20 °C Budapest

Hogyan távozzunk "rendesen" az élők sorából?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 13:00

Sokan álmodozunk arról, hogy egy távoli rokon milliókat hagy ránk, de a valóság sajnos fájdalmas, és kellemetlen tapasztalatokkal járhat. Egy tőkebefektetésesekkel foglalkozó brit cég világított rá arra, hogy a várt 3 hónap helyett előfordulhat, hogy hat hónapot, vagy akár 3 évet is várni kell arra, hogy megkaphassuk amit ránk hagytak...

A cég által készített tanulmány szerint közel 2 millió brit szembesült olyan problémákkal, amik jelentősen késleltették az örökölt tulajdonukhoz való hozzájutást. Az évekig nyúló késések egyáltalán nem szokatlanok, még akkor sem, ha senki nem támadta meg a végakaratot.

Sokak számára a késés mindössze kényelmetlenség, de vannak akiknél komolyabb problémákat is okozhat az évekig elnyúló hagyatéki eljárás. A britek 40 százaléka az örökségét nyugdíja kiegészítésére szeretné felhasználni, miközben több mint negyedük a nyugdíjkorhatárhoz közel a hiteleik kifizetésére szánja a kapott összeget.

Mielőtt megkaphatnánk a pénzt, vagy az örökölt tárgyakat, öröklési illeték bevallást kell készíteni, ami előtt természetesen fel kell értékelni a szóban forgó eszközöket, a család otthonát, és minden más vagyontárgyat. A bevallás benyújtása után viszont már nincs visszaút, az illetéket meg kell fizetni, bár részletfizetésre is van lehetőség. Csak ezután lehet kérni a hagyatékok átadásának engedélyezését.

A vagyonnal két formája van, az ingó vagyontárgyak, amelyek meghatározott értékkel bírnak, a készpénz, vagy egy szeretett ékszer, amit az unoka kaphat, a másik pedig az ingatlanok, amit általában a gyerek, vagy a házastárs örököl. Az ingó tárgyak azonnal kioszthatóak, amint a hagyatéki eljárás engedélyezése megtörténik, de az ingatlanok esetén más a helyzet, ezt csak akkor kaphatják meg az örökösök, ha az örökhagyó az összes korábbi adóját befizette.

A késések általában abból adódnak, hogy sokan nem készítenek végrendeletet, vagy ha igen, akkor az már elavult. A britek meglepően nagy része, 70 százalékuk végrendelet nélkül távozik az élők sorából. További problémát jelenthet, ha a vagyontárgyak közül van olyan ami külföldön található.

800 ezer brit rendelkezik valamely másik országban nyaralóval, vagy hétvégi házzal, és nincsenek tisztában ennek a következményeivel. A jogi háttér különbözősége miatt ugyanis problémás lehet a külföldi ingatlan. Ilyen különbség például, hogy a britek arra hagyják a vagyonukat, akire akarják, miközben a franciák, vagy a spanyolok csak egyenes ágon örökíthetnek, vagyis egy nem családhoz tartozó személy nem örökölhet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ebben az esetben tanácsos mind a két országban tanácsot kérni, hogy tisztában legyünk a törvényi keretekkel. Bár a britek szabadon örökíthetnek, azért van néhány korlátozás a rokonok védelmére. Ennek értelmében mindenképpen biztosítani kell egy bizonyos összeget a házastársnak, és az eltartott gyereknek is. E nélkül a végrendelet megtámadható, és a bíróság valószínűleg a család javára fog dönteni.

Ezekből látszik, hogy számos olyan dolog van, amiről gondoskodni kell még a halálunk előtt, hogy nyugodtan, és "rendesen" tudjunk távozni az élők sorából. A legelső és legfontosabb dolog egy végrendelet készítése, amit azért néha napján aktualizálni is kell. Meg kell bizonyosodni arról, hogy az adóügyeink mindig rendben vannak, nehogy a család, vagy az öröklő személyek lássák ennek a kárát.

Nem hátrány az sem, ha a végrendelet végrehajtójának szánt személyttájékoztatjuk a "kinevezésről", így ő is időben fel tud készülni a későbbi feladatira. A családnak is megnyugvást jelent, és az esetek nagy többségében a vita is lekerülhető lenne, ha ők is informálva lennének arról, hogy mit örökölhetnek halálunk esetén.

A végrendelettel kapcsolatos problémák ugyanis a legtöbb esetben nem a pénz alapján, hanem érzelmi alapon vetődnek fel, mikor valaki csalódott, mert más kapta meg a nagyi étkészletét, vagy a nagypapa ezüst óráját. Ha mindenki tudja, hogy mire számíthat, akkor nem okozhat váratlan meglepetést a végrendelet kihirdetése...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
laskainelli  |  2023.09.11 12:49
Gyanítom, ha ezt az írást olvasod, most nehéz időszakon mentek keresztül a párkapcsolatodban, és az...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM