14 °C Budapest

Hogyan távozzunk "rendesen" az élők sorából?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 13:00

Sokan álmodozunk arról, hogy egy távoli rokon milliókat hagy ránk, de a valóság sajnos fájdalmas, és kellemetlen tapasztalatokkal járhat. Egy tőkebefektetésesekkel foglalkozó brit cég világított rá arra, hogy a várt 3 hónap helyett előfordulhat, hogy hat hónapot, vagy akár 3 évet is várni kell arra, hogy megkaphassuk amit ránk hagytak...

A cég által készített tanulmány szerint közel 2 millió brit szembesült olyan problémákkal, amik jelentősen késleltették az örökölt tulajdonukhoz való hozzájutást. Az évekig nyúló késések egyáltalán nem szokatlanok, még akkor sem, ha senki nem támadta meg a végakaratot.

Sokak számára a késés mindössze kényelmetlenség, de vannak akiknél komolyabb problémákat is okozhat az évekig elnyúló hagyatéki eljárás. A britek 40 százaléka az örökségét nyugdíja kiegészítésére szeretné felhasználni, miközben több mint negyedük a nyugdíjkorhatárhoz közel a hiteleik kifizetésére szánja a kapott összeget.

Mielőtt megkaphatnánk a pénzt, vagy az örökölt tárgyakat, öröklési illeték bevallást kell készíteni, ami előtt természetesen fel kell értékelni a szóban forgó eszközöket, a család otthonát, és minden más vagyontárgyat. A bevallás benyújtása után viszont már nincs visszaút, az illetéket meg kell fizetni, bár részletfizetésre is van lehetőség. Csak ezután lehet kérni a hagyatékok átadásának engedélyezését.

A vagyonnal két formája van, az ingó vagyontárgyak, amelyek meghatározott értékkel bírnak, a készpénz, vagy egy szeretett ékszer, amit az unoka kaphat, a másik pedig az ingatlanok, amit általában a gyerek, vagy a házastárs örököl. Az ingó tárgyak azonnal kioszthatóak, amint a hagyatéki eljárás engedélyezése megtörténik, de az ingatlanok esetén más a helyzet, ezt csak akkor kaphatják meg az örökösök, ha az örökhagyó az összes korábbi adóját befizette.

A késések általában abból adódnak, hogy sokan nem készítenek végrendeletet, vagy ha igen, akkor az már elavult. A britek meglepően nagy része, 70 százalékuk végrendelet nélkül távozik az élők sorából. További problémát jelenthet, ha a vagyontárgyak közül van olyan ami külföldön található.

800 ezer brit rendelkezik valamely másik országban nyaralóval, vagy hétvégi házzal, és nincsenek tisztában ennek a következményeivel. A jogi háttér különbözősége miatt ugyanis problémás lehet a külföldi ingatlan. Ilyen különbség például, hogy a britek arra hagyják a vagyonukat, akire akarják, miközben a franciák, vagy a spanyolok csak egyenes ágon örökíthetnek, vagyis egy nem családhoz tartozó személy nem örökölhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ebben az esetben tanácsos mind a két országban tanácsot kérni, hogy tisztában legyünk a törvényi keretekkel. Bár a britek szabadon örökíthetnek, azért van néhány korlátozás a rokonok védelmére. Ennek értelmében mindenképpen biztosítani kell egy bizonyos összeget a házastársnak, és az eltartott gyereknek is. E nélkül a végrendelet megtámadható, és a bíróság valószínűleg a család javára fog dönteni.

Ezekből látszik, hogy számos olyan dolog van, amiről gondoskodni kell még a halálunk előtt, hogy nyugodtan, és "rendesen" tudjunk távozni az élők sorából. A legelső és legfontosabb dolog egy végrendelet készítése, amit azért néha napján aktualizálni is kell. Meg kell bizonyosodni arról, hogy az adóügyeink mindig rendben vannak, nehogy a család, vagy az öröklő személyek lássák ennek a kárát.

Nem hátrány az sem, ha a végrendelet végrehajtójának szánt személyttájékoztatjuk a "kinevezésről", így ő is időben fel tud készülni a későbbi feladatira. A családnak is megnyugvást jelent, és az esetek nagy többségében a vita is lekerülhető lenne, ha ők is informálva lennének arról, hogy mit örökölhetnek halálunk esetén.

A végrendelettel kapcsolatos problémák ugyanis a legtöbb esetben nem a pénz alapján, hanem érzelmi alapon vetődnek fel, mikor valaki csalódott, mert más kapta meg a nagyi étkészletét, vagy a nagypapa ezüst óráját. Ha mindenki tudja, hogy mire számíthat, akkor nem okozhat váratlan meglepetést a végrendelet kihirdetése...

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?