 3 szobás, 70 m2-es lakást találunk 79.000 euróért. Szintén 3 szobás 68 m2-es lakást Prágában 101.000 euróért találunk. Ugyanekkora lakásért Svájcban csaknem a dupláját, 197.000 eurót kell kifizetnünk. Szintén drágább városnak számít Párizs, ahol 135.000 euróért csak egy 25 m2-es manzárdszobát kapunk. Ilyen méretű lakást találunk Helsinkiben is 102.000 euróért. Az 1 szobás lakáshoz egy terasz is tartozik. A legnagyobb ingatlant 100.000, egészen pontosan 98.500 euróért a török Riviérán kapjuk. A 24,7 M Ft-nak megfelelő összegért egy 3 hálószobás, 122 m2-es nyaraló apartmant kapunk, kilátással a tengerre. Magasabb ártartományban fekszik Madrid, illetve Oslo. A spanyol fővárosban 176.000 euróért kapunk egy 36 m2-es, 1 szobás lakást, míg az északi fővárosban 164.000 eurót kell fizetnünk egy 50 m2-es, 2 szobás lakásért. Rómában egy 50 m2-es lakás ára 135.000 euró, azaz hozzávetőlegesen 34 M Ft.

Az egy nagyságrenddel nagyobb tartományba lépve még szembetűnőbb különbségek fedezhetők fel a városok között. Az 1 M euró, azaz 250 millió forint Budapesten egy XII. kerületi 500 m2-es luxus villa árát fedezi, vidéken pedig már félkész, 1200 m2-es kastélyt kapunk ezért a pénzért cserébe. Athénban kerek 1 M euróért egy 270 m2-es háromszintes házat kapunk, luxus kivitelben, 5 szobával. Bécsben egy komplett bérházat vásárolhatunk 20.000 euró felárért, bérlőkkel, összesen 1368 m2-en. A bérház szépséghibája, hogy 4 lakást már tulajdonosa lakja, így az ingatlan bérház jellege nehezen változtatható Moszkvában 1.003.000 euróért egy 49 emeletes luxus társasház 29. emeletén 182 m2-es lakást kapunk 5 szobával és lenyűgöző panorámával. Hasonló méretű, azonban koránt sem luxus kivitelű ingatlanhoz jutunk Koppenhágában 1.040.000 euróért. A 212 m2-es 3 emeletes sorház 5 szobájával a főváros kevésbé elegáns részén helyezkedik el. 214 m2-es reprezentatív, 7 szobás lakást vásárolhatunk Barcelonában 1.325.000 euróért. Szintén luxus, de jóval nagyobb méretekkel rendelkező penthouse lakást kapunk Prágában 1400.000 euróért. A 340 m2-es duplex elrendezésű, 5 szobás ingatlanhoz egy 70 m2-es tetőterasz is tartozik a megfelelő panorámával. Rómában, a lélektani határon, azaz 990.000 euróért egy 160 m2-es, 6 szobás lakást tudunk vásárolni. Ennél 90.000 euróval olcsóbb az a 104 m2-es, 5 szobás párizsi lakás, melynek ablakai a Saint Martin csatornára néznek. Szintén 900.000 euróért Helsinki külvárosi részén 2 szintes, 298 m2-es házat kapunk 8 szobával és tágas kerttel. Brüsszel kertvárosi részén, egy exkluzív lakóparkban 1.100.000 eurót kérnek egy mindössze 70 m2-es 4 szobás lakásért. A svájci Alpokban szintén magas négyzetméter árakkal találkozhatunk, 1.010.000 eurót kell fizetni egy hegyi panorámával rendelkező 109 m2-es, 4 és fél szobás luxus lakásért. Nyaraló ingatlanok közül a portugál Ezüst parton 750.000 euróért vehetünk 5 szobás, 400 m2-es apartmant. Szintén partközelben, de jóval magasabb áron, 969.000 euróért kapunk Estorilban egy 122 m2-es, 4 szobás lakást.

A felsorolást még hosszan folytathatnánk - ráadásul a kínálat felső vége több nyugat-európai országban, s például Moszkvában is több nagyságrenddel az 1M eurós sáv fölött van-, de az európai városok ingatlanpiacának sokszínűségéről már e körkép is ízelítőt adhatott.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm