4 °C Budapest

Elképesztő árakat kérnek a mini ingatlanokért: mi van itt?

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 13:00

A budapesti lakáspiac szélsőségeivel már megismerkedhettek Olvasóink az elmúlt hetekben, a legalacsonyabb és legmagasabb kínálati és vételi árak vadsága azonban nem csak a magyar piacon jellemző. A brit Guardian egy összeállítás keretében gyűjtötte egy csokorba az ár/érték arányban leginkább kedvezőtlen, vagyis kis alapterülettel és aránytalanul magas árakkal rendelkező ingatlanokat.

Az árakat látva megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az itthon drágának tartott ingatlan mégsem drága, legalábbis a szigetországban alkalmazott mércével mérve. Persze itthon senki sem adna hullámpaláért 15 milliót, egy gardróbért pedig ennek a 4,5 szeresét akár a földi paradicsom egy darabjáról, akár a fővárosról van szó.

Forrás: www.guardian.co.uk

Csakis egy lelkes természetbarát vagy egy világ elől bujdokolni kívánó, de a megfelelő forrásokkal rendelkező vevő adhatott 40 ezer fontot (15,1 millió forintot) 2004 szeptemberében a Gloucestershire-ben található egy holdas földterületért. Az érintetlen erdős telken a hiányzó építési engedély ellenére egy apró sufni-szerű házacska áll csupán.

Forrás: www.guardian.co.uk

2002 júliusában egy ingatlanfejlesztő, Christopher Eliades fizetett nem kevesebb mint 182 ezer fontot (68,8 millió forintot) egy észak londoni épületért, amely korábban nyilvános illemhelyként üzemelt. A ingatlanberuházással foglalkozó üzletembert, saját bevallása szerint, az épület vidékies jellege fogta meg.

Forrás: www.guardian.co.uk

Vissza az őskorba, ez lehet a mottója annak a barlanglakásnak, amely valószínűleg minden komforthoz és kényelemhez szokott városlakót elijesztene. Vannak azonban még villany és víz nélkül élni tudó britek, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemrégiben a képen látható, Wolcertershire-i barlangkunyhó nem kevesebb mint 100 ezer fontért, vagyis 37,8 millió forintért kelt el egy aukción.

Forrás: www.guardian.co.uk

Irodalmian szólva a fent látható minilakás egy "szoba kilátással". A Dorsetben található, tengerre néző panorámás ingatlan mindössze 15 négyzetméteres, ám az ára már korántsem irodalmi: tavaly nyáron ugyanis 100 ezer fontért (37,8 millió forintért) cserélt gazdát a szobácska.

Se villany, se víz és ott éjszakázni sem lehet, de ház teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre és a közelben lévő Wight szigetre. Persze jogos a kérdés, hogy ugyanez a vizuális élmény nem szerezhető-e meg jóval olcsóbban egy ötven centes (185 forintos) képeslap segítségével.

Forrás: www.guardian.co.uk

Az alagsorban található minigarzonnal kapcsolatban az első benyomás helyesnek bizonyul, a nyugat-londoni Chelseaben található ingatlan ugyanis ténylegesen egy gardróbszobából lett kialakítva, nem csupán annak látszik. A januárban piacra került ingatlan erősen felújításra szorult, így az összesen 7 négyzetméteres szobácska 170 ezer fontos (64,3 millió forintos) kínálati árát csakis a Harrods közelségének köszönheti.

Forrás: www.guardian.co.uk

A Sandbanksben található bungalóért mintegy 3 millió fontot (1,13 milliárd forintot) adott boldog tulajdonosa 2005 novemberében. Ekkortájt jogosan gondolhattuk volna, hogy ez a vásár bizony nem hoz majd sok hasznot a vevőnek, de tévedtünk volna. Az ingatlan a mai árakon 4 millió fontot ér, s ehhez még az sem kellett, hogy a tulajdonos bearanyozza az egyébként rózsaszín szanitereket.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?