Felemás törvénymódosítás - lehet, hogy nem kell majd értékbecslés?

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 09:00

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) tervezett módosítása szerint ingyenesen szolgáltatnak információt az illetékhivatalok az önkormányzatoknak, a bíróságoknak, illetve egyéb hivatalos szerveknek, a hitelintézeteknek és ingatlanforgalmazóknak viszont már fizetniük kell - olvasható a Napi Gazdaságban.

Nálunk tehát még mindig nem lesz nyilvános, mindenki számára elérhető ingatlan-nyilvántartás, annak ellenére, hogy Kováts Tibor, a RE/MAX magyarországi hálózatának vezető ingatlanpiaci szakértője szerint Európa legtöbb országában már nyilvánosak a forgalmi adatok. Németországban és Franciaországban például akár az interneten is meg lehet tekinteni, hogy egy utcában mennyiért keltek el az elmúlt időszakban az ingatlanok.

A köz számára is elérhető nyilvántartás pedig számos, a torz értékelésből fakadó problémát megoldhatna. A szakértő szerint ugyanis az internet jelenleg 20-30 százalékkal túlértékelt ingatlanokkal van tele, mivel az eladóknak nincs megbízható viszonyítási alapjuk.

Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője szerint ugyan a szerződésekben nem mindig a tényleges árat tüntetik fel a felek, de még mindig az illetékhivatali nyilvántartás a legátfogóbb és legmegbízhatóbb. Kováts szerint pedig egyre inkább közelít a szerződésben szereplő érték a ténylegesen kifizetett összeghez, mivel sokan tartanak a vagyonosodási vizsgálatoktól.

Az APEH Közép-magyarországi illetékesének tájékoztatása szerint a régióban idén eddig összesen 650 esetben állapítottak meg a szerződésben meghatározottól eltérő értéket a helyszíni szemle és az összehasonlító adatok alapján.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyik nagy kereskedelmi bank jelzálog-finanszírozási vezetője szerint azokban az esetekben, mikor a hitelbiztosítéki érték a hitelösszeghez képest nagyon alacsony, előfordulhat, hogy a hitelintézet csak az illetékhivatali adatbázist használja, és eltekint az értékbecsléstől.

Ezzel szemben Tóth Balázs, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója szerint az adatbázis használata nem helyettesítheti a belső ingatlanszakértők felelősségteljes munkáját. A jelzálogbankok ugyanis már két és fél éve használhatják az adatbázist, de nincs jó tapasztalatuk róla.

A bank tavasszal a 2005-ös illetékhivatali adatokat 25, míg a tavalyiakat 10 százalékot meghaladó mértékben indexálta. Ugyanakkor az illetékhivatali adatbázis arra jó lehet, hogy az adatokat a hitelbírálat ellenőrzésekor, vagy jóváhagyás előtt összehasonlítsák.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?