Felemás törvénymódosítás - lehet, hogy nem kell majd értékbecslés?

Pénzcentrum
2007. szeptember 19. 09:00

Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) tervezett módosítása szerint ingyenesen szolgáltatnak információt az illetékhivatalok az önkormányzatoknak, a bíróságoknak, illetve egyéb hivatalos szerveknek, a hitelintézeteknek és ingatlanforgalmazóknak viszont már fizetniük kell - olvasható a Napi Gazdaságban.

Nálunk tehát még mindig nem lesz nyilvános, mindenki számára elérhető ingatlan-nyilvántartás, annak ellenére, hogy Kováts Tibor, a RE/MAX magyarországi hálózatának vezető ingatlanpiaci szakértője szerint Európa legtöbb országában már nyilvánosak a forgalmi adatok. Németországban és Franciaországban például akár az interneten is meg lehet tekinteni, hogy egy utcában mennyiért keltek el az elmúlt időszakban az ingatlanok.

A köz számára is elérhető nyilvántartás pedig számos, a torz értékelésből fakadó problémát megoldhatna. A szakértő szerint ugyanis az internet jelenleg 20-30 százalékkal túlértékelt ingatlanokkal van tele, mivel az eladóknak nincs megbízható viszonyítási alapjuk.

Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője szerint ugyan a szerződésekben nem mindig a tényleges árat tüntetik fel a felek, de még mindig az illetékhivatali nyilvántartás a legátfogóbb és legmegbízhatóbb. Kováts szerint pedig egyre inkább közelít a szerződésben szereplő érték a ténylegesen kifizetett összeghez, mivel sokan tartanak a vagyonosodási vizsgálatoktól.

Az APEH Közép-magyarországi illetékesének tájékoztatása szerint a régióban idén eddig összesen 650 esetben állapítottak meg a szerződésben meghatározottól eltérő értéket a helyszíni szemle és az összehasonlító adatok alapján.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az egyik nagy kereskedelmi bank jelzálog-finanszírozási vezetője szerint azokban az esetekben, mikor a hitelbiztosítéki érték a hitelösszeghez képest nagyon alacsony, előfordulhat, hogy a hitelintézet csak az illetékhivatali adatbázist használja, és eltekint az értékbecsléstől.

Ezzel szemben Tóth Balázs, az UniCredit Bank ügyvezető igazgatója szerint az adatbázis használata nem helyettesítheti a belső ingatlanszakértők felelősségteljes munkáját. A jelzálogbankok ugyanis már két és fél éve használhatják az adatbázist, de nincs jó tapasztalatuk róla.

A bank tavasszal a 2005-ös illetékhivatali adatokat 25, míg a tavalyiakat 10 százalékot meghaladó mértékben indexálta. Ugyanakkor az illetékhivatali adatbázis arra jó lehet, hogy az adatokat a hitelbírálat ellenőrzésekor, vagy jóváhagyás előtt összehasonlítsák.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?