20 °C Budapest

Hogyan távozzunk "rendesen" az élők sorából?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 13:00

Sokan álmodozunk arról, hogy egy távoli rokon milliókat hagy ránk, de a valóság sajnos fájdalmas, és kellemetlen tapasztalatokkal járhat. Egy tőkebefektetésesekkel foglalkozó brit cég világított rá arra, hogy a várt 3 hónap helyett előfordulhat, hogy hat hónapot, vagy akár 3 évet is várni kell arra, hogy megkaphassuk amit ránk hagytak...

A cég által készített tanulmány szerint közel 2 millió brit szembesült olyan problémákkal, amik jelentősen késleltették az örökölt tulajdonukhoz való hozzájutást. Az évekig nyúló késések egyáltalán nem szokatlanok, még akkor sem, ha senki nem támadta meg a végakaratot.

Sokak számára a késés mindössze kényelmetlenség, de vannak akiknél komolyabb problémákat is okozhat az évekig elnyúló hagyatéki eljárás. A britek 40 százaléka az örökségét nyugdíja kiegészítésére szeretné felhasználni, miközben több mint negyedük a nyugdíjkorhatárhoz közel a hiteleik kifizetésére szánja a kapott összeget.

Mielőtt megkaphatnánk a pénzt, vagy az örökölt tárgyakat, öröklési illeték bevallást kell készíteni, ami előtt természetesen fel kell értékelni a szóban forgó eszközöket, a család otthonát, és minden más vagyontárgyat. A bevallás benyújtása után viszont már nincs visszaút, az illetéket meg kell fizetni, bár részletfizetésre is van lehetőség. Csak ezután lehet kérni a hagyatékok átadásának engedélyezését.

A vagyonnal két formája van, az ingó vagyontárgyak, amelyek meghatározott értékkel bírnak, a készpénz, vagy egy szeretett ékszer, amit az unoka kaphat, a másik pedig az ingatlanok, amit általában a gyerek, vagy a házastárs örököl. Az ingó tárgyak azonnal kioszthatóak, amint a hagyatéki eljárás engedélyezése megtörténik, de az ingatlanok esetén más a helyzet, ezt csak akkor kaphatják meg az örökösök, ha az örökhagyó az összes korábbi adóját befizette.

A késések általában abból adódnak, hogy sokan nem készítenek végrendeletet, vagy ha igen, akkor az már elavult. A britek meglepően nagy része, 70 százalékuk végrendelet nélkül távozik az élők sorából. További problémát jelenthet, ha a vagyontárgyak közül van olyan ami külföldön található.

800 ezer brit rendelkezik valamely másik országban nyaralóval, vagy hétvégi házzal, és nincsenek tisztában ennek a következményeivel. A jogi háttér különbözősége miatt ugyanis problémás lehet a külföldi ingatlan. Ilyen különbség például, hogy a britek arra hagyják a vagyonukat, akire akarják, miközben a franciák, vagy a spanyolok csak egyenes ágon örökíthetnek, vagyis egy nem családhoz tartozó személy nem örökölhet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ebben az esetben tanácsos mind a két országban tanácsot kérni, hogy tisztában legyünk a törvényi keretekkel. Bár a britek szabadon örökíthetnek, azért van néhány korlátozás a rokonok védelmére. Ennek értelmében mindenképpen biztosítani kell egy bizonyos összeget a házastársnak, és az eltartott gyereknek is. E nélkül a végrendelet megtámadható, és a bíróság valószínűleg a család javára fog dönteni.

Ezekből látszik, hogy számos olyan dolog van, amiről gondoskodni kell még a halálunk előtt, hogy nyugodtan, és "rendesen" tudjunk távozni az élők sorából. A legelső és legfontosabb dolog egy végrendelet készítése, amit azért néha napján aktualizálni is kell. Meg kell bizonyosodni arról, hogy az adóügyeink mindig rendben vannak, nehogy a család, vagy az öröklő személyek lássák ennek a kárát.

Nem hátrány az sem, ha a végrendelet végrehajtójának szánt személyttájékoztatjuk a "kinevezésről", így ő is időben fel tud készülni a későbbi feladatira. A családnak is megnyugvást jelent, és az esetek nagy többségében a vita is lekerülhető lenne, ha ők is informálva lennének arról, hogy mit örökölhetnek halálunk esetén.

A végrendelettel kapcsolatos problémák ugyanis a legtöbb esetben nem a pénz alapján, hanem érzelmi alapon vetődnek fel, mikor valaki csalódott, mert más kapta meg a nagyi étkészletét, vagy a nagypapa ezüst óráját. Ha mindenki tudja, hogy mire számíthat, akkor nem okozhat váratlan meglepetést a végrendelet kihirdetése...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?