7 °C Budapest

2008-tól jön az új zöldkártya - nincs menekvés...

Pénzcentrum
2007. január 12. 10:30

A szakminiszter rendelettervezete szerint az új épületekre 2008-tól, míg a már használatban lévőkre 2009-től kezdve kell elkészíttetni az energetikai tanúsítványt - írja az MTI.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítványát egy 2002-ben hozott EK irányelv írja elő a tagok számára 2006. január 4-ei hatállyal, melynek teljesítésére Magyarország három éves türelmi időt kért és kapott.

Tavaly júniusban hirdetették ki a rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, amely a számítás menetének ismertetése mellett, határértékeket állapít meg az egyes épületszerkezeti elemek hőátbocsátására vonatkozóan. Ez alapján sorolják az egyes épületek, az elektronikai cikkekhez hasonlóan energiaosztályokba.

A fent említett kormányrendelet-tervezet három esetre írja elő a lakások zöldkártyájának elkészítését: elsőként a használatbavételi engedély megszerzésétől számított 90 napon belül. A második esetet a lakások eladása, a harmadik esetet pedig a bérleti szerződés megkötése jelenti.

A tanúsítvány a kiállítástól számított 10 évig érvényes, de hatályát veszti, ha az épület határoló szerkezeteit és épületgépészeti rendszerét megváltoztatják vagy ha jelentősebb felújítás történt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06