Felemás törvénymódosítás - lehet, hogy nem kell majd értékbecslés?

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 09:00

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) tervezett módosítása szerint ingyenesen szolgáltatnak információt az illetékhivatalok az önkormányzatoknak, a bíróságoknak, illetve egyéb hivatalos szerveknek, a hitelintézeteknek és ingatlanforgalmazóknak viszont már fizetniük kell - olvasható a Napi Gazdaságban.

Nálunk tehát még mindig nem lesz nyilvános, mindenki számára elérhető ingatlan-nyilvántartás, annak ellenére, hogy Kováts Tibor, a RE/MAX magyarországi hálózatának vezető ingatlanpiaci szakértője szerint Európa legtöbb országában már nyilvánosak a forgalmi adatok. Németországban és Franciaországban például akár az interneten is meg lehet tekinteni, hogy egy utcában mennyiért keltek el az elmúlt időszakban az ingatlanok.

A köz számára is elérhető nyilvántartás pedig számos, a torz értékelésből fakadó problémát megoldhatna. A szakértő szerint ugyanis az internet jelenleg 20-30 százalékkal túlértékelt ingatlanokkal van tele, mivel az eladóknak nincs megbízható viszonyítási alapjuk.

Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője szerint ugyan a szerződésekben nem mindig a tényleges árat tüntetik fel a felek, de még mindig az illetékhivatali nyilvántartás a legátfogóbb és legmegbízhatóbb. Kováts szerint pedig egyre inkább közelít a szerződésben szereplő érték a ténylegesen kifizetett összeghez, mivel sokan tartanak a vagyonosodási vizsgálatoktól.

Az APEH Közép-magyarországi illetékesének tájékoztatása szerint a régióban idén eddig összesen 650 esetben állapítottak meg a szerződésben meghatározottól eltérő értéket a helyszíni szemle és az összehasonlító adatok alapján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyik nagy kereskedelmi bank jelzálog-finanszírozási vezetője szerint azokban az esetekben, mikor a hitelbiztosítéki érték a hitelösszeghez képest nagyon alacsony, előfordulhat, hogy a hitelintézet csak az illetékhivatali adatbázist használja, és eltekint az értékbecsléstől.

Ezzel szemben Tóth Balázs, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója szerint az adatbázis használata nem helyettesítheti a belső ingatlanszakértők felelősségteljes munkáját. A jelzálogbankok ugyanis már két és fél éve használhatják az adatbázist, de nincs jó tapasztalatuk róla.

A bank tavasszal a 2005-ös illetékhivatali adatokat 25, míg a tavalyiakat 10 százalékot meghaladó mértékben indexálta. Ugyanakkor az illetékhivatali adatbázis arra jó lehet, hogy az adatokat a hitelbírálat ellenőrzésekor, vagy jóváhagyás előtt összehasonlítsák.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm