4 °C Budapest

Több százezres új zöldkártya: kell, de ennyiért?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 10:00

2008 januárjától új-, 2009-től pedig használt ingatlant is csak energetikai állapotfelmérés és a zöldkártya kiállítása után lehetne értékesíteni hazánkban. Az Európai Unió felé vállalt intézkedés életbelépéséhez azonban még nincs meg a végrehajtási rendelet, így elképzelhető, hogy a környezetvédők által erősen támogatott energetikai tanúsítvány bevezetésével kapcsolatban halasztást kér a kormány.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hazánk, a kiotói szerződést aláíró országok között, vállalta, hogy 2008 és 2012 között jelentősen, az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátást. Ennek a folyamatnak az egyik lépése a lakossági ingatlanok energiafelhasználásának csökkentése.

2009-től ezért elméletileg nem épülhetne olyan lakóingatlan, melynek besorolása a C kategória alá esne. Az ingatlanokat, a háztartási gépekhez hasonlóan az ABC betűinek megfelelő kategóriákba sorolnák be, a legjobbat persze az A kategória jelentené. A nem megfelelő energiafelhasználású újingatlanok esetében nem kerülhetne kiállításra használatbavételi engedély.

A használt ingatlanok esetében nincs minimális kategória, a zöldkártya azonban arról is információt adna, hogy milyen típusú felújítással mennyivel lehetne javítani az adott lakás, illetve csalási ház hatékonyságán.

Az egyetlen problémát ebben az esetben is a pénz jelenti, a jelenlegi tulajdonosok ugyanis érthetően nem szeretnének több száz ezer forintot kiadni az értékelésért. A tervek szerint a mérnökök napi díja 170 ezer forint lenne. Zöld András, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy nem valószínű, hogy családi ház esetében a mérnökök 50 ezer forintnál többet elkérnének az állapotfelmérésért, már csak azért sem, mert ez az érték felel meg a Nyugat-Európában alkalmazott mértéknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előzetes tervek szerint az energiaminősítés akár az ingatlanok földhivatali lapjára is felkerülhetne, az azonban még kérdéses, hogy ez nem vet-e fel személyiségi jogi problémákat. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a végrehajtási rendelet még tárgyalás alatt van, az MTI információs szerint a kihirdetés májusra várható, amely mindenképpen csúszást jelent.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?