Több százezres új zöldkártya: kell, de ennyiért?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 10:00

2008 januárjától új-, 2009-től pedig használt ingatlant is csak energetikai állapotfelmérés és a zöldkártya kiállítása után lehetne értékesíteni hazánkban. Az Európai Unió felé vállalt intézkedés életbelépéséhez azonban még nincs meg a végrehajtási rendelet, így elképzelhető, hogy a környezetvédők által erősen támogatott energetikai tanúsítvány bevezetésével kapcsolatban halasztást kér a kormány.

Hazánk, a kiotói szerződést aláíró országok között, vállalta, hogy 2008 és 2012 között jelentősen, az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátást. Ennek a folyamatnak az egyik lépése a lakossági ingatlanok energiafelhasználásának csökkentése.

2009-től ezért elméletileg nem épülhetne olyan lakóingatlan, melynek besorolása a C kategória alá esne. Az ingatlanokat, a háztartási gépekhez hasonlóan az ABC betűinek megfelelő kategóriákba sorolnák be, a legjobbat persze az A kategória jelentené. A nem megfelelő energiafelhasználású újingatlanok esetében nem kerülhetne kiállításra használatbavételi engedély.

A használt ingatlanok esetében nincs minimális kategória, a zöldkártya azonban arról is információt adna, hogy milyen típusú felújítással mennyivel lehetne javítani az adott lakás, illetve csalási ház hatékonyságán.

Az egyetlen problémát ebben az esetben is a pénz jelenti, a jelenlegi tulajdonosok ugyanis érthetően nem szeretnének több száz ezer forintot kiadni az értékelésért. A tervek szerint a mérnökök napi díja 170 ezer forint lenne. Zöld András, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nem valószínű, hogy családi ház esetében a mérnökök 50 ezer forintnál többet elkérnének az állapotfelmérésért, már csak azért sem, mert ez az érték felel meg a Nyugat-Európában alkalmazott mértéknek.

Az előzetes tervek szerint az energiaminősítés akár az ingatlanok földhivatali lapjára is felkerülhetne, az azonban még kérdéses, hogy ez nem vet-e fel személyiségi jogi problémákat. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a végrehajtási rendelet még tárgyalás alatt van, az MTI információs szerint a kihirdetés májusra várható, amely mindenképpen csúszást jelent.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19