2 °C Budapest

Elképesztő árakat kérnek a mini ingatlanokért: mi van itt?

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 13:00

A budapesti lakáspiac szélsőségeivel már megismerkedhettek Olvasóink az elmúlt hetekben, a legalacsonyabb és legmagasabb kínálati és vételi árak vadsága azonban nem csak a magyar piacon jellemző. A brit Guardian egy összeállítás keretében gyűjtötte egy csokorba az ár/érték arányban leginkább kedvezőtlen, vagyis kis alapterülettel és aránytalanul magas árakkal rendelkező ingatlanokat.

Az árakat látva megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az itthon drágának tartott ingatlan mégsem drága, legalábbis a szigetországban alkalmazott mércével mérve. Persze itthon senki sem adna hullámpaláért 15 milliót, egy gardróbért pedig ennek a 4,5 szeresét akár a földi paradicsom egy darabjáról, akár a fővárosról van szó.


Csakis egy lelkes természetbarát vagy egy világ elől bujdokolni kívánó, de a megfelelő forrásokkal rendelkező vevő adhatott 40 ezer fontot (15,1 millió forintot) 2004 szeptemberében a Gloucestershire-ben található egy holdas földterületért. Az érintetlen erdős telken a hiányzó építési engedély ellenére egy apró sufni-szerű házacska áll csupán.


2002 júliusában egy ingatlanfejlesztő, Christopher Eliades fizetett nem kevesebb mint 182 ezer fontot (68,8 millió forintot) egy észak londoni épületért, amely korábban nyilvános illemhelyként üzemelt. A ingatlanberuházással foglalkozó üzletembert, saját bevallása szerint, az épület vidékies jellege fogta meg.


Vissza az őskorba, ez lehet a mottója annak a barlanglakásnak, amely valószínűleg minden komforthoz és kényelemhez szokott városlakót elijesztene. Vannak azonban még villany és víz nélkül élni tudó britek, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemrégiben a képen látható, Wolcertershire-i barlangkunyhó nem kevesebb mint 100 ezer fontért, vagyis 37,8 millió forintért kelt el egy aukción.


Irodalmian szólva a fent látható minilakás egy "szoba kilátással". A Dorsetben található, tengerre néző panorámás ingatlan mindössze 15 négyzetméteres, ám az ára már korántsem irodalmi: tavaly nyáron ugyanis 100 ezer fontért (37,8 millió forintért) cserélt gazdát a szobácska.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Se villany, se víz és ott éjszakázni sem lehet, de ház teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a közelben lévő Wight szigetre. Persze jogos a kérdés, hogy ugyanez a vizuális élmény nem szerezhető-e meg jóval olcsóbban egy ötven centes (185 forintos) képeslap segítségével.


Az alagsorban található minigarzonnal kapcsolatban az első benyomás helyesnek bizonyul, a nyugat-londoni Chelseaben található ingatlan ugyanis ténylegesen egy gardróbszobából lett kialakítva, nem csupán annak látszik. A januárban piacra került ingatlan erősen felújításra szorult, így az összesen 7 négyzetméteres szobácska 170 ezer fontos (64,3 millió forintos) kínálati árát csakis a Harrods közelségének köszönheti.


A Sandbanksben található bungalóért mintegy 3 millió fontot (1,13 milliárd forintot) adott boldog tulajdonosa 2005 novemberében. Ekkortájt jogosan gondolhattuk volna, hogy ez a vásár bizony nem hoz majd sok hasznot a vevőnek, de tévedtünk volna. Az ingatlan a mai árakon 4 millió fontot ér, s ehhez még az sem kellett, hogy a tulajdonos bearanyozza az egyébként rózsaszín szanitereket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem